Hoppa till huvudinnehållet

Kostnadssmällen – Jordkullen Arena hotar kommunens budget: ”Måste utreda”

Publicerad:
Tidigare i år invigdes Jordkullen Arena i Storfors.
Tidigare i år invigdes Jordkullen Arena i Storfors. Foto: Filip Kowalski

Mångmiljonbygget Jordkullen Arena i Storfors som invigdes i januari tidigare i år kämpar nu med stora ekonomiska utmaningar.

Driftkostnaderna är skyhöga och Idrottsalliansen har nu presenterat tre alternativ för att rädda anläggningen, samtidigt som konsekvenserna kan vara kännbara för kommunen.

– Vi måste utreda alla förslag i botten och se över det totalekonomiskt och vad som blir bäst för både föreningslivet och övriga kommuninvånare, säger Johan Rosqvist, kommunchef i Storfors.

Sport- och aktivitetscentret har en imponerande hall på 2 700 kvadratmeter, fördelat över två våningar.

Anläggningen drivs av Storfors Idrottsallians där kommunen är borgenär. Totalt har bygget kostat 22,5 miljoner kronor, jämfört med budgeterade 20 miljoner.

Och projektets ekonomi var osäker redan från start.

– Det är väldigt oroligt och ingenting är säkert i dagens läge. Vi får se om det går ihop. Ibland måste man chansa lite, sa Idrottsalliansens kassör, Bengt Enghag, till SVT i februari tidigare i år.

Jordkullen Arena

• Det finns tre padelbanor, en golfsimulator, en 100 kvadratmeter stor golfgreen, en modern skyttelokal med digital teknik, en bordtennislokal för tävlingsspel samt generösa ytor för idrottslek.

• Dessutom finns det befintliga lokaler för judo och fotboll i sporthallen, som är direkt förbundna med övriga anläggningar via en korridor.

• Förutom detta rymmer sporthallen även ett café och ett vandrarhem med 42 bäddar för övernattning.

Lånet som beviljades av banken under våren 2021, med en räntesats på mellan 0,8 och 1 procent, förväntades generera en årlig nettovinst på cirka 500 000 kronor.

– Intäkterna skulle komma ifrån padel, golfsimulatorn och olika event, säger Bengt Enghag.

Under byggprocessen stötte idrottsalliansen på förändrade förhållanden till följd av den globala situationen med pandemin och kriget i Ukraina som ledde till höjda materialkostnader.

Ekonomin belastades ytterligare av högre räntor, stigande energipriser och en borgensavgift till kommunen.

Belastningen kommer att öka ännu mer från och med den 1 april 2024 när amorteringskostnader på 37 500 kronor per månad tillkommer.

Detta innebär att de totala månatliga driftskostnaderna uppgår till cirka 115 000 kronor, något som nu eventuellt kommer att landa på kommunen.

Styrelsen för idrottsalliansen i Storfors har kommit fram till att de inte kommer att kunna hantera de nuvarande driftskostnaderna för anläggningen, och har nu presenterat tre alternativ för att rädda anläggningen.

Idrottsalliansens skrivelse och tre förslag till Storfors kommun

• Det första alternativet innebär att idrottsalliansen fortsätter driva anläggningen på samma sätt som tidigare, men med en periodiskt utbetald ekonomiskt stöd som beviljas när behov uppstår. Detta stöd avstäms och utbetalas varje kvartal.

• Det andra alternativet innebär att idrottsalliansen säljer Jordkullen Arena till Storfors kommun för endast en krona. I detta fall tar kommunen över anläggningens drift och även de intäkter som genereras av den nya arenan.

• Det tredje alternativet innebär att idrottsalliansen säljer Jordkullen Arena till Storfors kommun för en krona. I detta fall tillfaller alla intäkter Storfors kommun. Den nya anläggningen kommer att integreras i det befintliga driftsavtalet utan att kräva ytterligare ekonomiskt bidrag.

Fotnot: Styrelsen för Storfors idrottsallians förespråkar det första alternativet som den bästa lösningen för att hantera de aktuella ekonomiska utmaningarna.

Ett stort utredningsarbete väntar nu för kommunen, som hoppas landa i ett beslut under hösten.

– Exakt vilket alternativ som är bäst eller hur vi kommer att gå vidare är lite för tidigt att säga. Vi måste utreda alla förslag i botten och se över det totalekonomiskt och vad som blir bäst för både föreningslivet och övriga kommuninvånare, säger Johan Rosqvist, kommunchef i Storfors.

På sociala medier kan man se att många Storforsbor är oroliga. Kommunens Facebook-sida har stängt kommentarsfältet på grund av de upprörda reaktionerna.

Många undrar om det kommer att bli en skattehöjning eller andra nedskärningar efter att kommunen eventuellt tar över kostnaderna.

– Kommunen har även andra möjligheter än att pengarna ska tas från skattebetalarna. Vi har inte kommit så långt i beslutsprocessen ännu och avvaktar tills kommunchefen har kommit med ett förslag, säger kommunstyrelsens ordförande, Eva-Lotta Härdig (S).

Artikeltaggar

BidragBudgetarEkonomiFacebookJohan RosqvistKommunstyrelsenStorforsStorfors kommunStyrelserSVTUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.