Hoppa till huvudinnehållet

Världens första förlossningsapp är född – i Kristinehamn: ”Ska gynna småstäder”

Publicerad:
Kristinehamnsparet Malin och Joakim Falkenström har varit med och utvecklat förlossningsappen Birth with no fear.
Kristinehamnsparet Malin och Joakim Falkenström har varit med och utvecklat förlossningsappen Birth with no fear. Foto: Michaela Persson

För tre veckor sedan kom en ny kristinehamnare till världen.

Vad det blev?

Världens första förlossningsapp, som kristinehamnsparet Malin och Joakim Falkenström varit med och utvecklat.

– Vi tror stenhårt på den här appen, säger Joakim.

Det hela började med boken Trygg förlossning som släpptes 2017 och är skriven av Susanna Heli och Liisa Svensson. Susanna Heli har även skrivit boken Föda utan rädsla som har blivit ett känt begrepp och går också under namnet FUR-metoden.

Och i Kristinehamn fanns en barnmorska, Malin Falkenström, som hade lyssnat på Susannas föreläsningar.

– Och jag kände att: Wow, det här är så bra. Man har utbildat en del barnmorskor på Centralsjukhuset i Karlstad i FUR-metoden och det var då två barnmorskor som jobbar med den som kontaktade mig. Och sedan fick vi en förfrågan från författaren själv om vi ville digitalisera och jag sa till Jocke: Det är inget att tveka på. Och han var ganska lättövertalad. Det är i grund och botten Susanna som är grundaren och vi har varit med och utvecklat appen, säger Malin Falkenström.

Då kände jag att: Jäklar det här kan bli något
Joakim Falkenström

Appen är engelskspråkig och heter Birth with no fear och bygger på en forskningsstudie gjord på appen innan den lanserades. Forskningsstudien gjordes av barnmorskan Karin Ängeby och hennes team.

– Vi kände att vi verkligen ville ha en forskare med oss i det här. Vården kräver evidens. Är det inte bevisat vill man inte använda det. Vetenskap ger trygghet, säger Malin.

Målet är att appen ska lanseras globalt.

– Men vi börjar med Norge och Danmark, där kommer den att lanseras till hösten, säger Joakim Falkenström som är anestesisjuksköterska i botten.

I appen kan man följa sin graviditet från början till slut.
I appen kan man följa sin graviditet från början till slut. Foto: Privat

Processen från idé till att appen nu kan laddas ner i allas telefoner har tagit ett och ett halvt år. Appen har bara funnits i tre veckor men trots det har rättigheterna till den redan köpts upp av samtliga regioner i Sverige.

– När den sista regionen blev klar, då kände jag att: Jäklar det här kan bli något, säger Joakim.

Den gick dessutom direkt till topp fem i apptoppen när den lanserades. Syftet med appen är främst två saker: att stödja blivande föräldrar genom hela graviditeten men också att effektivisera vården.

Malin Falkenström har jobbat som barnmorska i tio år och har under sina år sett att förlossningsrädslan ökat markant.

– Jag jobbade som barnmorska i Karlskoga när man stängde ner där 2019. Jag har sett konkret oro från blivande föräldrar. Många har lång resväg, det finns en oro för att bli hemskickad och att man inte hinner åka in igen. Det finns också en ökad oro bland personalen att de inte ska hinna med alla, säger Malin Falkenström.

Hon berättar vidare att kvinnor idag har ett större kontrollbehov, att det är ett generationsskifte.

– Latensfaserna har ökat lavinartat och förlossningsrädslorna har ökat. Förr åkte man in och födde barn och så var det bra med det. Idag har många en latensfas på 18 timmar och rädsla och stress hämmar förlossningen, säger hon.

Latensfasen är förlossningens första del och oftast den som tar längst tid. I regel är man oftast hemma under latensfasen.

– Men för dem i mindre orter och städer kan de långa avstånden göra att man inte klarar av att vara hemma, för man är för orolig. Alla kan inte gärna ta in på hotell i många nätter om det drar ut på tiden. Både primär och sekundär förlossningsrädsla ökar, säger Malin.

– Rent krasst är det så att ju fler kliniker som stänger ner desto större oro skapar man, säger Joakim.

Nu blir det fokus på helheten
Malin Falkenström

Tanken är att de medicinska besöken, främst i latensfasen, ska minska och att man istället ska använda sig av appen hemma. Genom den får man verktyg hur man ska jobba med bland annat andningen, rösten och tankarna under förlossningens första fas.

– Som kvinna föder man inte barn så många gånger men man vill att det ska vara tryggt. Den här appen är till för både föräldrar och personal. Fram tills för bara några år sedan så är paret i högre utsträckning gravida tillsammans, säger Malin.

Nu driver paret bolag tillsammans. Och Joakim, som är pappa till parets tre barn, hade önskat att appen fanns när de fick barn.

– Det är en app som gynnar partnern väldigt mycket. Jag skulle absolut uppmuntra alla gravida par att använda appen. Allt finns i den så att man kan följa processen. Men vi kände nu att vi hade hamnat i rätt tid för att göra det här. Men det har varit en lång process, säger Joakim Falkenström.

– Förr kunde man gå på profylaxkurser men då var det bara fokus på andningen. Nu blir det istället fokus på helheten och förhoppningen är att gravida vågar vara hemma längre. Jag vet hur viktigt det är att känna trygghet och att partnern är delaktig. Det här är en app som har varit väldigt efterfrågad, säger Malin.

– Det här kommer bli ett genomslag tror vi. Vi tror stenhårt på den här appen, avslutar Joakim.

Artikeltaggar

ApparFörlossningGraviditetKarlstadKristinehamnMalin FalkenströmNorgeSusanna HeliVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.