Hoppa till huvudinnehållet

Morfar Niklas rasar över fortkörarna i Ölme: ”Barn ska vara säkra här”

Publicerad:
Niklas Karlsson med sitt yngsta barnbarn Leia som ofta är hos morfar.
Niklas Karlsson med sitt yngsta barnbarn Leia som ofta är hos morfar. Foto: privat

Hastighetsbegränsningen genom Ölme samhälle är 50 kilometer i timmen. Något som inte alla alltid följer.

Det vittnar Ölmebon Niklas Karlsson om.

Nu sätter han ner foten och vädjar till bilisterna som vet med sig att de brukar köra för fort genom det lilla samhället, att sakta ner.

På Sunnäsvägen i Ölme står en stor Solstickan-skylt med texten Lekande barn.

Nedanför skylten står en överkörd trampbil. Trampbilen ställde Ölmebon Niklas Karlsson dit som en markering då texten Lekande barn inte verkade dra till sig tillräckligt mycket uppmärksamhet.

I början av veckan körde någon över den.

– Jag vet vem det var, men det är inte det viktiga i det här. Att sätta dit någon. Det som är viktigt i sammanhanget är att det inte satt ett barn i, säger han.

Skylten som Niklas Karlsson har satt upp verkar inte bita. Nedanför står en trampbil som blivit överkörd.
Skylten som Niklas Karlsson har satt upp verkar inte bita. Nedanför står en trampbil som blivit överkörd. Foto: Niklas Karlsson

Enligt Niklas Karlsson har både han och övriga boende försökt få ner hastighetsbegränsningen på Sunnäsvägen.

– Det är väldigt många föräldrar, och även mor- och farföräldrar som har försökt rätt länge att få kommunen att sänka hastigheten på den här gatan. Bland annat har vi sökt tillstånd för att sätta upp blomlådor och försökt få gatan att inte vara registrerad som genomfartsled, men vi har fått nej, säger han.

Det är då jag går igång, när jag vet att någon blivit tillsagd, men struntar i det
Niklas Karlsson

Precis innan Ölme skola är hastighetsbegränsningen 30 kilometer i timmen och vid korsningen innan Sunnäsvägen slutar skolvägen tycker kommunen.

– Vänersviksvägen är skolväg och vi anser att Sunnäsvägen är precis lika mycket skolväg eftersom det bor lika många barn här som går och cyklar till och från skolan och de ska vara säkra här. Men det har inte kommunen lyssnat på, säger han och tillägger:

– Vi som bor här skulle också vilja att skolbussen som hämtar barn i Sunnäs och Nore inte kör genom samhället där barn går eller cyklar till skolan. Vi skulle önska att de kunde ta gamla E18 till Stolpen istället och ner till skolan därifrån. Bussen hämtar ändå inte några barn i samhället.

Niklas Karlsson har fem barnbarn som ofta är hemma hos honom.

– De springer över gatan ofta för på andra sidan vägen finns det en studsmatta som alla barn får använda. Jag vill att mina barnbarn ska vara säkra när de är här.

Han har tidigare skrivit insändare i NKP om bilförarna som jobbar i hemtjänsten.

– Det som har blivit värre nu är att hemtjänsten har fått en brukare som behöver hjälp flera gånger per dag så hemtjänstbilarna åker här en del. Och jag förstår att de har ett stressigt jobb, men ett par av dem kör alldeles för fort på den här vägen. Jag har varit i kontakt med deras chefer. Jag fick till svar att jag skulle ta registreringsnumret så det gjorde jag.

Han vill poängtera att 90 procent av dem kör bra, men en av dem har han rapporterat in till chefen för hemtjänsten.

– Och trots att jag vet att den här tjejen har blivit tillsagd så kör hon fortfarande alldeles för fort genom samhället. Det är då jag går i gång, när jag vet att någon har blivit tillsagd, men struntar i det, säger han.

Då satte han upp skylten där det står Lekande barn och en trampbil nedanför skylten för att ge dem mer upplysning. Han poängterar att han inte vill vara en person som gnäller och klagar, men han vill också uppmärksamma föräldrar.

– Jag skulle önska att även föräldrar som hämtar sina barn på träning på Ölme IP kunde tänka sig för och köra lite långsammare i samhället. Jag förstår att de är stressade och jag vill inte anklaga någon på något vis, men någonstans måste det handla om prioriteringar. Jag har suttit på trappan och tittat och det är väldigt många som alldeles uppenbart har för bråttom.

Han berättar att han gav sina döttrar en matematisk uppgift.

– Jag bad dem räkna ut hur många sekunder man tjänar på att hålla 60 istället för 50 på en sträcka som är en kilometer. Det är ungefär så lång sträcka det är genom Ölme. De fick det till tolv sekunder. Och det är rätt. Tolv sekunder, säger han och tillägger:

– Man sparar inte så mycket tid, så man behöver inte stressa, avslutar han.

Artikeltaggar

BarnCyklarE18HemtjänstNKPÖlmeÖlme IPSamhälleSolstickanStress

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.