Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Henrik Larsson tvingas avstå Karlstad GP: ”Inget lätt beslut”

Publicerad:
Det blir ingen Henrik Larsson på startfältet under onsdagens Karlstad GP.
Det blir ingen Henrik Larsson på startfältet under onsdagens Karlstad GP. Foto: Oliver Thyberg

Sveriges snabbaste man, Henrik Larsson, drabbades av en känning i baksida knävecket för ett par dagar sedan.

Nu står det klart att sprintstjärnan inte kommer att medverka under Karlstad GP som pågår under onsdagen.

– Det var inget lätt beslut, säger han.

Det var efter helgens 100 meters-lopp under Diamond League-galan som Henrik Larsson drabbades av en känning.

Det har sedan dess varit oklart om huruvida 23-åringen skulle kunna delta i Karlstad GP eller inte. Vid en pressträff under tisdagen berättade sprintstjärnan själv att han inte kommer medverka under onsdagens hemmatävling på Sola Arena.

– Det är en tråkig känsla, man har varit väldigt taggad på att tävla på sitt första GP och första tävlingen på nya arenan. Men man måste tänka lite längre framåt säger 23-åringen och fortsätter:

– Det är bara att acceptera att det är som det är. Det är ingen idé att försöka springa och riskera att göra något värre än vad det är. Jag får satsa på att låta det läka upp och satsa på SM och VM.

23-åringen känner ingen större oro över att han inte ska vara skadefri vid SM om drygt fyra veckor, eller vid VM i augusti. Han ger lugnande besked på den fronten.

– Det är väl ingen stor skada på så sätt. Skulle vi springa om en vecka eller två så hade jag säkert kunnat springa redan då. Men att det är redan imorgon när det var i söndags som jag fick känningen, det är mest det som gör att det inte blir något. På så sätt är jag inte jätteorolig att det inte ska vara löst, men tråkig timing.

”Hålla mig under smärtgränsen”

Läkningsprocessen går åt rätt håll för Larsson som redan känner stor skillnad.

– Det har blivit helt klart bättre, direkt efter loppet kändes det bara om man satt ned, gick runt eller låg ned. Just nu känner jag väl egentligen ingenting om jag inte letar efter det och lyfter benet och försöker känna det säger 23-åringen och fortsätter:

– Då kan det kännas lite grann, men det är ett bra tecken i alla fall, att det inte ligger och värker när jag står still och inte gör någonting. Det är ett bra tecken.

Sprintstjärnan känner att formen är med honom trots att helgens tävling i Diamond League inte gick som han ville, på grund av skadan. Tiden fram till SM och VM kommer bestå av en annan typ av träning.

– Jag kommer inte köra någon specifik rehab, tror jag. Det är mest att träna på som vanligt, men hålla mig under smärtgränsen. Om jag kör något lopp så får jag skruva ned tempot och ligga på en nivå där det går bra. Jag kommer träna på ganska vanligt, men ha lite lägre densitet.

Ståhls hyllning till Tingvalla IP

Trots uteblivet deltagande kommer Henrik Larsson att befinna sig på Sola Arena under onsdagen.

Och fler välkända friidrottsprofiler kommer att göra honom sällskap under galan, men inte som åskådare utan som deltagare. Däribland OS-medaljörerna i diskurs, Simon Pettersson som gick friidrottsgymnasium Karlstad och rutinerade Daniel Ståhl.

Profilerna ser framemot att inviga den nya arenan tillsammans med publiken under onsdagen. Ståhl passar dock på att även skicka en hyllning till gamle Tingvalla IP som han har tävlingserfarenhet ifrån.

– Det är legendarisk mark det, men alla städer behöver väl något nytt också, säger han.

Artikeltaggar

Diamond LeagueHenrik LarssonKarlstad GPSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.