Hoppa till huvudinnehållet

Experterna om upprepade övertrampen vid strandskyddade området: ”Svårt även för oss”

Publicerad:
Tidigare har en mäklare skrivit om framtidsplaner för en brygga i det strandskyddade området, i en bostadsannons, trots att det inte finns någon ansökan om dispens.
Tidigare har en mäklare skrivit om framtidsplaner för en brygga i det strandskyddade området, i en bostadsannons, trots att det inte finns någon ansökan om dispens. Foto: Jonas Andersson

Entreprenören misstänks vid flera tillfällen ha brutit mot strandskyddslagen i området vid Segerstad.

Kommunens bygglovschef ger nu sin syn på upprepade övertramp.

– Det är svårt även för oss att göra bedömningar ibland, säger Karin Manner.

NWT har tidigare rapporterat om de tillsynsärenden kommunen gjort där entreprenörens agerande misstänks ha brutit mot strandskyddet.

Entreprenören utreds för strandskyddsbrott på exklusiva tomten – igen

Senast i veckan rapporterade tidningen om en bostadsannons som utlovade bryggplaner, nedanför ett hus som säljs i det strandskyddade området, trots att det inte finns någon ansökt dispens.

Här utlovas bryggplaner på strandskyddat område – mäklaren backar: ”Finns ingenting”

Den strikta lagstiftningen är tänkt att skydda både allemansrätten och växt- och djurlivet i ett långsiktigt perspektiv.

Att bryta mot strandskyddet kan därmed skapa både små och stora konsekvenser för djur- och växtlivet på land och i vatten.

– Man kan till exempel ändra naturmiljön så pass mycket att arterna inte trivs. Det kan handla om fridlysta eller rödlistade arter, säger Sara Toivanen Jonsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Många av de frågor Naturvårdsverket får in handlar om hur reglerna för strandskyddet ska tolkas. Hur de olika skälen för dispens ska tolkas, berättar Sara Toivanen Jonsson, handläggare.
Många av de frågor Naturvårdsverket får in handlar om hur reglerna för strandskyddet ska tolkas. Hur de olika skälen för dispens ska tolkas, berättar Sara Toivanen Jonsson, handläggare. Foto: Maja Suslin/TT

Upprepade övertramp

Entreprenören som varit föremål för flera tillsynsärenden misstänks ha brutit mot strandskyddet när han satt upp staket, privata skyltar och tagit ner skog, utan en strandskyddsdispens.

Bygglovschefen i Karlstads kommun, Karin Manner, ger nu sin syn på upprepade övertramp mot strandskyddet.

– Om man pratar generellt är det aldrig bra att samma person är återkommande, kopplat till tillsynsärenden, säger Karin Manner.

Däremot får det inte ligga till grund vid en ny bedömning.

– Men vi kan inte neka eller särbehandla någon för att har man brutit mot strandskyddet tidigare, oavsett om det brutits uppsåtligen eller inte.

Karin Manner, bygglovschef i Karlstads kommun. Hon berättar att man behöver föra dialog med personer och företag som återkommande bryter mot strandskyddet för att reda ut vad de vill göra, och vad som gäller.
Karin Manner, bygglovschef i Karlstads kommun. Hon berättar att man behöver föra dialog med personer och företag som återkommande bryter mot strandskyddet för att reda ut vad de vill göra, och vad som gäller.

Är det problematiskt att samma person bryter mot strandskyddet gång på gång?

– Ja, om det är uppsåtligt.

– Men det handlar ofta om gråzoner och tolkningsfrågor. Ofta bryter man inte för samma sak. Det är svårt även för oss att göra bedömningar ibland.

Vidare förklarar hon att vissa brott mot strandskyddet även kan vara miljöbrott. Vid misstanke om miljöbrott anmäls det vidare till polisen, skyndsamt. Maxstraffet för miljöbrott är upp till två års fängelse.

– Sedan fortsätter vi i kommunen att behandla dispensen för att se om det går att ge dispens, i efterhand.

Exempel på miljöbrott kan vara att anlägga en brygga utan en godkänd dispens.

NWT har varit i kontakt med entreprenören, som äger fastigheterna vid Segerstad, som har valt att inte lämna kommentarer.

Läs även:

Här utlovas bryggplaner på strandskyddat område – mäklaren backar: ”Finns ingenting”Entreprenören utreds för strandskyddsbrott på exklusiva tomten – igen

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättEntreprenörskapKarin MannerKarlstads kommunMiljöbrottNaturvårdsverketSegerstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.