Hoppa till huvudinnehållet

Strandman (SD) JO-anmäler direktören: ”En farlig utveckling”

Publicerad:
Mikael Strandman (SD), distriktsordförande i Värmland.
Mikael Strandman (SD), distriktsordförande i Värmland. Foto: Lisa Olaison

Karlstads kommuns kommunikatörsdirektör Katarina Äleklint JO-anmäls av Mikael Strandman (SD) efter att ha publicerat åsikter om oppositionens budgetförslag i ett inlägg på Linkedin.

Oppositionen vill spara pengar på kommunikation och administration för att istället satsa på kärnverksamheterna i sin föreslagna budget. Som svar uttryckte Katarina Äleklint i ett inlägg på Linkedin att ”kommunikatörerna blev ett slagträ i budgetdebatten.” Något som NWT tidigare rapporterat om.

Direktör ger sig in i politisk debatt: ”Otroligt olämpligt”

Nu har Katarina Äleklints inlägg blivit föremål för en JO-anmälan.

– Jag tycker det är bra att man prövar det här. Det blir en farlig utveckling om vi ska ha två parallella maktstrukturer, en för de folkvalda och en separat där högre tjänstemän driver sin agenda. En direktör i kommunen ska inte lägga sig i det här. Det kan den göra som privatperson, men i det här fallet har Katarina Äleklint gått ut i egenskap av den befattning hon har, alltså som kommunikationsdirektör, säger Mikael Strandman (SD).

Äleklint har tidigare inte velat kommentera frågan ytterligare. Kommunstyrelsens ordförande, Linda Larsson (S), har tidigare sagt till NWT:

– Det är klart att hon har samma rätt som alla andra att få diskutera olika sakfrågor i olika sociala forum.

NWT har sökt Katarina Äleklint för en kommentar.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKarlstads kommunKommunstyrelsenLinda LarssonLinkedinMikael StrandmanSocialdemokraternaSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.