Hoppa till huvudinnehållet

Regionen gav personal presentkort – får betala 1,3 miljoner i avgift

Publicerad:
Region Värmland döms att betala nästan 1,3 miljoner i avgift för en otillåten upphandling av presentkort till personalen.
Region Värmland döms att betala nästan 1,3 miljoner i avgift för en otillåten upphandling av presentkort till personalen. Foto: Håkan Strandman

Regionen gav sina anställda presentkort på 2 000 kronor.

Nu döms man att betala knappt 1,3 miljoner i avgift för att ha gjort en otillåten upphandling.

I augusti 2021 slöt Region Värmland avtal med ett antal aktörer i länet om presentkort på 2 000 kronor styck till ungefär 8 000 anställda. Den totala kostnaden landade på runt 18,3 miljoner kronor.

Men Konkurrensverket tog saken till domstol, eftersom man ansåg att upplägget inte följde lagen om offentlig upphandling. Myndigheten yrkade att regionen skulle få betala knappt 1,3 miljoner i avgift.

Nu ger förvaltningsrätten i Karlstad myndigheten rätt. Det belopp som regionen betalat för presentkorten överstiger med bred marginal den gräns som ger möjlighet till en så kallad direktupphandling.

Ses som allvarligt

Att göra så kallade otillåtna direktupphandlingar är ”en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet och motiverar en avgift hänförlig till den högre skalan av avgiftsramen”, enligt förvaltningsrätten, som hänvisar till lagens förarbeten.

Det innebär att domstolen ska döma ut en avskräckande avgift, men också ta hänsyn till om det funnits förmildrande eller försvårande omständigheter.

Domstolen anser att den avgift som Konkurrensverket yrkat på ”är en effektiv och avskräckande sanktion som står i proportion till överträdelsens allvar”.

Det innebär att regionen ska betala 1 290 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Domen kan överklagas.

Läs tidigare artiklar:

Efter presentkortshaveriet – här är Region Värmlands julklappsbeskedRegionen riskerar drygt en miljon i böter: ”Att de konkurrensutsätts är viktigt”Konkurrensverket anser att regionen gjorde fel – kan få böta stort belopp

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarFörvaltningsrättenKarlstadKonkurrensverketRegion VärmlandUpphandling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.