Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Gymnasieprogrammen som är svårast att komma in på i Värmland

Publicerad:
Simon Karlsson
simon.karlsson@nwt.se
Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad är en av Sveriges största gymnasieskolor och har flera program som är tuffa att ta sig in på.
Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad är en av Sveriges största gymnasieskolor och har flera program som är tuffa att ta sig in på. Foto: Lisa Olaison

Under torsdagen kom det slutgiltiga antagningsbeskedet till gymnasiet för ungdomarna i Värmland.

NWT har listat de program som krävde högst antagningspoäng och som är populärast i länet.

I år var det 3 380 elever i Värmland som fick besked under torsdagen om vilken gymnasieutbildning de har blivit antagna till. Runt 50 stycken fler ungdomar än föregående år.

Tre utbildningar kräver mer än 250 poäng i slutbetyg från nionde klass. Alla tre är estetiska program och hittas på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad samt Estetiska skolan i Arvika. Det maximala meritvärdet för elever i grundskolan är 340 poäng, förutom vissa estetiska program som har antagningsprov. De kan ge 120 poäng till.

Gymnasieantagningen 2023

Gymnasieprogrammen i Värmland som krävde högst antagningspoäng:

1. 292,5 poäng - Estetiska programmet Dans, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad.

2. 285 poäng - Estetiska programmet Musik, Estetiska skolan, Arvika.

3. 272.5 poäng - Estetiska programmet Teater, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad.

4. 242.5 poäng - Samhällsvetenskapsprogrammet, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad.

5. 232.5 poäng - Ekonomiprogrammet, Fria Läroverken, Karlstad.

6. 230 poäng - Samhällsvetenskapsprogrammet, Solbergagymnasiet, Arvika.

7. 227.5 poäng - Ekonomiprogrammet, Brogymnasiet, Kristinehamn.

8. 225 poäng - Samhällsvetenskapsprogrammet, Karlstads Globala Gymnasium, Karlstad.

9. 222.5 poäng - Naturvetenskapsprogrammet, Stjerneskolan, Torsby samt El- och energiprogrammet, Taserudsgymnasiet, Arvika.

10. 217.5 poäng - Naturvetenskapsprogrammet, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad samt Tävlingsmekaniker, Stjerneskolan, Torsby.

Källa: Elevantagningen Värmland

Populära yrkesutbildningar glädjer

Sammantaget i Värmland var samhällsprogrammet det vanligaste valet för ungdomarna. Jämfört med föregående år är siffran ungefär den samma med 509 stycken totalt, kontra 508 i fjol.

Anders Peterson (C), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden på Karlstads kommun, tror att grunden till detta är att man vet vad man får.

– Det är ett brett program som liknar grundskolan. Och för de ungdomar som inte riktigt vet vad de vill framöver så är det ett tryggt val att göra, det tror jag är den största anledningen. Man vet vad man får helt enkelt, som med de övriga högskoleförberedande utbildningarna.

När de gäller de yrkesförberedande programmen är siffrorna fortsatt stabila och intresset är starkt runt om i länet. Något som glädjer Peterson.

– Jag blir jätteglad över det, för att vi har pratat mycket om den kompetensbrist vi ser framför oss i Karlstad, Värmland och egentligen hela landet. Så vi behöver många yrkesutbildade framöver och vi ser att dessa utbildningar leder till jobb oavsett vilken utbildning du går.

Framöver kommer gymnasiet att påverkas av en ny lag som kräver att utbildningen anpassas efter arbetsmarknadens behov. Något som Peterson säger kräver samarbete för att hitta rätt.

– Kommunerna i Värmland måste samverka med varandra så att gymnasieutbildningarna blir dimensionerade dels efter marknaden och vad ungdomarna vill läsa. Så man måste ha två tankar i huvudet samtidigt när man planerar gymnasieprogrammen framöver, säger han.

Och fortsätter:

– Syftet med det hela är ju helt enkelt att det ska bli en bättre matchning mot arbetsmarknaden. Och då är grunden det jag tidigare nämnde med att vi har en platsbrist framför oss, som vi måste försöka motverka.

Den 27 juli är sista svarsdagen för eleverna. De som inte har fått sitt förstahandsval har en ny chans att komma in på den önskade utbildningen under reservantagningen som pågår mellan 31 juli och 15 september.

Gymnasieantagningen 2023

De gymnasieprogram i Värmland med flest förstahandssökande:

1. 231 st - Samhällsvetenskapsprogrammet, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad.

2. 170 st - Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet, Sundsta-Älvkullegymnasiet, Karlstad.

3. 122 st - Ekonomiprogrammet, Tingvallagymnasiet, Karlstad.

4. 87 st - Fordons- och transportprogrammet, Södra Viken, Sunne.

5. 84 st - Fordons- och transportprogrammet, Nobelgymnasiet, Karlstad.

6. 71 st - El- och energiprogrammet, Nobelgymnasiet, Karlstad.

7. 68 st - Ekonomiprogrammet, Fria Läroverken, Karlstad.

8. 65 st - Bygg- och anläggningsprogrammet, Nobelgymnasiet, Karlstad.

9. 56 st - Fordons- och transportprogrammet, Brogymnasiet, Kristinehamn och Herrgårdsgymnasiet, Säffle samt Ekonomiprogrammet, Karlbergsgymnasiet, Åmål.

10. 55 st - Ekonomiprogrammet, Karlstads Globala Gymnasium, Karlstad.

Källa: Elevantagningen Värmland

Artikeltaggar

ArvikaBrogymnasietFria LäroverkenGrundskolanGymnasieskolanKarlstadNobelgymnasietSkola och utbildningStjerneskolanSundsta-ÄlvkullegymnasietTingvallagymnasietUtbildningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.