Hoppa till huvudinnehållet

Bibliotekarierna tipsar: Läsning för uttråkade barn och stressade föräldrar

Publicerad:
Christina Neu, Susanne Lindén, Sandra Nelson och Jimmy Jansson, bibliotekarier på Karlstads stadsbibliotek, tipsar om läsning i sommar.
Christina Neu, Susanne Lindén, Sandra Nelson och Jimmy Jansson, bibliotekarier på Karlstads stadsbibliotek, tipsar om läsning i sommar. Foto: Veronica Sjöblom

De lata dagarna i hängmattan kräver sin lektyr. Eller så känns blotta tanken på sommaren långtråkig eller stressig och ett litterärt äventyr behövs.

Här kommer en drös med lästips för alla sorters semesterfirare från fyra bokproffs – bibliotekarierna.

…uttråkade barn:

Hedda och valpen – Pernilla Gesén

– Hedda har längtat efter att få en valp länge. Hon åker till uppfödarna och får träffa sin valp som hon döper till Båtsman. Men vad gör man om man tröttnar på hunden mitt i sommaren?

Familjen Knyckertz och silverpokalen – Anders Sparring

– Träskloppet anordnas i skolan och förstapriset är en silverpokal. Ture som annars är så ärlig blir sugen på att stjäla den, men kommer på att han måste vinna loppet för att få pokalen. En väldigt rolig bok!

Berättelsen i trädkojan – Andy Griffiths

– Jätteknasiga och knäppa berättelser som kan passa bra en regnig dag.

Animox: Härskarbestens arv – Aimée Carter

– Simon Thorn har en hemlighet att han kan tala med djur och får även veta att han tillhör ett människosläkte som kan förvandla sig till djur. Första delen i en serie.

Skurkarnas skurk: Förrädaren – I just want to be cool

– En jättepopulär bok, del två från Youtube-gänget I just want to be cool.

Pärlfiskaren – Karin Erlandsson

– Första delen i serie som handlar om Miranda och hennes jakt på den finaste pärlan som finns. Pärlan gör alla som letar efter den lite galna. Vem ska hinna först, hon eller någon annan? Bra både som högläsning och att läsa själv.

American royals – Katharine McGee

– För ungdomar som gillar Gossip girl


…den som precis lärt sig läsa:

En hemlighet – Helena Bross

– En del i serien om Axel och Omar. Här hittar kompisen Anni ett gosedjur och vill att det ska vara en hemlighet, men någon känner sig utanför. En bok i versaler för nybörjarläsaren.

Stopp – Marta Altés

Hunden Stopp är huvudpersonen och berättar om hur duktig han är. Hans familj ropar hela tiden hans namn – Stopp – men egentligen heter han något annat och är han nog lite vildare än han tror själv.

Den magiska godisaffären – Susanna Lönnqvist

– Flickan Melli som får ett drömjobb i en godisaffär ska nu få sin första lön. Hennes önskan är att få bli osynlig och det går i uppfyllelse.


…stressade som behöver varva ner:

Den stora gåtan – Tomas Tranströmer

– Tidlösa dikter som tar fem sekunder att läsa och som sedan i hängmattan ger eftertankar i timmar.

Alkemisten – Paulo Cohelo

– Rofyllt läsande om en vandring mot sanningen.

Guldmunken – Carl Cederström

– Om ett stillsamt liv i celibat utan frustrerande flörtande.


…den som ska på charterresa:

Vuxna:

Al inclusive – Hans Gunnarsson

– Om en charterresa där medresenärerna uppför sig konstigare och konstigare. Realistisk, skruvad och rolig bok.

Lanzarote – Michelle Houllebeque

– Denna gång om en charterresa till Lanzarote där det är huvudpersonen själv som börjar bete sig allt underligare. Tänkvärd, provocerande och underfundig bok.

Shantaram – David Gregory

– En mycket tjock bok om en resa till Indien där precis allt kan hända. Ett äventyr till läsning!

Många tips för "uttråkade" barn.
Många tips för "uttråkade" barn. Foto: Veronica Sjöblom

Barn:

Min hemliga farbror – Kenneth Andersson

– Malte ska hälsa på sin farbror i Italien. Han åker flygplan och det är spännande, men inte helt sanningsenlig.

En helt vanlig semester med familjen Jansson – Martin Widmark

– Samma författare som skrivit LasseMajas detektivbyrå. Det som är speciellt med familjen Jansson är att det är barnen som är som föräldrar och de vuxna och är som barn. Barnen måste ordna allting. Rolig bok där både barn och vuxna kan känna igen sig.

Sven och semestermarodörerna – Annika Lundholm Moberg

– Sven och hans pappa har det lugnt och skönt i sin stuga, men sen kommer en familj och våldgästar dem. De har väldigt speciella önskemål. Rolig och stor igenkänning.

Bara rumpor på stranden – Annika Leone

– Familjen ska på semester och hamnar de förvånande nog på en nudiststrand. Det är rumpor överallt. Superpopulär bokserie som är rolig för föräldrar att läsa högt.

Bror till salu – AK Sydegård

– 13-åriga Zoe har en bror som är väldigt lik Justin Bieber. Hon börjar sälja hans grejer på nätet och lägger ut bilder och får många likes. Hon tjänar mycket pengar på det. Mamman bestämmer att de ska åka på charter till Italien, vilket inte vill Zoe vill men där händer det andra äventyr.

Sune och tågsemestern – Sören Olsson och Anders Jacobsson

– Nyutkommen bok om tjejtjusaren Sune. Efterfrågad av många föräldrar som själv växt upp med karaktären.

Hemma hela sommaren – Elin Johansson

– På skolavslutningen frågar fröken vad alla ska göra i sommar, alla har stora planer med Thailandsresor och dylikt. Huvudpersonen säger "Vi ska åka på safari" och hennes mamma får panik. De har inga pengar, men mamma bestämmer att det blir safari ändå. De tar cyklar och tältet. En bok med mycket fantasi.


…den som ska semestra i sommarstugan eller i husvagnen:

Levande och döda – Christoffer Carlsson

– Om ett försvinnande i ett samhälle där alla känner alla. Av Christoffer Carlsson som är en av de mest spännande svenska deckarförfattarna.

Svartsticka – Sara Paborn

– Om tre kvinnor i tre olika tidsåldrar som konfronteras med olika hemligheter som dock visar sig ha beröringspunkter.

Djuphamn – Tove Alsterdal

– Sista delen i den prisbelönade deckarserien som utspelar sig i Ådalen. I ett skeppsvrak från 1960-talet hittas ett flertal lik. Vad är det som hänt?


…den som hoppas på en semesterflört:

Jack – Ulf Lundell

– Om en sommar med frihet, röka och ett flörtande som inte har någon morgondag.

Kärlek i Seoul – Sang Young Park

– Om att bli lämnad av sin bästa vän. Att sedan pröva sig fram och hitta sin egen form av kärlek. Detta i ett pulserande Seoul med så många möjligheter men även fördomar att brottas mot.

Ett otänkbart öde – Simona Ahrnstedt

– En historisk romance. Atle får 1884 i uppdrag att föra Alexandra till Stockholm. De är från helt olika samhällsklasser, men på resan börjar något hända…

Väntar på vind – Oskar Kroon

– Handlar om Vinga som är ute på en ö hos sin morfar hela sommaren och bygger på en båt. Hon trivs bra i sitt eget sällskap men så dyker Rut upp och då händer det grejer. Otroligt fin bok – ett fynd!


…den som har ont om tid/inte brukar läsa så mycket:

Aniara – Harry Martinson

– I denna lilla tunna bok får man som läsare reda på hela universums öde. Skrivet på ett språk där svenskan aldrig varit mer lättflytande.

Väggen – Marlene Haushofer

– Vad händer om en osynlig vägg helt plötsligt skiljer dig från omvärlden. Tunn bok som hela tiden är öppen för nya tolkningar.

När skruven dras åt – Henry James

– En tunn men skrämmande skräckbok. En ny guvernant för föräldralösa barn anställs på godset Bly. Hos barnen råder skräck och iskyla. Vad är det som händer?


…uttråkade föräldrar/vuxna :

Ett liv med familjen Lego – Jens Andersson

– Historien om de skapade världens mest populära leksak.

Munken som sålde sin Ferrari – Robin Sharma

– Om att förändra sitt liv och uppfylla andra drömmar.

Doppler – Erland Loe

– Om att fly från civilisationen till skogen. Där bli huvudpersonen bästa kompis med älgen Doppler. En bok som får den mest uttråkade att skratta.


…bokslukaren:

Drömmen om ett träd – Maja Lunde

– Alla spår leder till Svalbard. Där förvaras de sista fröerna. I olika tidsperioder beskrivs se sparade fröernas betydelse för vår jord. Är de till slut lagret med fröer det sista hoppet för en levande civilisation på jorden?

Grå bin – Andrej Kurkov

– Ukraina är i krig. Landsbygden är ödelagd. Huvudpersonen Sergejitj bestämmer sig för att rädda de bin och bikupor som blivit lämnade. Han stöter på vägen på många människoöden. Gripande och aktuell bok som trots allt känns hoppfull.

Det tredje riket – Karl-Ove Knausgård

– Här får vi ännu mer lära känna de vardagligt, men gripande beskrivna människorna i boken Morgonstjärna. Samtidigt som solen lyser allt starkare och intensivare.

Artikeltaggar

BarnBerättelserBibliotekBöckerFörfattareHusdjurKarin ErlandssonKarlstads stadsbibliotekLitteraturNöje/KulturPernilla GesénSommar 2023Tomas TranströmerUlf Lundell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.