Hoppa till huvudinnehållet

Får 50 000 för att få unga fotbollsdomare att fortsätta: ”Vill överbrygga glappet”

Publicerad:
Värmlands Fotbollförbund har för sin satsning på unga domare tilldelats 50 000 kronor ur Skandias stiftelse Idéer för livet. På bilden ses Richard Morero (VFF), Brandi Ndayizeye (ung domare), Niclas Johanson (VFF), Lena Janson (Skandia), Linnéa Furufors (ung domare) och Claes Tarander (Skandia).
Värmlands Fotbollförbund har för sin satsning på unga domare tilldelats 50 000 kronor ur Skandias stiftelse Idéer för livet. På bilden ses Richard Morero (VFF), Brandi Ndayizeye (ung domare), Niclas Johanson (VFF), Lena Janson (Skandia), Linnéa Furufors (ung domare) och Claes Tarander (Skandia). Foto: Mikael Adamsson

Inga domare - ingen fotboll.

Så ser den krassa verkligheten ut. Matematiken är inte svårare än så.

Värmlands Fotbollförbund vill jobba förebyggande och tilldelas nu 50 000 kronor av Skandia-stiftelsen Idéer för livet.

– Det här ska hjälpa oss att behålla våra unga domare, säger Niclas Johanson, kanslichef på VFF.

Stiftelsen Idéer för livet har sedan starten 1987 delat ut 180 miljoner kronor till olika verksamheter som tangerar barn och unga.

Den här gången nådde antalet ansökningar 160 stycken varav 23 fick napp.

En av de premierade blev Värmlands Fotbollförbund och deras satsning på unga domare.

Nu får förbundet 50 000 kronor som öronmärks på att få unga domare att fortsätta döma.

– I VFF har vi sjösatt projektet Unga domare och det var med tanke på det vi ansökte om medel, säger kanslichefen Niclas Johanson.

Han fortsätter:

– Det finns en utmaning i att få unga domare att fortsätta döma. Vi har runt 800 domare för fem mot fem- och sju mot sju-matcher i distriktet. Men vi har sett att vi tappar mängder av domare när de ska flytta upp och döma nio mot nio eller elvamannamatcher. I år blev det bara drygt 30 som tog det steget och vi vill överbrygga det glappet.

Enligt VFF-konsulenten Richard Morero finns det flera orsaker till det här jättetappet:

– Det är en tuff miljö. De som blir kvar får döma väldigt många matcher och kanske tappar kraften och slutar av den anledningen.

Men det finns också en ekonomisk aspekt.

När man går från att döma fem mot fem och sju mot sju till nästa steg får man själv betala kursavgiften. Dessutom tillkommer kostnaden för utrustning, vilket den unge domaren också får ta ur egen ficka.

– Det är här stiftelsens pengar kommer in. Nu kan förbundet att erbjuda en kraftigt reducerad kursavgift och står dessutom för den utrustning domaren behöver. Vi kommer också att erbjuda mentorer, att jobba mer i team, säger Niclas Johanson.

16-årige fotbollsdomaren Brandi Ndayizeye välkomnar den nya dealen:

– När jag gick upp till nio mot nio tyckte jag själv att det blev rätt dyrt. Så det här är perfekt. Det underlättar och jag tror att det här stödet kan få fler att fortsätta.

Brandi och 18-åriga domarkollegan Linnéa Furufors kombinerar spel i FBK Karlstad respektive IFK Skoghall med dömandet.

– Jag började döma när jag fyllt 14 och tycker att det är en kul utmaning, säger Linnéa.

Nu hoppas båda att förbundets satsning och stiftelsens pengar ska bära frukt. Att man får fler kollegor som vill ta steget upp till de större fotbollsplanerna.

– Det är ingen domarkris idag. Just nu har vi inget problem med tillsättning, men vi jobbar förebyggande. Fler domare behövs, inte minst nu när antalet ungdomslag i distriktet ökat till nästan 700 stycken. Då krävs det många som kan blåsa i pipan, säger Niclas Johanson.

Idéer för livet

Skandias stiftelse Idéer för livet strävar efter att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. Idéer för livet agerar som en katalysator för att skapa fler och effektivare förebyggande insatser mot barn och unga. Det genom att initiera och stödja lokala projekt, metoder och forskning. Idéer för livet har sedan 1987 stöttat över 4200 lokala projekt riktade mot barn och unga runt om i hela Sverige. Lokala projekt som har potential att växa fångas upp och stöds med förfinade metoder och empirisk forskning, så att de kan implementeras med större räckvidd. (Källa: Skandia)

Artikeltaggar

FotbollNiclas JohansonRichard MoreroSkandiaStiftelserVärmlands Fotbollförbund

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.