Hoppa till huvudinnehållet

Henrik Larsson siktar på dubbla rekord inom loppet av några dagar

Publicerad:
Henrik Larsson, Sveriges snabbaste man, ställs inför en utmanande uppgift när han tar sig an 200 meter på Karlstad GP.
Henrik Larsson, Sveriges snabbaste man, ställs inför en utmanande uppgift när han tar sig an 200 meter på Karlstad GP. Foto: Oliver Thyberg

Henrik Larsson, Sveriges snabbaste man, har en intensiv vecka framför sig.

Efter Diamond League-galan i Stockholm på söndag tar han sig an Karlstad Grand Prix på onsdag – och satsar på dubbla rekord.

– Är det bra vind så kan det nog bli svenskt rekord i båda distanserna, säger Larsson självsäkert.

Karlstad Grand Prix närmar sig med stormsteg och förväntningarna är höga inför den prestigefyllda tävlingen. En av de mest lovande namnen på startlistan är Henrik Larsson från IF Göta Karlstad, som har imponerat stort under inomhussäsongen.

Och nu siktar han på att sätta nya rekord.

– Jag siktar på att springa väldigt fort i båda loppen. Är det bra vind så kan det nog bli både svenskt rekord i båda distanserna, om väder och vind samarbetar.

Larsson, som nyligen slog svenskt rekord på 100 meter med tiden 10,17, ser fram emot tävlingen på Sola Arena. Han är positiv till den nya arenan och tror att banorna kommer resultera i snabba tider.

– Vad vi har märkt så är banorna väldigt hårda och vi tror att de också är väldigt snabba. De är av samma märke som gör Stockholms Stadion, förklarar han och jämför med Tingvalla:

– Den är bättre än Tingvalla gånger tusen, skrattar Larsson.

Bra motstånd

Men först: Diamond League-galan i Stockholm. Där kommer Henrik Larsson att tävla på 100 meter mot tuff konkurrens, inklusive regerande OS-mästaren på 200 meter, Andre De Grasse, och den snabbe sydafrikanen Akani Simbine med ett imponerande personbästa på 9.84.

– Det är helt klart ett bra motstånd på startfältet, men det kommer bli grymt kul. Att komma topp tre ser jag inte som någon omöjlighet, konstaterar han.

På Karlstad GP väntar sedan nästa utmaning för Larsson på 200 meter, där han möter Jerome Blake, som var en del av det kanadensiska laget som tog silver på 4x400 meter stafett i OS Tokyo 2020. Blake har även två VM-guld i samma gren och ett imponerande personbästa på 200 meter, 20.04. Det innebär att han kan utmana Larsson och möjligtvis hota Johan Wissmans svenska rekordtid på 20.30.

– Jag tror det kommer gå jättebra, jag känner mig stark och med rätt yttre förutsättningar kan det nog bli nytt svenskt rekord på både 100- och 200 meter.

Efter Diamond League-galan i Stockholm på söndag tar han sig an Karlstad Grand Prix på onsdag.
Efter Diamond League-galan i Stockholm på söndag tar han sig an Karlstad Grand Prix på onsdag. Foto: Oliver Thyberg

Artikeltaggar

FriidrottHenrik LarssonIF GötaKarlstadKarlstad Grand PrixStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.