I många år har Moderaterna i Värmland skakats av interna strider.
– De tål inte varandra, säger en tung källa om två M-toppar.
Samtidigt måste partiet samla sig efter två svåra valförluster 2022 med siktet inställt på att ta tillbaka makten i nästa val.
Tungt.
Så kan man beskriva valkvällen för Moderaterna i Värmland och Karlstad. Samtidigt som de fick se sina rikskollegor jubla såg det desto tyngre ut lokalt.
Trots att partiet gick framåt i både kommun- och regionvalet pekade siffrorna för Moderaternas samarbetspartners och huvudmotståndaren Socialdemokraterna mot maktskiften i korridorer som varit blåa i många år.
Nu fick S styra – med Moderaternas gamla kompisar – och de blåa fick sätta sig i de tidigare S-märkta oppositionsstolarna.
Interna konflikter
Samtidigt som Moderaterna nu tar sikte på att hitta tillbaka till makten i tunga Karlstad och Region Värmland är det ett parti som har bakgrund av att skakas av interna stridigheter.
Strider som spåras många år tillbaka i tiden.
NWT har talat med flera tunga källor inom partiet och de ger en samstämmig bild över hur konflikten ser ut.
Konflikten grundar sig i två olika falanger. Två sidor som inte kommer överens.
På ena sidan står riksdagsledamoten Marléne Lund Kopparklint och Moderaternas ungdomsförbund, Muf. Lojala till henne beskrivs bland annat kommunfullmäktiges tidigare ordförande Anders Knape och Marie Oudin i Kristinehamn.
På andra sidan finns förra riksdagspolitikern Christian Holm Barenfeld tillsammans med regionråden Fredrik Larsson och Stina Höök.
– Det har pågått i många, många år. Det har bytts ut personer och kommit in nya så det är väl egentligen ingen som exakt har koll på vem som tycker vad. Men de personerna skulle jag säga är de centrala, säger ett tungt M-namn i Värmland.
Framför allt Christian Holm Barenfeld och Marléne Lund Kopparklint gillar inte varandra, vittnar källor om, trots att de fortsatt sitter i samma fullmäktigegrupp i Karlstad.
– De försöker ju hålla det professionellt, men de tål inte varandra och vill inte ha med varandra att göra. Det finns en bild hos er från fullmäktige när de sitter bredvid varandra. Den bilden är ganska talande.
Att de inte kommer överens beskrivs inte bottna i ideologiska frågor, utan snarare att det handlar om något på det personliga planet.
Peakar under val
Det är främst i samband med val som konflikterna mellan falangerna blossat upp. 2014 och 2018 pekas ut som de mest intensiva perioderna:
– Skulle man rita en kurva över konflikterna skulle den peaka i varje valrörelse och sedan gå ner, säger en källa.
Händelser som sticker ut är bland annat när Marléne Lund Kopparklint vann andra platsen på listan inför riksdagsvalet 2018 på partiets valstämma. Moderaternas plats ett och två går att betrakta som mer eller mindre självklara till riksdagen.
Christian Holm Barenfeld, som då satt i riksdagen, kom tvåa i provvalet bara slagen av nuvarande försvarsministern Pål Jonson, men placerades förhållandevis långt ner på riksdagslistan av nomineringskommittén.
Marléne Lund Kopparklint, då helt oerfaren för riksdagsarbete, var på en tredje plats inför stämman, men klättrade.
– Det var med hjälp av Muf, som hennes son var aktiv i, som hon fick platsen. Det blev irriterat under stämman och stämningen var lite fientlig kan man säga, har en person som var på plats berättat för NWT.
Det är väl inget att bry sig om, att något använder sig av en egen logotyp. Jag kan inte tala för någon annan, men jag hade mer att tänka på veckan inför valet än det.
Även inför valet 2022, på nomineringsstämman, blossade stridigheter upp. Denna gång var det Marléne Lund Kopparklints tur att bli petad. En enig nomineringskommitté hade i stället gett en riksdagsplats till Lotta Björklund.
– Det är många som har ifrågasatt den listan. Hur nomineringskommittén kom fram till det beslutet är oklart. Jag tror vi aldrig har haft en lista som förändrades så mycket i samband med stämman, säger en M-källa.
Marléne Lund Kopparklint riskerade att se en annan politiker ta hennes plats. Och inte vem som helst, utan sin kusin.
– Våra pappor är bröder, vi är kusiner och vi har en god relation, sa Lotta Björklund inför stämman till NWT.
Men även denna gång kunde Marléne Lund Kopparklint kliva in i valrörelsen på säker riksdagsplats. Hon vann familjekampen.
Men konflikterna inför valet stannade inte där.
Det blev även irriterat under valrörelsen när Marléne Lund Kopparklint använde sig av en t-shirt med en egen logga för sin personvalskampanj.
Något vissa irriterade sig mycket på, och något som andra tyckte var löjligt att bry sig om.
– Just den där tröjan har väckt otroligt mycket irritation, vilket gör att det förtar glädjen av att kampanja, sa en person med god insyn i partiet.
En annan säger att konflikten mer var ett spel för gallerierna:
– Jag tänkte mest: släpp det. Det är väl inget att bry sig om, att någon använder sig av en egen logotyp. Jag kan inte tala för någon annan, men jag hade mer att tänka på veckan inför valet än det.
Riksdagsplatserna – en infekterad fråga
Det finns även en annan infekterad fråga hos Moderaterna i Värmland. Det handlar om riksdagsplatserna.
När Pål Jonson, det främsta M-namnet i Värmland, fick det tunga uppdraget som försvarsminister blev hans riksdagsplats ledig.
En plats som gick till Magnus Resare.
Det innebar att båda Moderaternas riksdagsplatser gick till Karlstadsbaserade politiker. Vilka blir sura då?
Moderaterna utanför Karlstad.
– Och det kan jag förstå. Vi är ju alla moderater och driver samma politik. Men det finns ett intresse för att få ha en politiker från sina trakter som driver de frågorna som man vill se på agendan.
Förändring i Karlstad
Det blev även en stor förändring för Moderaterna i Karlstad inför valet 2022. Per-Samuel Nisser som styrt Karlstad i tolv år tackade för sig och Alexander Torin tog över som förstanamn.
Det är nu han som leder fullmäktigegruppen, där både Marléne Lund Kopparklint och Christian Holm Barenfeld ingår.
Enligt källor är Alexander Torin inte en del av konflikten, utan försöker att inte blanda sig i.
Alexander Torin vill själv inte kommentera de interna stridigheterna:
– I min roll är det viktigt att vi som lag arbetar bra tillsammans, att vi kan blicka framåt mer än vi blickar bakåt. Jag är övertygad om att alla som är förtroendevalda för oss drivs av samma mål, att vi ska vinna valet 2026, och det gör vi bäst tillsammans.
Men vad ska ni göra då för att vända trenden i Karlstad?
– Målet är att peka ut att det är S som styr nu, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt att tydligt definiera det politiska ledarskapet. Det var S bra på att göra när vi i M styrde. Vi måste visa för Karlstadsborna och värmlänningarna att det är S som står bakom besluten nu. Bygget av det nya resecentrum i Karlstad tror jag kommer att bli svårt för S att tackla.
Kan konflikterna nå sitt slut?
Enligt ett tungt M-namn börjar konflikterna inom Moderaterna nu att ebba ut.
– Jag tror inte att det kommer finnas kvar så länge till. Det har kommit in nya personer som inte är färgade av konflikten.
Något en annan källa inom partiet också tror:
– De flesta har fullt upp på sina håll just nu och inte hunnit med att bråka så mycket. De allra flesta känner ju sig utanför de där bråken. Men det finns de som tycker att hon (Marléne Lund Kopparklint) är ett jättebra politiker och förtroendevald och sen finns det de som inte tycker det.
En annan källa – också ett tungt M-namn – är övertygad om att konflikterna kommer att kvarstå så länge som Marléne Lund Kopparklint finns kvar.
– Hon är centrum av alla konflikter.
Det är en bild Marléne Lund Kopparklint uppger att hon inte känner igen sig i.
”Jag märker inte av att det ’hela tiden är konflikter runt mig’ vilket jag tycker att jag borde göra om så är fallet”, skriver hon i ett sms.
”Det kommer alltid finnas olika åsikter inom ramen för ett parti men om det finns uppfattningar om mig, är det bra om det kommer direkt till mig”, fortsätter hon.
Christian Holm Barenfeld vill inte kommentera konflikterna i detalj utan säger att det är naturligt att det finns ”företrädare som har lite olika syn på olika saker”.
– Mitt fokus är, att i rollen som kommunpolitiker, tillsammans med Alexander Torin och övriga företrädare tillsammans som ett enat lag jobba för att utveckla och driva igenom vår politik och säkerställa att Moderaterna vinner ökat förtroende hos Karlstadsborna.
Dålig intern kommunikation
Håkan Axelsson, ordförande för Moderaterna i Värmland, tonar ner konflikten.
– Vi har ingen partipiska i Moderaterna, vi bestämmer inte vad varje enskild politiker ska fokusera på. Då kan man tycka att någon fokuserar för lite på det man själv tycker är viktigt. Så kan det ha varit, säger han.
Konflikten beskrivs som mer personlig än politisk?
– Nej, det tror jag inte. Det beror nog på att hur man än vänder och vrider på det fokuserar man på lite olika saker. Där har vi jobbat inom Moderaterna för att öka förståelsen för vad de olika politikerna fokuserar på. I mångt och mycket bottnar det i att vi nog haft lite för dålig intern kommunikation.
Hur tycker du att den här konflikten har påverkat partiet?
– Jag kan säga så här, gå tillbaka 50 år och du kan alltid säga ”de här tyckte olika”. Ni vill gärna säga att vi bara har konflikter, men jag ser inte det här som ett bekymmer.