Hoppa till huvudinnehållet

Larsson bedrövad efter skjutningen – och sätter in åtgärder: ”Ska inte upprepas”

Publicerad:
Linda Larsson (S) säger att kommunen har agerat efter helgens skjutning.
Linda Larsson (S) säger att kommunen har agerat efter helgens skjutning. Foto: Tommy Pedersen

Karlstads kommun agerar efter helgens skjutning på Kronoparken. Väktare och ordningsvakter styrs om.

Kommunalrådet Linda Larsson (S) är bedrövad efter händelsen, men vill inte spä på oron för mycket.

– Vi ska göra allt vi kan för att det inte ska upprepas.

I helgen skakades Karlstad av en skjutning på Kronoparken. Det sköts emot ett flerfamiljshus där det troligtvis är en känd gängledare som är måltavlan, vilket NWT berättat.

Linda Larsson säger att händelsen är fruktansvärd:

– Det är klart att man är bedrövad och det ger en otrolig oro för Karlstadsborna. Det ska inte hända.

Enligt Linda Larsson har kommunens säkerhetskoordinatorer redan, i dialog med polisen, justerat resurser för att bistå myndigheten. Det handlar bland annat om att styra om väktare och ordningsvakter.

– Det här är ett arbetssätt som vi har jobbat med sedan länge.

Skjutningen på Kronoparken var den andra på relativt kort tid i Karlstad. Även i maj sköts det, då på Herrhagen mitt bland bostadshusen, och den händelsen kan sannolikt kopplas till en konflikt mellan Hells Angels och Grumsnätverket, enligt NWT:s uppgifter.

Med anledning dessa skjutningar gick Sverigedemokraternas gruppledare Robin Lennartsson ut med ett utspel i NWT under söndagen. Han vill se att partiernas gruppledare sammankallas i ett extrainsatt möte.

Robin Lennartsson (SD).
Robin Lennartsson (SD). Foto: Viktor Sunnemark

Linda Larsson anser att det inte behövs.

– Jag har en bra bild över läget och vi har en daglig kontakt med polisen. Skulle läget förändras eller utvecklas åt fel hål skulle jag inte tveka på att sammankalla gruppledarna, men jag har inget behov av att göra det just nu.

Robin Lennartsson uttryckte också en oro för att Karlstad är på väg åt fel håll. Linda Larsson delar bilden att det är oroväckande när sådana här händelser sker, men vill heller inte spä på oron för mycket.

– Man måste alltid agera kraftfullt. Men Karlstad har inget särskilt utsatt område per polisens definition och vi är inte nära att få det heller. Men det förminskar inte oron för de som bor på de här platserna där det sker. Vi ska göra allt vi kan för att det inte ska upprepas.

Polisen arbetade på Kronoparken efter skjutningen.
Polisen arbetade på Kronoparken efter skjutningen. Foto: Niklas Wallberg

Linda Larsson listar en rad åtgärder som kommunen gör för att hålla Karlstad på rätt bana. En är att lyssna på kommunalrådskollegor från andra städer i Karlstads storlek som har haft en mycket värre utveckling.

– Och det är kloka inspel. De flesta är samstämmiga om att det handlar om att man måste bygga bostadsområden som bryter segregationen. Satsa på förebyggande åtgärder och ge stöd för unga att klara skolan och få en meningsfull fritid. Det säger forskning också att man ska göra.

Robin Lennartsson lyfte också att han vill se polisens och Karlstads kommuns nya medborgarlöfte reviderat. Ett löfte – med fokus på våld i offentlig miljö, otrygga miljöer och narkotika- och alkoholrelaterad brottslighet – som började gälla från 1 juli.

Något Linda Larsson viftar bort:

– Det bygger på lägesbilden och vi fattade beslut om det så sent som förra månaden. Jag ser inget behov av det. Det är nytt och färskt och det är polisen som sluter medborgarlöften, sedan får kommunen komma med inspel.

Oppositionsrådet Alexander Torin ser heller inget syfte med att revidera medborgarlöftet.

– Vi har bildat ett bra medborgarlöfte för mindre än en månad sedan. Vi visste redan då att det fanns den här typen av problem, och det visste även SD. Så jag blev lite förvånad över det uttalandet. Det är polisens jobb att sätta dit gängkriminella, inte kommunen. Vi ska jobba för att Karlstadsborna ska vara trygga i våra stadsdelar.

Oppositionsrådet Alexander Torin (M).
Oppositionsrådet Alexander Torin (M). Foto: Tommy Andersson

Däremot noterar han Linda Larssons besked om att placera om ordningsvakter och väktare.

– Under den tiden hon var i den rollen jag är i nu, som oppositionsråd, var de emot de satsningarna vi gjorde på bland annat ordningsvakter. Jag tror man behöver jobba med båda hårda frågor och förebyggande åtgärder samtidigt.

Läs mer om skjutningen här:

Ayub, 35, känner oro efter skotten: ”En skjutning är inte bra för området”Känd gängledare trolig måltavla – har koppling till beskjutna huset

Artikeltaggar

ÅtgärderHerrhagenKarlstadKronoparkenLinda LarssonOroligheterRobin LennartssonSamhälleSkjutningen på KronoparkenSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.