Hoppa till huvudinnehållet

Frida vill göra Karlstad tryggare för ungdomarna: ”Var schyssta och bra kompisar”

Publicerad:
Kommunens säkerhetskoordinator Frida Lejon.
Kommunens säkerhetskoordinator Frida Lejon. Foto: Tommy Pedersen

Det kan bli mycket bus och stök när ungdomarna under sommarlovet åker in till Karlstads centrum.

Frida Lejon vill tillsammans med sitt team göra centrum till en trygg och positiv plats för dem.

– Det är mer ungdomar som hänger i stan under sommaren och vi vill tala om vad vi från Karlstad kommun gör.

När sommarlovet har dragit igång kommer ungdomarna in mot centrum. Karlstads kommun har tillsammans med Centrum Karlstad och polisen vidtagit flera åtgärder för att göra Karlstads centrum till en trygg plats.

– Det är mer ungdomar som hänger i stan under sommaren och vi vill tala om vad vi från Karlstads kommun gör för att erbjuda ungdomarna aktiviteter, och att vi har personal som är ute och möter ungdomarna, säger Frida Lejon.

Frida Lejon jobbar som säkerhetskoordinator och med trygghetsutveckling för Karlstads kommun och är en del av teamet som satts ihop för att göra Karlstad säkert för ungdomarna.

”Otrygga situationer”

En del av teamets mål är att förhindra att ungdomar hamnar i otrygga situationer som de inte vet hur de ska ta sig ur. Hon förklarar vad en sådan situation skulle kunna vara:

– Det kan vara att man är med kompisar och så finns alkohol med och så är det någon som blir lite för berusad och det kan bli otryggt för ungdomar runt omkring. Man vet inte hur man tar sig hem och det kanske är så att man har handlat slut på pengarna på kortet och inte kommer med bussen. Telefonen har laddat ut och man vet helt enkelt inte hur man kommer hem.

– Det är allt egentligen: från det lilla till det stora.

Räddningstjänsten har Ungdomar för Trygghet som är personer mellan 18 och 23 år som går omkring i de utemiljöer där ungdomar ofta befinner sig. De finns till som förebilder och trygghet om något skulle gå snett.

– De är i centrum, vid badplatser och vid fritidsgårdarna.

Man känner igen dem tydligt:

– De lyser i sina orangea kläder, säger Frida Lejon och fortsätter sedan:

– Och de har räddningstjänstens logga på armen.

Från vänster: Lotta Wiandt, Åsa Eriksson, Bengt-Olof Nilsson, Frida Lejon, Anders von Wachenfeldt.
Från vänster: Lotta Wiandt, Åsa Eriksson, Bengt-Olof Nilsson, Frida Lejon, Anders von Wachenfeldt. Foto: privat

”Ställ frågor och var nyfiken”

– Vi behöver också ha vårdnadshavarnas hjälp med att de har lite koll på ”vad gör egentligen ungdomarna när de kommer in till centrum?” och att de är tillgängliga att komma och hämta dem om det skulle hända något.

Karlstads kommun uppmanar vårdnadshavare till att ha en plan och beredskap för vad de ska göra om det händer något när deras barn är inne i Karlstads centrum.

– Ha en dialog med ditt barn. Ställ frågor och var nyfiken ”vad gör du egentligen när ni hänger i stan? Vad är det som är så roligt med att vara på Mitt i City? Vilka umgås du med”.

– Ungdomar är ju så klart lite kreativa och kanske inte alltid vill tala om exakt var de är. Då är det bra att dubbelkolla, om de har sagt att de ska sova över hos någon annan så kan man faktiskt ringa föräldern och bara kolla. Föräldrar emellan kan samverka och ha kontakt.

Förutom det uppmanar också kommunen föräldrarna till att föregå med gott exempel genom att ha en sund inställning när det kommer till alkohol.

”Vardaglig samverkan”

Karlstads kommun har ett tätt samarbete med polisen i de här frågorna för att tillsammans göra det tryggare för ungdomarna i Karlstad centrum.

– Vi har en vardaglig samverkan, vi jobbar väldigt nära ihop.

Karlstad Centrums arbete går mer ut på att anordna aktiviteter för ungdomarna. Förra året fick de reda på, efter ett besök på en fritidsgård, att ungdomarna ville göra spontana aktiviteter.

– Att man i förbifarten går förbi och tycker att det ser roligt ut för stunden. Förra sommaren fanns det cornhole och det var en väldigt populär aktivitet förra året så de kör en liten favorit i repris i år igen.

Cornhole är ett utomhusspel som går ut på att man ska kasta en bönpåse och att den ska landa på en vinklad bräda eller i hålet på brädan.

Frida skickar avslutningsvis med en hälsning till ungdomarna i Karlstad:

– Ta hand om varandra. Var schyssta och bra kompisar, lämna inte varandra om något skulle hända, ta kontakt med en vuxen.

Artikeltaggar

AlkoholBarnCentrum KarlstadFritidsgårdarKarlstadMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.