Hoppa till huvudinnehållet

Planen: Då kan Centrumhuset där det högerextrema gymmet finns vara borta

Publicerad:
Kommunen har beslutat att köpa Centrumhusets tomt i Deje.
Kommunen har beslutat att köpa Centrumhusets tomt i Deje. Foto: Helena Karlsson

Samtidigt som kommunen måste höja skatten ska Centrumhusets tomt – där det högerextrema gymmet verkar – köpas för nästan sju miljoner kronor.

– Det är mycket pengar, säger kommunchefen i Forshaga Torbjörn Falk.

Målet är att kommunen får ta del av tomten till årsskiftet.

Det var i tisdags som fullmäktige i Forshaga röstade för att höja skatten i kommunen. Under samma sammanträde beslutade politikerna i enighet att köpa Centrumhusets tomt i Forshaga för 6,75 miljoner kronor.

– Det är ingen lek. Jag tycker att det är tufft med Forshaga kommun mått mätt att göra så 2023. Vi kan göra det för att vi har resultat från tidigare år. Det finns eget kapital som gör att det blir rimligt, säger Torbjörn Falk.

Han kallar affären ”högst ovanlig” för en kommun.

Centrumhusets framtid har länge varit ett hett debattämne. Att det högerextrema gymmet – Gym XIV – verkar där spelar också in i kommunens beslut.

Att högerextrema grupperingar samlas i gymverksamhet är en relativt ny trend inom rörelsen. Inspirationen är hämtad från USA och i Sverige finns ett tiotal sådana nätverk där det i Deje, enligt Expo, är det främsta.

Högerextremister från hela landet samlas i gymmet för träning och ideologisk skolning, som NWT berättat.

Men nu ska kommunen köpa tomten där Centrumhuset finns och som gymmet verkar i. Innan kommunen kan och ska kan köpa tomten måste fastighetsägaren riva huset.

Torbjörn Falk, kommunchef i Forshaga kommun.
Torbjörn Falk, kommunchef i Forshaga kommun. Foto: Anette Persson

Exakt när köpet blir av beror på flera faktorer – bland annat rivningstillstånd – men målet är att fastigheten ska vara riven och marken återställd vid årsskiftet. Om detta är utfört enligt avtal köper kommunen tomten.

– Tidsplanen kan därför komma att se ut på olika sätt. Men det skulle kunna vara hanterbart under halvåret som är kvar.

Hur jobbar ni för att gymmet inte ska dyka upp på ny adress i kommunen?

– Kommunen försöker på olika sätt att ha goda relationer och bra prat med fastighetsägare i kommunen. Detta gör vi genom politiker, tjänstemän, föreningar och företag. Tillsammans blir det effektiva nätverk men tyvärr ingen garanti för att vi ska lyckas till 100 procent.

Rapport från FOI

I veckan släppte Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, en rapport som skildrar antidemokratiska extremistmiljöer. I rapporten specificeras mindre nätverk med starkt fokus på träning och våld.

Hannah Pollack Sarnecki är en av forskarna bakom rapporten:

”Jag kan inte uttala mig om specifika nätverk men generellt sett finns förstås risker med den våldsideologi den här typen av grupperingar propagerar för, eftersom den kan inspirera till handling”.

Artikeltaggar

BeslutCentrumhusetFastigheterFOIForshagaForshaga kommunSamhälleSkatterTorbjörn FalkTotalförsvaret

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.