Hoppa till huvudinnehållet

HVB-hem får tillståndet indraget – drogmissbruk och våld

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, drar in tillståndet för ett HVB-hem i Värmland.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, drar in tillståndet för ett HVB-hem i Värmland. Foto: Marko Säävälä/TT

Ett HVB-hem i centrala Värmland får sitt tillstånd indraget av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten har reagerat på uppgifter om drogförsäljning, missbruk och våld bland ungdomar på boendet.

Ungdomar på boendet har fått uppsöka akutsjukvård efter våldsamma incidenter med vassa tillhyggen, och drogmissbruket är utbrett. Inspektionen för vård och omsorg har författat en lång rapport om HVB-hemmet i Värmland.

”Det är oacceptabelt att den som är placerad i ett hem utanför det egna för att få stöd och hjälp, ska behöva utstå hot och våld från övriga inskrivna”, skriver Ivo i rapporten, där en lista med incidenter radas upp. Ungdomar har fått sy stygn efter misshandel, blivit slagna och hotade av andra ungdomar på boendet. Även personal har fått besöka akuten efter våld från ungdomar.

Trots att målet är att de boende på HVB-hemmet ska bli drogfria så är återfallen vanliga. Enligt Ivo har det förekommit över 100 återfall mellan juli förra året och januari i år, och flera fall av positiva urinprov listas i rapporten under det halvåret. Samma sak gäller faktiskt drogmissbruk på boendet.

”Det är oacceptabelt att den som är placerad i ett hem utanför det egna för att få stöd och hjälp, ska behöva utstå hot och våld från övriga inskrivna”
Inspektionen för vård och omsorg

Slutligen bedömer Ivo att HVB-hemmets personal inte har rätt kompetens och utbildning för att ge ungdomarna rätt vård. Det kompliceras av att boendet haft tillstånd som HVB-hem för ungdomar med drog- och alkoholmissbruk, men många av ungdomarna har i första hand problem med kriminalitet. Det finns vittnesmål om att ungdomar varit rädda för att placeras på hemmet, då de känt oro för att träffa yrkeskriminella där.

Ivo:s bedömning är att bolaget bakom HVB-hemmet inte kommer kunna komma tillrätta med bristerna. Bolagets egen utredning av händelser på boendet ses som bristfällig och i mitten av juni beslutade Ivo att bolagets tillstånd för HVB-hemmet skulle dras in.

Artikeltaggar

HVB-hemInspektionerIvoOmsorgVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.