Hoppa till huvudinnehållet

Här utlovas bryggplaner på strandskyddat område – mäklaren backar: ”Finns ingenting”

Publicerad:
Tidigare har det varit strider om strandskyddet vid Segerstad, som gränsar till naturreservatet, när entreprenören och markägaren försökt privatisera den.
Tidigare har det varit strider om strandskyddet vid Segerstad, som gränsar till naturreservatet, när entreprenören och markägaren försökt privatisera den. Foto: Jonas Andersson

I en annons skrivs det om planer för en brygga och bryggplats på den omstridda stranden, nedanför huset som säljs.

Men i själva verket är det ett strandskyddat område och det finns varken planer, ritningar eller någon ansökan om strandskyddsdispens.

Nu backar mäklaren:

– Man kanske skulle kunna omformulera den texten, förstås, säger Tobias Mattsson på Skandiamäklarna i Karlstad.

NWT har tidigare rapporterat om en infekterad strid i anslutning till Segerstads naturreservat där en entreprenör från Stockholm satt upp skyltar om ”privat område”. Det bröt mot strandskyddslagen då allmänhetens tillgång till stranden begränsades.

Infekterad strid – entreprenör vill göra exklusiv strand privat: ”Vilda västern”

Senare rapporterade tidningen att entreprenören utreddes för samma brott igen – efter att ha avverkat skog utan en godkänd strandskyddsdispens, som även det kan bryta mot lagstiftningen.

Entreprenören utreds för strandskyddsbrott på exklusiva tomten – igen

Nu utlovar en bostadsannons planer för en brygga och bryggplats i samma område – som det tidigare varit strid om – där entreprenören är markägare.

I annonsen står det:

”I framtiden finns planer för gemensam brygga och bryggplats nedanför huset.”

Skärmdump från Skandiamäklarnas annons för huset som säljs där det framgår att det finns planer på en brygga och bryggplatser. Kommunen bekräftar samtidigt att ingen ansökan, om dispens från strandskyddet, har lämnats in.
Skärmdump från Skandiamäklarnas annons för huset som säljs där det framgår att det finns planer på en brygga och bryggplatser. Kommunen bekräftar samtidigt att ingen ansökan, om dispens från strandskyddet, har lämnats in. Foto: Skärmdump

”Ett muntligt löfte”

NWT kan nu bekräfta att det, trots de utlovade planerna, inte finns någon godkänd strandskyddsdispens för en brygga. Det finns heller inte någon ansökan om dispens från någon av fastigheterna i närområdet.

När tidningen kontaktade mäklaren för att fråga om planerna fanns det heller inte några särskilda planer att presentera:

– Tanken är att de fem fastigheterna som har byggts där uppe har fått ett muntligt löfte av markägaren att få nyttja en del av markägarens område, säger Tobias Mattsson, kontorschef på Skandiamäklarna.

Han fortsätter:

– Det finns ingenting som är inskickat, någon plan eller något som är skissat än.

Tobias Mattsson, fastighetsmäklare och kontorschef på Skandiamäklarna i Karlstad. Han medger att formuleringen i annonsen kan vara missvisande.
Tobias Mattsson, fastighetsmäklare och kontorschef på Skandiamäklarna i Karlstad. Han medger att formuleringen i annonsen kan vara missvisande. Foto: Helena Karlsson

Blir det inte fel att skriva att det finns planer för en brygga, när det inte finns en godkänd strandskyddsdispens?

– De här fem fastigheterna som styckades av fick ju ett löfte, eller en plan, att de ska få en nyttjanderätt på mark för att kunna anlägga sin brygga där.

– Och de måste ju själva ansöka om strandskyddsdispens och bygglov, och det är kommunen och länsstyrelsen som beslutar det.

Kan man då skriva i en annons att det finns planer för en brygga?

– Jag förstår vad du menar. Man kanske skulle kunna omformulera den texten, förstås. Det kan jag fila på om folk missuppfattar mig och tror att strandskyddsdispens och bygglov redan är godkänt.

Vidare förklarar han att det är entreprenören, tillsammans med de fem fastigheterna – om de själva vill – som kommer att genomföra bryggprocessen.

En förbudslagstiftning

I dag finns det bryggor i närområdet sedan tidigare. En av dem finns på entreprenörens fastighet. Enligt flygfoton från kommunen monterades bryggan innan 1975 – alltså innan strandskyddslagstiftningen infördes, vilket gör den godkänd i dag.

Det betyder inte att det per automatik är godkänt att anlägga fler bryggor i närheten, utan en godkänd strandskyddsdispens.

Niklas Svensson, byggnadsingenjör på Karlstads kommun, förklarar den strikta lagstiftningen:

– Det är en förbudslagstiftning. Där strandskydd finns är det förbjudet att göra något. Men det finns undantagsskäl som stiftats.

Exempel på det är ett stort allmänintresse, eller att det gjorts anspråk på platsen tidigare.

Niklas Svensson vill inte kommentera enskilda fastigheters möjlighet till strandskyddsdispens, men lämnar ett allmänt utlåtande:

– Generellt är det ganska svårt att motivera privata bryggor i områden där strandskydd gäller då allmänhetens tillgång till strandområdena, samt djur- och växtlivet, värderas högt.

Uppdatering 29 juni:

Experterna om upprepade övertrampen vid strandskyddade området: ”Svårt även för oss”

Läs även:

Infekterad strid – entreprenör vill göra exklusiv strand privat: ”Vilda västern”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovFastigheterKarlstadKarlstads kommunMäklareNiklas SvenssonSegerstadSkandiamäklarnaStrandskydd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.