Hoppa till huvudinnehållet

NWT:s sommarbildstävling är igång – här kan du skicka in ditt bidrag

Publicerad:
På väg ut i skärgården!
På väg ut i skärgården! Foto: Anna Grönstedt, Duved

Glass, sol, bad och djur – det är saker som en riktig sommarbild kan innehålla.

Fram till den 13 augusti kan ni skicka in era bästa bilder till NWT:s sommarbildstävling, med ett presentkort i potten.

– Bilden har spridit sån glädje, det behövs något som känns roligt, säger förra årets vinnare Sigbritt Bjuhr.

Det är dags att plocka fram kameran och knäppa en bild. NWT:s sommarbildstävling är igång.

Många bilder kommer att publiceras på sajten och även tryckas i papperstidningen. Tävlingen pågår till 13 augusti och vinnaren presenteras i NWT lördagen den 26 augusti.

Förra årets vinnare av sommarbildtävlingen.
Förra årets vinnare av sommarbildtävlingen. Foto: Sigbritt Bjuhr

Förra årets vinnare var Sigbritt Bjuhr från Åtorp. Hennes bild på ett ungdjur som hamnat i ett badkar charmade NWT:s jury och tog hem förstapriset:

– Det är många som velat att jag ska skicka bilden. Framför allt många barn som tyckte den var rolig.

Sigbritt Bjuhr blev väldigt chockad när hon fick syn på en av de unga korna liggandes i badkaret, som hon skulle fylla med vatten. Ungdjuret hade på något sätt lyckats halka i och Sigbritt Bjuhr såg chansen att ta en bild.

Om förra årets vinnare ställer upp igen vet hon inte riktigt. Det beror på om det fångas någonting bra på bild under sommaren gång.

Vad är en sommarbild enligt dig?

– Det är en vacker dag med blommor och blå himmel. En bild med glädje, att personerna på bilden ser glada ut och är utomhus. Vi behöver det efter vintern när det varit mörkt länge, säger Sigbritt Bjuhr.

Bästa tipsen från NWT:s fotograf Lisa Olaison

  1. Var på samma nivå som den eller det du fotograferar. Tar du bilder på barn, lägg dig på mage och få deras perspektiv. Gräsfläckar på knäna ingår i sommargarderoben.
  2. Plåta vardagen, det behöver inte vara fest för att kameran ska fram. Ofta är det de enkla vardagsögonblicken som är värda att bevara. Och passa på att njuta av de ljusa nätterna. Ljuset är som allra mjukast och tacksammast i soluppgången och solnedgången.
  3. Leta efter mönster, linjer och former för att skapa en spännande bild som tilltalar ögat. En slingrande älv eller skogsstig likväl som flera runda badringar i vattnet kan locka till sig ögat och bli en maffig bild.
  4. Hitta roliga kontraster. En storslagen solnedgång eller en ljuvlig bild på salta klippor vid havet kanske blir ännu roligare eller bättre om det guppar förbi en stor rosa flytflamingo i bakgrunden.
  5. Leta efter oväntade motiv, gå riktigt riktigt nära eller testa att inte ha motivet i mitten.

Men också, passa på att njuta även utan kamera. Alla härliga minnen sparas, oavsett om de finns på ett minneskort eller i hjärtat.

Klicka här för att lägga till dina sommarbilder och delta i tävlingen:

Artikeltaggar

ÅtorpBlommorDjur och naturGlassJurySkärgård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.