Hoppa till huvudinnehållet

Saga blir film med Västanå: ”Vem är mest rättvis av Gud, Djävulen och Döden?”

Publicerad:
Nu inleder Västanå Musik och Teater ett samarbete med Skildra Storytelling Studios.  Leif Stinnerbom skriver manus när en folksaga ska bli film.
Nu inleder Västanå Musik och Teater ett samarbete med Skildra Storytelling Studios. Leif Stinnerbom skriver manus när en folksaga ska bli film. Foto: Illustratör: Felicia Bergström & Julia Simlund/Foto: Håkan Larsson

Leif Stinnerbom har skrivit manus och Magnus Stinnerbom gör musiken.

Dessutom medverkar några av Västanå Musik och Teaters skådespelare när folksagan ”Döden som Fadder” ska bli film i samarbete med Skildra Storytelling Studios.

Nyligen hade Västanå Musik och Teater premiär på årets sommarföreställning ”Solens Dotter - Sägner i Sameland”. Nu presenteras nyheten om ett filmprojekt som Sunneteatern gör tillsammans med föreningen Skildra Storytelling Studios.

Det handlar om en värmländsk version av sagan ”Döden som fadder” som nedtecknades av de tyska sagobröderna Jacob och Wilhelm Grimm.

– Den här sagan utspelar sig på en plats för länge, länge sedan – en plats som skulle kunna vara Värmland, berättar Samuel Nilsson, producent på Skildra Storytelling Studios.

I förra veckan presenterade han ett VR-spel om Lurös historia för NWT, den här veckan handlar det om en animerad folksaga.

– Det är en otroligt spännande berättelse att få gestalta. Det är som en barndomsdröm att få ge sig i kast med ett samarbete med Västanå Musik och Teater, fortsätter Samuel Nilsson.

En scen ur den animerade ”Döden som Fadder: En animerad folksaga”.
En scen ur den animerade ”Döden som Fadder: En animerad folksaga”. Foto: Illustratör: Laban Löfgren Jungnelius och Felicia Bergström

”Mörka och grymma”

Västanå Musik och Teaters speciella stil vad gäller det visuella berättandet ska avspeglas i den animerade filmen.

– Fast i en ny tappning. Vi vill fånga ljuset och mörkret i sagan, den konstanta kampen. Här möter en fader Döden och ger Döden jobbet som gudfar till sin nyfödde son. Kärnan i berättelsen är att inte ge sig i kast med att medla eller ändra ditt öde, för då kan Döden komma och ändra dina planer.

Samuel Nilsson beskriver en något dyster version av folksagan.

– Grimms sagor är ofta mörka och grymma, det vill vi anspela på. Samtidigt som vi vill lyfta fram ljuset.

Fadern möter Djävulen.
Fadern möter Djävulen. Foto: Illustratör: Laban Löfgren Jungnelius, Felicia Bergström och Julia Simlund

Tanken är att ”Döden som Fadder: En animerad folksaga” ska bli en kortfilm som ska visas i Berättarladan nästa år. Vidare ska den förhoppningsvis även nå biograferna.

– Vi ger oss ut på oprövat vatten, både vi i Skildra och Västanå. Så vi kommer att starta en crowdfunding-kampanj på Kickstarter innan vi kastar oss ut i en fullskalig produktion. Blir det som vi hoppas kommer det här att bli en årligen återkommande tradition, en animerad film där vi tillsammans återger en saga eller sägen.

I sitt arbete med visuell gestaltning nämner Samuel Nilsson Västanå Musik och Teaters Leif Stinnerbom som en mentor.

– Leif är en inspirationsfigur för mig och många andra. Jag upplever att de har ”knäckt koden” på Västanå. De har varit de ledande berättarna i Värmland. Nu möter deras teatraliska profil med koreografi och musik vårt digitala fokus med film, spel och VR.

Leif Stinnerbom är teaterchef på Västanå Musik och Teater.
Leif Stinnerbom är teaterchef på Västanå Musik och Teater. Foto: Håkan Larsson

I Värmland sedan medeltiden

Det var Leif Stinnerbom som kom med idén om att göra ett samarbete kring ”Döden som Fadder”. Det är också han som svarar för filmmanuset.

– Jag skulle kalla ”Döden som Fadder” en vandringssaga som finns på många olika ställen, börjar Leif Stinnerbom och tecknar en historisk bakgrund.

– Grimm skrev ned en variant i Tyskland, men jag tror att den har funnits med väldigt länge. Som en del av en levande, muntlig tradition runt om i Europa. Jag tror vi har berättat den på ett eller annat sätt sedan medeltiden här i Värmland.

Han fascineras av hur sagan lyfter fram livets stora frågor.

– Ja, här handlar det om de existentiella frågorna. Om man ska ge sitt barn en fadder som är rättvis – vem är mest rättvis då av Gud, Djävulen och Döden? I sagan kommer man fram till att Döden faktiskt är mest rättvis, för den kommer ingen undan.

Den ömme fadern - Character concept art.
Den ömme fadern - Character concept art. Foto: Illustratör: Laban Löfgren Jungnelius

På tal om att detta skulle bli en framtida filmtradition för Västanå Musik och Teater konstaterar Leif Stinnerbom att sagor finns det tusentals att välja bland.

– Det här är ett första steg som vi får utvärdera. Vi kan säkert beta av en stor mängd sagor med värmländsk anknytning framöver.

Flera av skådespelarna vid teatern kommer att medverka och musiken skrivs av Magnus Stinnerbom.

– Detta görs i Västanås anda. Det är viktigt att vi utvecklas. Det var någon som sa att ”Allt som inte är under utveckling, är under avveckling”. Det tror jag stämmer.

”Döden som Fadder: En animerad folksaga” får premiär nästa år.

Artikeltaggar

BerättarladanFilmFilmerFolkmusikJazzKändisarLeif StinnerbomMagnus StinnerbomMusikNöje/KulturSamuel NilssonSkildraTeaterTysklandVärmlands länVästanå teaterWilhelm Grimm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.