Hoppa till huvudinnehållet

Fåglar, hästar och värmländsk mystik – I sin ”rätta miljö” på Mimmi Design

Publicerad:
Ateljén i Zakrisdal beskriver Ulrika Skog som ett ”paradis”. Till vänster ser vi Adam Hedins tavlor som nämns i artikeln.
Ateljén i Zakrisdal beskriver Ulrika Skog som ett ”paradis”. Till vänster ser vi Adam Hedins tavlor som nämns i artikeln. Foto: Christian Dyresjö

Den 1 juli inleds konstsommaren på Mimmi Design utanför Grums. Det naturnära galleriet fylls med naturnära måleri, skulptur och grafik av konstnärerna Ulrika Skog och Adam Hedin.

– Det rinner hästar ur fingrarna på Ulrika, säger Adam Hedin.

När NWT besöker Ulrika Skogs ateljé i Zakrisdal skiner solen och värmen skapar den där tryckande sommarkänslan som nästan lägger sig som ett lock över tillvaron. I det vackra uterummet står krukväxter och skulpturer längs väggarna och solljuset genom fönstren skapar vackra skuggor på golvet.

Ulrika Skog är en av konstnärerna som är aktuell för sommarens utställning på Mimmi Design utanför Grums som öppnar 1 juli. Adam Hedin, som utgör den andra halvan, har ställt ut ett fågelbad i skuggan av en björk utanför ateljén. När vi slår oss ner i de ljusa möblerna säger han strax:

– Nu satte sig en flugsnappare precis och drack vatten.

Inga troll

Som rubriken avslöjar kretsar de bådas konstnärskap kring fåglar och hästar. Adam Hedins tavlor har även ibland inslag av mytiska sagofigurer, skogsrån och liknande. Han säger att det återskapar känslan han fick när han besökte Värmland på somrarna som barn. Född i Västmanland bor han nu på Öland där han driver Galleri Fågelform.

– Det blir dock inga troll! Jag håller mig till mörka vatten, fåglar och mystiska kvinnogestalter, säger han och ler.

Ulrika Skog är uppväxt i Årjäng och Karlstad och fick tidigt en fascination för hästar. Hon berättar hur hennes pappa hade nordsvenska travhästar och när hon började skulptera föll det sig naturligt att välja hästar som motiv.

– Jag liksom ältar en form, nöter hästformen. Man hittar alltid något nytt. Det är ett ständigt undersökande, säger hon.

Adam Hedin berättar hur det ”rinner hästar ur fingrarna” på Ulrika Skog.

– När jag står bredvid och målar kan jag ibland titta på när Ulrika jobbar. Ser hur den där formlösa lerklumpen plötsligt förvandlats till ett hästansikte, säger han med beundran i rösten.

Ganska hysteriskt

Utställningen på Mimmi Design är inte den enda de har i sommar. Även på Adam Hedins ateljé på Öland ställer de ut under mer eller mindre samma period.

De beskriver hur förberedelserna har varit intensiva.

– Vänner hör av sig och frågar om man ska ut och äta, eller annat, och jag bara svarar; Nej, jag målar! Det har varit disciplin de luxe, skrattar Adam Hedin.

– Ja, det har varit ganska hysterisk, fliker Ulrika Skog in.

Ulrika Skog sysslar också med fåglar, särskilt kråkfåglar, ”de har så roligt kroppspråk” säger hon. Inne i det något svalare ateljérummet står flera stora korpskulpturer och på bordet mitt i rummet en skulptur av en anka som drar upp en daggmask ur jorden. Den ska med till utställningslokalen hos Mimmi Design dit konstnärsparet ska åka med de sista verken efter vårt besök.

Mmm...gott, daggmask! I bakgrunden ser vi även både korpar, kungsfiskare samt hästar som Ulrika Skog skulpterat. Hon arbetar än så länge mest i stengodslera.
Mmm...gott, daggmask! I bakgrunden ser vi även både korpar, kungsfiskare samt hästar som Ulrika Skog skulpterat. Hon arbetar än så länge mest i stengodslera. Foto: Christian Dyresjö

Mörka vatten

Fåglar är annars Adam Hedins huvudämne när det kommer till motiv. Han berättar hur fågelskådarna inte riktigt visste vad de skulle tro när han började ta ut svängarna med färger när han slutade som illustratör för ett par år sedan. Han öppnar dörren till ett förråd och drar ut två stora tavlor som knappt hunnit torka. Den ena, med titeln Sensommar över Ottenby gravfält, föreställer fyra flygande storspovar i grönt mot en knallgul bakgrund. Annars är lommen en favorit. Han visar tavlan Sommarvatten i Ärjäng, som föreställer en storlom på vattnet bredvid en samling näckrosor.

– Gissa vad det här är? säger han och pekar på några gröna prickar i tavlans vänstra hörn.

När jag försiktigt trycker fram; knott? utbrister han glatt:

– Rätt!

Adam Hedin gillar att ta in det lite mörka i sina målningar.
Adam Hedin gillar att ta in det lite mörka i sina målningar. Foto: privat

I sommarhuset, som Ulrika Skog säger ligger ”nästan helt själv vid en tjärn” utanför Årjäng, spenderar de båda mycket tid. Här får de inspiration till konsten de skapar och Adam Hedin berättar att det ibland blir så mycket knott vid vattnet att kameran har svårt att fokusera skärpan när han ska ta bilder. Han härmar kamerasurr och gestikulerar i luften för att visa hur objektivet åker fram och tillbaka i hopplöst sökande efter skärpedjupet. Trots detta lyckas han fånga motiven han vill ha. Det är något alldeles speciellt med tjärnens mörka vatten, näckrosorna och lommen säger han.

Komplimenterande konst

Det är första gången de ställer ut på Mimmi Design men att ha en gemensam utställning är inget nytt. Det verkar snarare vara mer regel än undantag. De båda framhåller hur deras verk kompletterar varandra.

– Jag håller på med hästar och lite fåglar, och Adam håller på med fåglar och lite hästar. Det blir otroligt bra tillsammans, säger Ulrika Skog och båda skrattar.

Nu är allt på plats! Adam Hedin och Ulrika Skog ställer ofta ut tillsammans. Deras verk kompletterar varandra tycker de, och visst ser man det på bilden!
Nu är allt på plats! Adam Hedin och Ulrika Skog ställer ofta ut tillsammans. Deras verk kompletterar varandra tycker de, och visst ser man det på bilden! Foto: Privat

Och i Mimmi Designs galleri, som omges av granskog och stora öppna fält där man ofta kan se tranor, tycker de att konstverken passar bra.

– Du sa det så bra när vi var där. ”Nu kommer de ut i sin rätta miljö”, säger Adam Hedin.

– Det är som att hela Karlstads kulturliv flyttar ut på landet under sommaren. Och i Grums-Borgvikstrakten finns det så många gallerier att besöka, säger Ulrika Skog och uppmanar den konsthungrande att ge sig ut på en egensnickrad konstrunda.

Utställningen på Mimmi design pågår mellan 1 juli och 26 augusti.

Artikeltaggar

ÅrjängGallerierGrumsKarlstadKonstMimmi DesignSkulpturerUlrika SkogUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.