Till slut erkände Alan Schürer sig skyldig till grundlagsbrott.
Men inte initialt.
NWT har tagit del av förhören med den tidigare stadsbyggnadsdirektören där han ger sin syn på saken:
– Jag förstår att jag inte formulerat mig optimalt men jag hoppas att mitt uppsåt är klart, vad jag försökte göra.
Det blev slutligen ett strafföreläggande för Karlstads tidigare stadsbyggnadsdirektör Alan Schürer. Totalt 50 000 kronor i böter fick han efter att ha brutit mot efterforskningsförbudet.
Stormen kring Alan Schürer startade egentligen i december 2022, när NWT avslöjade hur stadsbyggnadsdirektören i ett mejl till Anders Tallgren (S) frågade hur han skulle hantera Peter Sörensen från Karlstadpartiet.
”Skulle vara skönt om vi kunde prata ihop oss om hur du vill att vi ska hantera honom”, stod det i mejlet som av misstag också gick till Peter Sörensen.
Det var här som Peter Sörensen anmälde Alan Schürer till JK för att han, enligt honom, hade röjt Karlstadpartistens identitet i samband med att han begärt ut handlingar.
Då tog Alan Schürer saken i egna händer och kontaktade NWT:s reporter Jonas Andersson i hopp om att få det bekräftat; att Peter Sörensen var reporterns källa och att han själv inte röjts någon identitet.
En kontakt som är olaglig eftersom den bryter mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet.
Men jag uppfattade aldrig att jag höll på med det.
I förundersökningen om Alan Schürer återkommer han ofta i förhöret till hur han tänkte:
– Eftersom jag senare blivit anmäld för att ha röjt hans anonymitet så vill jag egentligen bara belägga att, nämen, det var inte jag. Jag vet inte vem som gjorde det men det var inte jag.
Åklagaren: Du slår mig som en man som ändå är angelägen att uttrycka sig på korrekt sätt.
– Ja, ja visst. Nej, nej men jag håller med om det, det är inte det jag frågar men det är det jag syftar. Kan, egentligen kan….för det jag svarar på är ju JK-anmälan, att jag röjt hans anonymitet.
– Och jag uppfattar det så självklart i den här dialogen med journalisten, att Sörensen har kontaktat honom och skickat mitt mejl. Så det är ju liksom ett sätt att bevisa det.
Alan Schürer säger också i förhöret att han inte uppfattade att det han höll på med var olagligt:
– Jag har inte läst på jättemycket (om regelverket, reds anm) heller egentligen utan det jag vet, och det är väl vad jag tror att de flesta svenskar känner till. Om man tittar på tv bara, att media måste skydda källor och att man inte får fråga efter en källa. Men jag uppfattade aldrig att jag höll på med det.
Erkänner brott
I slutet av förhöret, som ägde rum i början av april, hoppas Alan Schürer att han gjort sig förstådd:
– Jag förstår att jag inte formulerat mig optimalt men jag hoppas att mitt uppsåt är klart, vad jag försökte göra.
Cirka två månader senare ville Alan Schürer påkalla ett nytt förhör, vilket framkommer i förundersökningen. Han ville då erkänna att han gjort sig skyldig till brott.
På frågan om vad som ändrats ville han inte kommentera, enligt förhörsledaren.