Hoppa till huvudinnehållet

Prinsens värmländska semesterparadis värderas till mångmiljonbelopp: ”Attraktivt”

Publicerad:
Prins Carl Philip fick sin stuga vid Rottnen i Sunne kommun i doppresent av värmlänningarna.
Prins Carl Philip fick sin stuga vid Rottnen i Sunne kommun i doppresent av värmlänningarna. Foto: Tommy Pedersen

Fritidshuset på den exklusiva sjötomten var värmlänningarnas gåva till den unge hertigen och beskrivs som hans privata gömställe.

Här togs den första bilden på honom och hans blivande hustru, prinsessan Sofia.

I dag värderas prins Carl Philips stuga i Sunne till ett mångmiljonbelopp.

– Det är väldigt attraktivt, säger mäklaren Victoria Håkansson.

Det är i det sydöstra hörnet av den långsmala sjön Rottnen väster om Sunne som prins Carl Philip har sin fritidsbostad. Det 150 kvadratmeter stora röda trähuset med vita knutar och dubbelgarage ligger på en sjötomt med 300 meter till närmaste granne.

Stugan beskrivs som prinsens högst privata gömställe. Kanske var det därför han tog sin blivande hustru Sofia Hellqvist hit under påsken 2010. Men den gången lyckades de inte gömma sig – i stället togs de allra första bilderna på paret.

Fem år senare gifte de sig och Sofia Hellqvist blev prinsessan Sofia.

De första bilderna på Sofia Hellqvist och prins Carl Philip togs vid prinsens stuga utanför Sunne påsken 2010.
De första bilderna på Sofia Hellqvist och prins Carl Philip togs vid prinsens stuga utanför Sunne påsken 2010. Foto: Lars Hedelin/Aftonbladet/TT

Fastigheten var värmlänningarnas dopgåva till prins Carl Philip. Tomten var en gåva från Sunne kommun och stugan byggdes med insamlade pengar. 1989, när prinsen var tio år, tog han själv det första spadtaget.

Formellt ägs fastigheten av en stiftelse – Hertigen av Värmlands stiftelse – där landshövdingen, riksmarskalken och överintendent Jan Lindman vid Kungliga hovstaterna sitter i styrelsen.

Ingen insyn

Eftersom det är en familjestiftelse är insynen i stort sett obefintlig. Stiftelsen finns inte registrerad i stiftelseregistret och hos länsstyrelsen finns inga handlingar. Kungliga hovstaterna har via länsstyrelsen lämnat ut stiftelseurkunden till NWT.

I dokumentet, daterat den 10 april 1981, framgår att stiftelsen när den bildades hade 193 185 kronor på banken. Stiftelsen hade rätt att ta emot ytterligare pengar för att köpa en tomt och bygga ett fritidshus åt prins Carl Philip.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip gjorde förra året ett officiellt tvådagarsbesök i Värmland. Då bodde hertigparet på residenset i Karlstad.
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip gjorde förra året ett officiellt tvådagarsbesök i Värmland. Då bodde hertigparet på residenset i Karlstad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag är fastigheten värd betydligt mer. Taxeringsvärdet för 2022 uppgick till drygt 2,1 miljoner kronor, enligt Skatteverket.

Marknadsvärdet är ännu högre. Victoria Håkansson, fastighetsmäklare vid Svensk fastighetsförmedling i Sunne, bedömer att fastigheten är värd mellan fyra och fem miljoner kronor.

– Någonstans där, beroende på uppvärmning och hur det ser ut inuti. Men med 150 kvadratmeter och så stor tomt och sjöläge hamnar du där, säger hon.

Victoria Håkansson konstaterar att prinsens fastighet har ett attraktivt läge.
Victoria Håkansson konstaterar att prinsens fastighet har ett attraktivt läge. Foto: Svensk fastighetsförmedling

Victoria Håkansson gör värderingen efter en fråga från NWT och har själv inte varit på plats vid stugan, vilket gör det svårt för henne att göra en exakt bedömning. Men hon konstaterar att läget vid den östra stranden är extra eftertraktat.

– Du får kvällssolen på den sidan och det är väldigt attraktivt.

Det är okänt hur mycket prins Carl Philip, prinsessan Sofia och barnen – prinsarna Alexander, Gabriel och Julian – vistas i stugan i Värmland.
Det är okänt hur mycket prins Carl Philip, prinsessan Sofia och barnen – prinsarna Alexander, Gabriel och Julian – vistas i stugan i Värmland. Foto: Tommy Pedersen

Men prinsen kan inte sälja fastigheten hur som helst. Skulle han inte längre vilja ha huset ska det överlåtas till en annan medlem av kungahuset som står Värmland nära.

En eventuell försäljning ska enligt stiftelsens stadgar gagna ideella aktiviteter i Värmland, som idrott eller kultur.

”Deras privatliv”

Hur intresserade prins Carl Philip och hans hustru prinsessan Sofia är av fritidshuset i dagsläget är okänt. Jan Lindman säger att han inte vet.

– Det är deras privatliv, säger överintendenten.

Jan Lindman säger att stugan är prins Carl Philips privata egendom och att Kungliga hovstaterna eller Statens fastighetsverk inte är involverade i driften.
Jan Lindman säger att stugan är prins Carl Philips privata egendom och att Kungliga hovstaterna eller Statens fastighetsverk inte är involverade i driften. Foto: Henrik Montgomery / TT

Han tycker att huset ger prinsparet en extra förankring i dess hertigdöme.

– Det är en vacker del av Värmland och de uppskattar kopplingen till Värmland genom den här stugan.

Vad betyder det att hertigparet har en fastighet i sitt hertigdöme?

– Man kan ha många kopplingar till ett hertigdöme utan att ha en bostad där, men det här adderar en extra känsla.

De uppskattar kopplingen till Värmland genom den här stugan.
Jan Lindman, överintendent vid Kungliga hovstaterna

Fastigheten är prins Carl Philips privata egendom och Kungliga hovstaterna eller Statens fastighetsverk – som förvaltar andra av kungahusets fastigheter – har ingenting med driften av den att göra.

– Den sköts i praktiken av prins Carl Philip, han sköter och finansierar allt som dyker upp. Värme, el, sophämtning och sådant. Han står för hela driften, det finns inga pengar i stiftelsen.

2013 uppmärksammade NWT att prinsen under 20 år inte hade betalat för sophämtning. I samband med det gjorde han en ansökan om gemensam sophämtning tillsammans med en granne.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiFastigheterKungligheterPrins Carl PhilipPrinsessan SofiaRottnenStiftelserSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.