Hoppa till huvudinnehållet

Schürers version avslöjas i förhören: Kommunledningen var ”väldigt pressad”

Publicerad:
Alan Schürer blev utköpt i våras efter att han brutit mot efterforskningsförbudet.
Alan Schürer blev utköpt i våras efter att han brutit mot efterforskningsförbudet.

Det var en stökig tid för kommunledningen.

Samtidigt som stadsbyggnadsdirektören Alan Schürer bröt mot grundlagen och blev utköpt granskades de tidigare kommuntopparnas avskedsfester av NWT.

I förundersökningen om den tidigare direktören träder en bild fram om hur pressad ledningen var.

– Media är ju på tre, fyra andra grejer samtidigt, säger han i polisförhör.

I februari avslöjade NWT Alan Schürers grundlagsbrott då han kontaktade en NWT-anställd för att få bekräftat vem som var reporterns källa.

Han anmäldes för att ha brutit efterforskningsförbudet och erkände slutligen och fick ett strafföreläggande.

I förundersökningen – i ett av polisförhören med den tidigare direktören – säger han att kommunledningen var ”väldigt pressade”.

– Det här ledde ju till att journalister började skriva väldigt mycket om det. Och de beskriver det ju som att jag efterforskar, försöker få reda på en anonym källa. Man bjuder in andra experter som konstaterar att det här är ju absolut inte ok, efterforska en anonym källa får man ju inte göra.

– Politiken, som är ny då bara sedan en månad, blir väldigt orolig och tycker det är väldigt tufft.

– Vi har nått en överenskommelse som vi båda är nöjda med. Vi har helt enkelt gjort upp i godo, sa Linda Larsson, kommunstyrelsens ordförande, efter att den tidigare stadsbyggnadsdirektören köpts ut.
– Vi har nått en överenskommelse som vi båda är nöjda med. Vi har helt enkelt gjort upp i godo, sa Linda Larsson, kommunstyrelsens ordförande, efter att den tidigare stadsbyggnadsdirektören köpts ut. Foto: Tommy Pedersen

Och det var inte bara för händelsen runt Alan Schürer som kommunledningen hade mycket att göra. Samtidigt granskade NWT avskedsfesterna för Ulf Nyqvist, den tidigare kommundirektören, och Per-Samuel Nisser, det tidigare kommunalrådet.

Nissers cocktailmingel med höjdare i näringslivet – svarar inte på frågorDirektörens avtackning – mingel, middagar och presenter för över 100 000 kronor

Fester som kostade cirka 170 000 kronor tillsammans och hade kändistäta gästlistor.

I förhöret med Alan Schürer återkommer den tidigare direktören till just detta:

– Media är ju på tre, fyra andra grejer samtidigt. Om den gamla kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande och sådär. Så de blir ju….tycker det är jättejobbigt.

– Och sen ringer journalister tio gånger om dagen och frågar vad händer, hur går det, får han sitta kvar, har ni förtroende för honom, kan en sån person som har begått ett sånt misstag sitta kvar? Så de blir ju väldigt pressade.

Hela Alan Schürers saga i Karlstads kommun slutade i ett utköp där han fick cirka 600 000 kronor genom sex månadslöner. I förhöret berättar han om uppgörelsen:

– Vi har möten, jag och högsta politiska ledningen, och kommer fram till att, nämen fan, för att försöka lugna ner situationen så är det kanske bäst om vi går skilda vägar liksom. Officiellt är det så, i praktiken har jag ju inget val.

Artikeltaggar

Alan SchürerBrott, lag och rättFörhörFörundersökningKarlstadKommunstyrelsenPolitikSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.