Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska barnfamiljer om nya räntehöjningen: ”Vi känner stor oro för lånen”

Publicerad:
Viktor Svedlund med sonen Noel är mest orolig för bolåneräntan då familjen letar hus.
Viktor Svedlund med sonen Noel är mest orolig för bolåneräntan då familjen letar hus. Foto: Tommy Pedersen

Idag höjde Riksbanken styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Den högsta nivån sedan 2008.

– Vi letar hus och ska ta bostadslån så vi är väldigt oroliga hur vi ska göra, säger småbarnspappan Viktor Svedlund i Karlstad.

Fortsatt hög inflation och svag krona gav idag en ny höjning av styrräntan – den sjunde höjningen på raken av Riksbanken. Den nya räntan på 3,75 procent gäller från den 5 juli.

NWT träffade tre barnfamiljer precis när beskedet kom på torsdag förmiddag.

Småbarnspappan Viktor Svedlund i Karlstad är mest orolig för hur de ska göra med kommande bostadslånen.

– Vi letar hus, går på visningar och budar, så vi är väldigt oroliga hur mycket det påverkar bolåneräntan. Ska vi binda lånen eller inte? Räntan går upp men samtidigt trycker det ner bostadspriserna.

Hur stor höjning klarar ni av?

– Min fru är föräldraledig så vi har inte råd med vilket hus som helst. Vi har ett lånelöfte men då kan inte boräntan gå över 5,5 procent. Så vi får försöka förutse vad den landar på och inte köpa hus för maxbudget.

Påverkar det semesterplanerna?

– Nej, vi har precis fått en liten bebis så vi kommer ändå bara vara hemma i år.

Emelie Magnusson med sonen Melwin och före detta bonusbarnet Loke räddar semestern med skatteåterbäring.
Emelie Magnusson med sonen Melwin och före detta bonusbarnet Loke räddar semestern med skatteåterbäring. Foto: Tommy Pedersen

Emelie Magnusson i Karlstad räddar årets semester med skatteåterbetalning.

– Jag är ensamstående och bor i en bostadsrätt så det är tufft med alla höjningar, av mat, vatten, hyra och så vidare. Min oro är att det ska höjas så mycket att man inte klarar av det, så det får inte bli så mycket till. Man vill ju kunna göra roliga saker med sitt barn.

Blir det ändrade semesterplaner nu?

– Nej, jag fick bra tillbaka på skatten som tur är och det ska bara gå till roliga saker. Vi har varit på Skara sommarland och ska till Lanna badgruva i Örebro och kanske Liseberg också.

Hammaröbon Joel Englund med sönerna Ludwig och Otto har koll på hur de ska klara ekonomin även när det blir dyrare.
Hammaröbon Joel Englund med sönerna Ludwig och Otto har koll på hur de ska klara ekonomin även när det blir dyrare. Foto: Tommy Pedersen

Joel Englund på Hammarö klarar ekonomin genom att dra in på annat.

– Vi har hus på Hammarö och lån med en procents ränta som löper ut nu så det blir ju en höjning. Men man får justera det genom att dra in på annat. Vi har kunnat renovera men det blir mindre av det och andra köp som elektronik - och det drabbar ju företag i andra änden att man handlar mindre den typen av varor.

Familjen klarar av en höjning och det nya läget ska inte påverka årets semester.

– Vi vet hur läget är och är förberedda på räkningarna från start. Det finns saker vi kan dra in på om det skulle behövas, men det ska inte påverka semestern.

Artikeltaggar

ArbeteBostadsrätterHammaröInflationKarlstadLisebergMänskligtRiksbankenSemester

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.