Hoppa till huvudinnehållet

Mer konst i Karlstad där unga vistas: ”Så många som möjligt ska få ta del”

Publicerad:
Orrholmsskolan är en av de platser som ska få nya konstverk under 2023 enligt kommunens planer.
Orrholmsskolan är en av de platser som ska få nya konstverk under 2023 enligt kommunens planer. Foto: HP Skoglund

Interaktiv konst i skolmiljö ska ge ungdomar en konstupplevelse i vardagen. Karlstads kommuns råd för konstnärlig gestaltning lägger nu fram förslag för att öka antalet konstverk i kommunen.

Att satsa extra pengar på konst i skolor och förskolor är ett av Karlstads kommuns mål för 2023. Förra veckan redovisade Karlstads kommuns råd för konstnärlig gestaltning sin budget där man bland annat lade fram förslag att utöka konstutbudet på platser där unga vistas.

Monika Bubholz är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, som ansvarar för besluten kring offentliga konstverk. Hon säger att man från kommunens sida vill göra konsten tillgänglig för de som kanske inte annars tar del av den.

– Vi ser gärna att det finns konst i skolmiljön. Barn kanske inte möter konst i sin vardag så finns konsten i skolan sker mötet på ett naturligt sätt, säger hon.

Hon berättar också att man arbetar för att få fram konstverk som är mer än bara ”en bild på en person”.

– Det handlar om konstverk som barnen kan få en spännande upplevelse av, som skulpturer och installationer, gärna med en interaktiv funktion, säger Monika Bubholz.

Målet är att konsten ska komma till så många möjligt till del. Av de platser som redan är klara att få nya konstverk nämns Ilandahallen och Orrholmsskolan.

Monika Bubholz säger att även den nya tunneln vid Resecentrum kommer att få en fantasifull ljusinstallation.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstads kommunKonstMonika BubholzOrrholmsskolanSkulpturer

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.