Hoppa till huvudinnehållet

Nu kommer monsterveckorna – hoppas reservtanken räcker

Publicerad:
Oliver Solberg är en som medverkar i monstermotorveckorna. I fjol var han snabbast i Höljes, men diskades för att bilen var för tung. Nu kör han nya EM-rallyt i Värmland.
Oliver Solberg är en som medverkar i monstermotorveckorna. I fjol var han snabbast i Höljes, men diskades för att bilen var för tung. Nu kör han nya EM-rallyt i Värmland. Foto: Jakub Nitka

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Många har redan lagt sig i hängmattan och öppnat första vuxenfestisen. Men motorsporten tar ingalunda semester, utan varvar snarare upp.

Det är dags för något jag väljer att kalla monstermotorveckorna.

Jag packar vanligtvis ihop efter intensiva rallycrossen i Höljes inledande helgen i juli. Då brukar bränslet vara slut. Den här gången blir det till att gasa på ett tag till. Hoppas att min reservtank räcker och, framför allt, att åskådarnas gör det.

Värmland har som säkert bekant fött en ny stortävling efter förlusten av Svenska rallyt, Royal Rally of Scandinavia, som ingår i EM och avgörs veckan efter Höljes.

Inte nog med detta. Långt därifrån.

Redan nu på tisdagskvällen rivstartar monsterperioden med individuell SM-final i speedway i småländska Målilla. Bland andra Solkatternas Victor Palovaara och Valsarnas Antonio Lindbäck deltar.

Inte ens ett dygn senare väntar SM-rallysprint i samband med SM-veckan i Umeå. Men trots tv-sändning och att arrangören lockar med delar av Svenska rallyt-sträckan vid Red Barn Arena är intresset klent. Blott har 35 anmält sig och inte en enda värmlänning. Förarna kommer mest från norra delen av landet.

Desto fler, 120 närmare bestämt, ger sig iväg från Linköping på torsdagen i Midnattssolsrallyt.

På kvällen samma dag kör Valsarna hemma mot Njudungarna och Solkatterna borta mot Gislaved i speedwayallsvenskan. Två veckor senare, den 12 och 13 juli, väntar dubbelderbymöten, först i Hagfors och därefter i Karlstad.

Lägg därtill Karlstad GP i friidrott nästa onsdag, den 5 juli, så har vi ett fullspäckat sportprogram.

Kanske tur att stränderna inte verkar locka lika mycket framöver. Prognoserna tyder på en mer normal svensk sommar, med regn och 15 grader. Risken finns förstås att människor hellre kurar hemma än tar fram paraplyet och går på idrott.

VM i rallycross och EM i rally förväntas attrahera flest.

Höljestävlingen är ett väl inarbetat koncept som dragit folk i flera decennier den här perioden. Första helgen i juli är det tradition att ta husvagnen och åka till orten i nordligaste Värmland. Pandemin innebar dock ett hack, som också märktes på tillströmningen i fjol. Nu tyder förhandsförsäljningen på återgång till fornstora dar. Tyvärr tror jag det tveksamma vädret, med stor regnrisk, kan avskräcka spontanbesökarna.

Publikrekordet i Höljes är 51 600 från 2018. Frågan är hur många som kommer till helgen.
Publikrekordet i Höljes är 51 600 från 2018. Frågan är hur många som kommer till helgen. Foto: Pavel Koubek/TT

Rallyt är ett tomt blad. Arrangören ville egentligen ha helgen före midsommar, men det passade inte i årets EM-kalender. I stället fick Glenn Olsson & Co hålla tillgodo med nästa vecka. Fullfartsträningen inleder på torsdag, den 6 juli, och själva tävlingen avgörs fredag–lördag.

Mitt i semestern kan vara en svår tidpunkt för ett nytt arrangemang när det gäller publiktillströmningen. Rallyentusiasterna dyker självklart upp när det frestas med några klassiska Svenska rallytsträckor och storsatsning på Colins Crest, där det förutom flygande bilar bjuds på musikunderhållning.

Även på serviceplatsen, kallad Rally Village, vid Färjestad i Karlstad försöker man marknadsföra med såväl servering som dj och artister.

Ska bli intressant att se om folk går man ur huse även på sommaren. Jag är tveksam, men blir gärna överbevisad om motsatsen.

Det finns i alla fall att välja på om det suger i motortarmen.

Nära 60 kör i Höljes – och showmannen tillbaka: ”Ser riktigt bra ut”

Artikeltaggar

Antonio LindbäckGlenn OlssonKarlstadKarlstad GPLinköpingNjudungarnaRally-EMRallycrossRallycross-VMRegnRoyal Rally of ScandinaviaSM-veckanSolkatternaSportSvenska rallytValsarnaVärmlands länVictor PalovaaraVind