Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens uppdrag – bekämpa den invasiva jätteväxten: ”Förödande för naturen”

Publicerad:
Skenet bedrar. Den vackra rosa blomman är invasiv och förstör för annan växtlighet.
Skenet bedrar. Den vackra rosa blomman är invasiv och förstör för annan växtlighet. Foto: Hammarö kommun

Jättebalsamin. Så heter den invasiva växten som sprider sig snabbt på Hammarö och samtidigt förhindrar andra växter att finnas runtomkring.

– Den är ett hot mot den biologiska mångfalden, säger Martin Elfström, gatuingenjör, Hammarö kommun.

Vid en första anblick skulle många beskriva den som en vacker rosaskiftande blomma.

Men skenet bedrar.

Blomman tar över och stänger ute annan växtlighet. Det är vid Djupsundsvikens kolonilotter strax utanför Skoghall som den fått fotfäste och där Hammarö kommun upplever att problemen är som störst.

– Jättebalsamin har en enorm spridning på kort tid och tar över all yta. Den förhindrar andra växter att sprida sig och är förödande för naturen, säger Martin Elfström, gatuingenjör, Hammarö kommun.

Inleder insats

Under veckan kommer därför Hammarö kommun tillsammans med den ideella verksamheten ”Odlarföreningen” att göra en insats och försöka ta bort den. Man vill begränsa växtens spridning för att värna om den biologiska mångfalden. Tillsammans med länsstyrelsen har man valt ut platser med extra känslig natur och områden med höga naturvärden. De områdena kommer att prioriteras.

– För att vi ska ha en chans att bekämpa detta krävs det att alla är med och gör sitt. Det är ett kontinuerligt arbete med lång uppföljning som behöver ske över fastighetsgränser med nya insatser varje år, säger Martin Elfström.

Artikeltaggar

BlommorDjupsundsvikenDjur och naturHammarö kommunInvasiva arterNaturSkoghallVäxter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.