Det snart 40 år gamla kulturhuset kan ha gjort sitt när det nu står hotat.
Sex miljoner kronor måste fram till augusti för att åtgärda ventilationssystemet som blivit sågat.
– Det ser dystert ut just nu, säger Lennart Wettmark, ordförande i styrelsen för Gjuteriet.
Förenings- och kulturhuset, Gjuteriet, öppnade 1985 på Herrhagen i Karlstad. De fick i uppgift att ta över ett hus från 1913 för att driva föreningshus. Idag är de grannar med Nöjesfabriken.
I ett avtal överlät kommunen huset till föreningen, men de behöll sin förköpsrätt ifall verksamheten skulle läggas ned. Det innebär att föreningen står för allt underhåll – inklusive det ventilationssystem som nu behöver åtgärdas efter en sågad kontroll.
I ett yttrande till kommunens politiker skriver föreningen:
”Det som nu vilar som ett dödligt hot över huset är en icke godkänd ventilationskontroll.”
Lennart Wettmark, ordförande i styrelsen för Gjuteriet är orolig:
– Ventilationen är det jättestora problemet. Om det inte åtgärdas måste huset stängas, det skulle vara en otrolig förlust.
Det kostar sex miljoner kronor och ska vara färdigt till augusti. Och trots det årliga ekonomiska stödet från Karlstads kommun räcker inte pengarna till.
– Det ser dystert ut just nu men samtidigt finns det en stark önskan bland hyresgästerna att vara kvar, säger Lennart Wettmark och tillägger:
– Problemet är att det är en så pass stor utgift på en och samma gång.
I år har Gjuteriet fått strax över en miljon kronor av kommunen. De har använts för att åtgärda defekter i huset och erbjuda lokaler till de ideella föreningarna, för överkomliga priser.
De hoppas nu på att hitta en lösning där de får åtgärda ventilationssystemet successivt.
– Antingen måste vi få loss pengar, eller så måste vi hitta någon sorts etapplösning där delar av ventilationen byts ut, säger Lennart Wettmark.
Kommunens arbete
Kultur- och fritidsnämnden i Karlstads kommun har gjort vad de kan för att äska fram pengar till föreningen, via kommunfullmäktige, berättar nämndens ordförande, Robert Halvarsson (MP).
– De har som alla andra en kämpig ekonomi och det har varit tuffa prioriteringar över lag för alla partier, säger Robert Halvarsson.
Han fortsätter:
– Därför kunde inte kostnaden på sex miljoner täckas av det budgetalternativ som vann.
Kultur- och fritidsnämnden fortsätter sitt arbete även efter äskningens avslag.
– På kort sikt tänker jag att vi för en dialog i aktiv rådgivning. Det är det bästa sättet att komma framåt. För den långsiktiga planen kan det exempelvis handla om ersättningslokaler, säger Robert Halvarsson och avslutar:
– Jag vill berömma föreningen för att man försöker vända på alla stenar för att hitta lösningar. Det finns ingen konflikt, det är snarare god samtalston.