Hoppa till huvudinnehållet

Fler möjligheter för återvinning i Karlstad: ”Det ska vara lätt att göra rätt”

Publicerad:
Växten blomsterlupin är en invasiv art som växter i Värmland.
Växten blomsterlupin är en invasiv art som växter i Värmland.

Växtavfall blir nu lättare att göra sig av med. Karlstad kommun har beslutat att tre återvinningscentraler ska börja ta emot avfallet av invasiva främmande växtarter.

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, säger Ann-Louise Olofsson, enhetschef på återvinningscentralerna i Karlstad.

Karlstad kommun har nu ökat antalet platser där du kan slänga växtavfall från invasiva främmande arter. Tidigare har detta endast varit möjligt på Hedens återvinningscentral.

Numera kan växtavfallet slängas på Heden, Djupdalen, Vålberg och Molkom.

– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt. Därför har vi utökat möjligheten för Karlstadsborna att lämna invasiva främmande växter från en central till fyra, säger Ann-Louise Olofsson, enhetschef på återvinningscentralerna i Karlstad, i ett pressmeddelande.

Vad är invasiva främmande arter?

Invasiva främmande arter har introducerats av människan till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde till exempel genom trädgårdsodling.

Dessa arter sprider sig idag av egen kraft och är ett stort hot mot den biologiska mångfalden men kan också skapa ekonomiska problem för både samhället och enskilda.

I Karlstads kommun är det främst jättebalsamin, jätteloka, blomsterlupin, kanadensiskt gullris och parkslide du behöver ha koll på.

Källa: Karlstads kommun

Det finns några regler som gäller vid hanteringen av växtavfall. Bland annat ska växtavfall med invasiva arter inte slängas i trädgårdsavfall eller i matavfall. Det får inte heller slängas i komposten då de kan slå rot och ta över igen. Det är även förbjudet att slänga trädgårdsavfall i skogen eller utanför din tomt då det räknas som nedskräpning.

– Vi är tacksamma för alla som hjälper till att bekämpa invasiva främmande arter, det gynnar den biologiska mångfalden, säger Eva Salomonsson, kommunekolog.

Artikeltaggar

ÅtervinningAvfallKarlstadKarlstads kommunMiljöSamhälleVäxter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.