Hoppa till huvudinnehållet

Mästaren obesegrad hittills i Höljes inför 24 100– och hemmasonen i semifinal

Publicerad:
Johan Kristoffersson flyger fram oavsett underlag. Han har vunnit alla kvalomgångarna och har pole position i semifinal.
Johan Kristoffersson flyger fram oavsett underlag. Han har vunnit alla kvalomgångarna och har pole position i semifinal. Foto: Olle Persson

Johan Kristoffersson är om möjligt ännu mer överlägsen i söndagens regn än i lördagens sol. Han har vunnit alla fyra kvalomgångarna i VM-rallycrossen i Höljes och har pole position i semifinal.

Inför 24 100 åskådare.

Den femfaldige världsmästaren från Arvika har inte förlorat ett enda lopp hittills den här säsongen, efter två deltävlingar, och inget tyder på att första nederlaget ska komma nu i Höljes. Krävs förmodligen punktering eller liknande för att stoppa storfavoriten.

Om det inte varit för en förändring på banan, förstärkta curbs i några kurvor, hade han troligen slagit sitt eget varvrekord, 41,522 sekunder från 2017, i lördagens fina förhållanden. Elbilarna är snabbare än de gamla bensindrivna och kör nu för första gången i Höljes.

– Vi tappar 1,3 sekunder i svängen före velodromen, förklarar Kristoffersson.

Nu nådde han som bäst 42,095 på den 1 210 meter långa banan, det skedde på fjärde varvet i andra heatet.

Under avslutningsdagen är det långt från sådana tider.

Nederbörden talar extra till Kristofferssons fördel. Han brukar vara stark i svårbemästrade förhållanden, ju jävligare desto bättre, och konstaterade när han såg väderprognosen inför Höljes att han verkligen gillar regn.

– Jag tycker det är roligt och en väldigt stor utmaning. Men vi har bra data för regn, så vi känner oss ganska trygga.

Kristoffersson följde upp lördagens vinst i tidskvalet och de två tävlingsomgångarna med seger även i tredje och fjärde omgången på söndagen. Han formligen utklassade övriga fältet. I fjärde omgången handlade det om nästan fem sekunder.

Kristoffersson vann kvalet på maximala 200 poäng totalt, före Kevin Hansen 171, Timmy Hansen 163 och teamkamraten Ole Christian Veiby 160.

Det innebär att han får perfekt läge i semifinalen för att ta sig till söndagseftermiddagens final.

Veiby hade fart för mer, men sinkades av punktering i tredje omgången, där han blev sist.

Linus Östlund kvalade som femma totalt i Euro RX1.
Linus Östlund kvalade som femma totalt i Euro RX1. Foto: Olle Persson

I EM-klassen för supercar, Euro RX1, fortsätter hemmasonen Linus Östlund att överraska. Trots att han inte tävlat på över ett år slutade han femma totalt av 22 i de fyra kvalheaten (12, 2, 6, 7) och avancerade säkert till semifinal.

Robin Larsson i Kilsteamet JC Raceteknik toppar med tre topplatser, före Anton Marklund och teamkamraten Andreas Bakkerud.

I elbilsklassen under VM, RX2e, som har EM-status, kvalade Nils Andersson in som tvåa (3, 3, 3, 2) och Mikaela Åhlin-Kottulinsky sjua (10, 7, 7, 3). Teamet jobbade intensivt efter lördagens tävlande för att få till inställningarna och lösa startproblemen, vilket tydligen gett resultat.

Regerande mästaren Viktor Vranckx, Belgien, dominerade med raden 1, 1, 2, 1.

Publiksiffran slår fjolårets besvikelse 22 400, men når inte upp till arrangörens förhoppning på minst 30 000. Förmodligen skrämde regnet bort mellanskillnaden.

Publikrekordet är fantastiska 51 600 från 2018.

Artikeltaggar

ArvikaBelgienJC RaceteknikJohan KristofferssonLinus ÖstlundOle Christian VeibyRallycrossRallycross-VMRegnSportVM-deltävlingen i Höljes

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.