Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska löftena inför Karlstad Grand Prix

Publicerad:
Melwin Lycke Holm är en av många som kommer att delta i Karlstad Grand Prix, onsdagen den 5 juli.
Melwin Lycke Holm är en av många som kommer att delta i Karlstad Grand Prix, onsdagen den 5 juli. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

På onsdag äger traditionella Karlstad Grand Prix rum för första gången på Sola Arena.

Arrangörerna, IF Göta, gör sig redo för en heldag på hemmaplan och en inte så lovande väderprognos.

– Man får förbereda sig på att det kommer kännas annorlunda, det kommer inte kännas som sol och 25 grader som det gjorde på träningen innan, säger superlöftet Melwin Lycke Holm om den mentala kampen vid dåligt tävlingsväder.

Ett välkänt ansikte som kommer finnas med under onsdagen är unge Melwin Lycke Holm, Kils AIK, som kommer att tävla i höjdhopp.

19-åringen som deltog i Diamond League i söndags är inte orolig över att formen ska påverkas negativt av det tighta tävlingsschemat.

– Jag tror det ska vara okej, just idag (måndag) kände jag mig ganska trött. Det var en väldigt speciell tävling igår (söndag), allt regnade bort och det gick kanske inte helt som man ville. Jag var ganska trött idag, men jag tror jag kommer känna mig ganska pigg på onsdag, säger han.

Trots att Melwin är en stark förhandsfavorit finns det namn som inte bör räknas bort allt för fort. En av hans tuffaste konkurrenter är Bohdan Bodarenko, ett välkänt namn även för Stefan Holm som under sin karriär mötte en annan generation av Bodarenko.

– Vi har mötts tre gånger innan, han leder med 2-1 så jag kanske kan jämna ut det på onsdag om jag har lite tur.

Hur ser förberedelserna ut?

– Jag hade tänkt träna imorgon (tisdag), men sedan tränade jag idag och det kändes inte bra. När jag fick se videoklipp kändes det ännu sämre så jag kommer nog inte träna imorgon, det blir nog vila.

Hur förbereder man sig rent mentalt när det går lite tuffare precis innan tävling?

– Den stora gåtan för oss alla tror jag, man får försöka glömma och ta nya tag. Fokusera på något annat imorgon och inte tänka så mycket på att man ska tävla på onsdagen.

För Melwins del är publikstödet av stor vikt och vetskapen om att tävla på hemmaplan gör honom glad.

– Det känns fantastiskt, när det var SM här 2019 och jag tog min första sm-medalj, det var i stort sett bara för att det var sådant stöd från läktaren då.

25-åringa löftet

Olivia Weslien som precis kommit hem från en succétävling i England där hon slog till med sin tredje snabbaste tid någonsin, 4.18,03 på 1500 meter ses som en kandidat till segern i onsdagens 1500 meters-lopp.

– Det blir nog bra, jag är egentligen en löpare som gillar att lägga mig i klungan och avsluta starkt men nu får vi se lite. Vi kommer ha en hare som drar upp farten, vi får se om någon vill ta rygg, annars får väl jag göra det. Det blir en annan typ av lopp, kanske inte min styrka men jag behöver utvecklas också, säger löperskan.

Olivia Weslien säger såhär om formen inför onsdagen på Sola Arena: ”Den känns bra, jag känner att jag har mer att ge”.
Olivia Weslien säger såhär om formen inför onsdagen på Sola Arena: ”Den känns bra, jag känner att jag har mer att ge”. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

Det var dock inte självklart att 25-åringen skulle ställa upp på 1500 meter, 800 meter var också ett alternativ.

– Jag kände väl att 1500 meter är min huvuddistans, och även om det inte är med på huvudtävlingen så är det där jag vill försöka få till ett bra lopp och även ta möjligheten när jag är på hemmaplan.

”Hoppas det ger utdelning”

Karlstadklubben ställer upp med två hemmatävlande i kategorin slägga, Sara Forssell och Emma Palmgren. 22- respektive 21-åringen ingår i ett vasst startfält där de kommer utmanas av den absoluta Sverigetoppen.

– Jag brukar sätta upp ett mål samma dag som jag tävlar, jag tycker inte om att ha ett resultatmål. Jag är mer sådär att jag vill göra en bra tävling och fokusera på vilken känsla jag vill ha med mig efter tävlingen, säger Sara Forssell.

Sara Forssell har tvingats ändra i tekniken för att finna tillbaka till formen som svajat den senaste tiden. Nu tycks hon ha hittat rätt.
Sara Forssell har tvingats ändra i tekniken för att finna tillbaka till formen som svajat den senaste tiden. Nu tycks hon ha hittat rätt. Foto: PETER HOLGERSSON

– Den känns bra, det har känts bra nu på träningar så jag hoppas det ger utdelning nu på onsdag, säger Emma Palmgren om sin dagsform.

Dubbelt upp är det även i längdhopp där Emilia Kjellberg och Kaiza Karlén finns med i startfältet.

– Jag har tvingats till lite extra vila, så jag har verkligen toppat formen, säger Kjellberg om förberedelserna inför onsdagen.

Stjärnan kan missa

Emilia Malmehed som stöter kula kommer även hon att ställas mot en storfavorit, 28-åriga Fanny Roos.

– Det är jättekul, det är sjukt bra startfält i kvinnlig kula just nu. Det är jättekul att ha så bra konkurrenter som inspirerar, säger Malmehed om att tävla mot stjärnan.

IF Göta har ofta många medverkande under Karlstad Grand Prix, Hanna Karlsson som kommer att springa 400 meter häck i år säger såhär om föreningsgemenskapen.

– Det betyder mycket, vi är ett gäng allihopa. Vi stöttar och peppar, det är alltid bra stämning när vi är så många, säger fjolårets JVM-silvermedaljör.

Det är ännu oklart ifall IF Göta-stjärnan Henrik Larsson kommer att medverka i 200 meters-loppet eller inte. 23-åringen har en känning och har tidigare för NWT berättat att han inte vill riskera något inför VM.

Artikeltaggar

Diamond LeagueEmilia KjellbergEmilia MalmehedFriidrottIF GötaKarlstad Grand PrixKils AIKMelwin Lycke HolmOlivia WeslienStefan Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.