Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna firar 70 år i Gropa – en dansant segerfest för kärleken

Publicerad:
Ole Aleksander Bang och Tova Hollender spelar Värmlands svar på Romeo och Julia. 2023 års jubileumsupplaga av Värmlänningarna blir ett folklustspel med extra allt.
Ole Aleksander Bang och Tova Hollender spelar Värmlands svar på Romeo och Julia. 2023 års jubileumsupplaga av Värmlänningarna blir ett folklustspel med extra allt. Foto: Lena Richardson

När Värmlänningarna går loss i sin 70:e upplaga (!) blir det en hejdundrade teaterfest, fylld med medryckande spelglädje och tvära kast mellan dråpligaste humor och dramatisk kärlek.

– Ja, jag är med, säger Stina Hellqvist, 96 år, och spelet kan börja i Gropa.

Hon är Värmlänningarnas grand old lady och håller självklart invigningstalet, när det är dags för jubileum i Gropa, teaterscenen som hennes framlidne make Sven Hellqvist tog initiativ till.

– Det var på en sommarfest 1953 han stod här och pekade. ”Här skulle vi kunna ha en friluftsteater” sa han och så pekade han mot potatislandet som låg här, berättar hon.

”Jag kommer ihåg hur det var i början. Då fick jag spela Britta i Gyllby i tio år”, berättar Stina Hellqvist, 96, i invigningstalet, som hon stod för tillsammans med Sofia Wretling som spelar pigan Stina i spelet.
”Jag kommer ihåg hur det var i början. Då fick jag spela Britta i Gyllby i tio år”, berättar Stina Hellqvist, 96, i invigningstalet, som hon stod för tillsammans med Sofia Wretling som spelar pigan Stina i spelet. Foto: Lena Richardson

Många, många skottkärror med jord senare stod amfiteatern klar, med 1170 handgrävda sittplatser, som denna midsommarafton är fyllda nästan allihop.

– Tänk att det är 70 år sedan och du står fortfarande här, säger Sofia Wretling, en av aktörerna och med-invigningstalare.

Det var hett i Gropa vid midsommarftonens premiärföreställning.
Det var hett i Gropa vid midsommarftonens premiärföreställning. Foto: Lena Richardson

Kärlek till varje pris

Ja, och tänk, vilken styrka det finns i traditioner. Och hur de kan förnyas, för även om det är gamla seder och bruk som skildras i spelet, växer ingen mossa på uttrycken i Värmlänningarna i Gropa.

Det är ett folklustspel, med betoning på ordets alla tre delar: det är mycket folk och folklore på scenen och mycket folk i publiken, det är berättarglädje som sprudlar av lust och det är medryckande spel både i musikalisk och teatermässig mening.

Årets upplaga av Värmlänningarna i Ransäter bjuder på extra laddade dansnummer.
Årets upplaga av Värmlänningarna i Ransäter bjuder på extra laddade dansnummer. Foto: Lena Richardson

I balansen mellan tradition och förnyelse vågar regissören Olof Wretling och hans ensemble ta nya språng tillsammans. Samtidigt lämnas kärnan intakt: berättelsen om det unga paret Anna och Erik som drabbas av den riktigt stora kärleken, men ska stoppas till varje pris från att få varandra, när deras respektive föräldrar har andra planer.

”Granna bokord”

”Kärlek - nu är du framme med dina granna bokord igen” fnyser Eriks pappa Stor-Sven, som redan stakat ut vägen: här ska säkras förmögenheter genom ett fördelaktigt gifte mellan hans son och Rik-Olas dotter Britta i Gyllby.

Men det gamla bondesamhället är på väg in i en ny tid, där också ungas vilja räknas.

Ole Aleksander Bang och Tova Hollender spelar Erik och Anna och får en resa med stora känslosprång genom folklustspelet.
Ole Aleksander Bang och Tova Hollender spelar Erik och Anna och får en resa med stora känslosprång genom folklustspelet. Foto: Lena Richardson

Ole Aleksander Bang är trygg och övertygande i rollen som Erik. Tova Hollender, ny som Anna, finner sig väl tillrätta och även hon fyller sin roll med den rätta dramatiken. Nog uppstår sångarkemi dem emellan och båda klarar balansen mellan de tvära kast som berättelsen bjuder på. Värmlänningarna är nämligen spelet där det allra mest finstämda kan brytas av de dråpligaste av infall, ofta med spelets ciceron Löpar-Nisse som avväpnande spelevink, lekfullt och vänligt gestaltad av Fredrik Sjöstedt,

Stor kärlek och vilda spratt

Spännvidden blir stor när kärlekens fulla dramatik ska samsas med sketchartade spratt eller en dräpande kommentar och känsloresan blir därefter. En sorgesam tår i ögonvrån kan blixtsnabbt övergå i skrattgråt.

Sofia Wretling och Jakob Hultkrantz Hansson ger tillfälle till många skratt genom sin dynamiska duo pigan Stina och drängen Per.
Sofia Wretling och Jakob Hultkrantz Hansson ger tillfälle till många skratt genom sin dynamiska duo pigan Stina och drängen Per. Foto: Lena Richardson

En ny aktör i leken är Jakob Hultcrantz Hansson i rollen som den godmodige drängen Per. Han blir en lyhörd och lekfull medspelare till pigan Stina, som Sofia Wretling spelar med expressiv humor, energi och stor finess.

Värmande spel

Efter över tre timmar i den värmländska berättarglädjens hetaste epicentrum går publiken går hem med röda axlar och varma hjärtan – och med den starka känslan att kärlek är mer än ett vackert ord i en bok.

För att citera en nöjd och belåten Stor-Sven (Leif Persson):

– Så överpräktigt!

Heta känslor på scenen och gassande sol - då blir det paraply- och kepsfest i publiken.
Heta känslor på scenen och gassande sol - då blir det paraply- och kepsfest i publiken. Foto: Lena Richardson
FÖRESTÄLLNINGSFAKTA

Värmlänningarna

Regi: Olof Wretling

Kapellmästare: Pär Jorsäter

Spelplats: Gropa i Ransäter, hembygdsgården.

Premiär: Midsommarafton

Spelas även: Midsommardagen samt 1 och 2 juli.

Medverkande: Tove Hollender, Ole Aleksander Bang, Fredrik Sjöstedt, Mattias Pettersson, Leif Persson, Rose-Marie Bäckstrand, Sofia Wretling, Jakob Hultcrantz Hansson, Peter Stefansson, Maria Mayer, Rustan Christenson, Ida On, Ludwig Säfström, Mary Wretling, Henrik Hugo, Gustav Larson, Morgan Englund, Malin Persson Lunde, Elin Persson Lunde, Joakim Skyman, Johan Hebbe, Simon Viklund, Otto Wretling, Göran Håkansson, Torbjörn Strand samt musiker från Wermland opera.

Publiktack. ”Ska vi ta en 71:a direkt” frågade en upprymd regissör, Olof Wretling, här med producenten Anett Refseth vid sin sida.
Publiktack. ”Ska vi ta en 71:a direkt” frågade en upprymd regissör, Olof Wretling, här med producenten Anett Refseth vid sin sida. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

HumorKärlekMunkforsMusikNöje/KulturOle Aleksander BangOlof WretlingRansäterSkådespelareSofia WretlingStina HellqvistTeaterVärmlandVärmlands länVärmlänningarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.