Hoppa till huvudinnehållet

Från vägkorsning till urbant grönt torg: ”Positiv utveckling”

Publicerad:
Monika Bubholz (MP) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden och Anders Tallgren (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden under spadtaget för Sundsta torg.
Monika Bubholz (MP) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden och Anders Tallgren (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden under spadtaget för Sundsta torg. Foto: Karlstads kommun

Fontändamm och grönskande planteringsöar kommer att husera på nya Sundsta torg.

Under tisdagen togs det första spadtaget för torget.

Det nya torget kommer bilda en ny knutpunkt och husen som byggs runt torget kommer ha verksamheter i bottenplan, något som bidrar till en levande torgyta.

– Stadsmiljön är en betydelsefull del av en växande stad och Sundsta torg blir en positiv utveckling av den här stadsdelen som snart får 250 nya bostäder. Här kommer människor att kunna umgås och nya verksamheter att etablera sig, säger Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.

Korsning byggs om på Sundsta i stort torgprojekt – trafiken leds om

På torget kommer soffor och stora planteringsöar med träd, gräs och blommor att placeras ut.

På tisdagen togs det första spadtaget för nya sundsta torg.
På tisdagen togs det första spadtaget för nya sundsta torg. Foto: Karlstads kommun

Dammfontän och stenläggning

En stor fontändamm med bred kant av terrazzobetong i en varmgrå nyans med inslag av större stenar i gult, vitt och mörkt grönt kommer att stå på torget.

Marken kommer att kläs med diagonalsatt natursten med ett karaktäristiskt mönster. Natursten är vald med tanke på dess höga kvalitet och livslängd.

Bussar och bilar kommer att samsas med gående och cyklister utan anvisade övergångställen eller ljussignaler.

Torget beräknas vara klart i början av december 2023. Under 2024 kommer en gångstig och ett bryggdäck på 70 kvadratmeter i olika nivåer att färdigställas vid Sundstatjärn.

Översikt hur Sundsta torg kommer se ut.
Översikt hur Sundsta torg kommer se ut. Foto: Karlstads kommun

Bakgrund

Inom projektet Sundsta torg bygger Karlstads kommun infrastrukturen som omfattar bland annat torg, fontändamm, gatuanslutningar, gc-vägar, parkeringsytor, VA-ledningar, bryggdäck, gatugrönska, möblemang, belysning samt busshållplatser. De 250 nya bostäderna byggs som flerbostadshus av olika exploatörer.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBostäderFontändammInfrastrukturKarlstadMiljöpartietMonika BubholzSocialdemokraternaSundsta torg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.