Hoppa till huvudinnehållet

Sjuksköterska ryter till om indragen ambulans: ”Medborgarna kommer bli drabbade”

Publicerad:
Reporter Adina Schnelzer
Adina Schnelzer
adina.schnelzer@nkp.se
En sjuksköterska inom ambulansen i östra Värmland är oroad över indragen nattambulans.
En sjuksköterska inom ambulansen i östra Värmland är oroad över indragen nattambulans. Foto: Charlotte Ferneman

”Förjävligt”. Så beskriver en ambulanssjuksköterska som jobbar i östra Värmland att man har dragit in en nattambulans i Filipstad och en nattambulans i Kristinehamn var fjärde natt. Orsaken är brist på personal.

– Det säger sig själv att medborgarna kommer bli drabbade. Vi kommer att få åka precis i hela Värmland.

Sjuksköterskan är en av många som bemannar ambulanserna i östra Värmland. Här har man dragit ner på bemanningen under semesterperioderna.

I Filipstad har man dragit in en ambulans på nätterna, i Kristinehamn har man dragit in en ambulans var fjärde natt. I vanliga fall har man två dygnsambulanser.

Runt om i Värmland har man minskat ambulanserna under sommaren.

Sjuksköterskan menar att det riskerar att öka antalet IVPA-larmen. Det innebär i-väntan-på-ambulans och innebär att räddningstjänst, alltså brandmän rycker ut i stället på till exempel hjärtstopp eller andningsstopp.

– Det är inte lätt för dem heller, som inte har rätt kunskaper.

Sjuksköterskan menar att ett av felen var att man gjorde om semesterperioderna. Tidigare har man haft tre semesterperioder utspridda över juni, juli och augusti. Nu har man bara två.

– Då fattas det för mycket folk.

Resultatet kan bli att det blir längre väntetider.

I nuläget passar de olika ambulansstationerna åt varandra. Om till exempel en ambulans åker på larm från Kristinehamn kör Filipstad dit en av sina för att det inte ska bli tomt någonstans.

Sjuksköterskan menar att om det ibland kommer flera larm på kort tid.

– Det känns inget bra. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att folk blir drabbade.

Själv känner sjuksköterskan en viss oro över att man ska välja att dra in en av bilarna permanent. Visst har de lugna dagar men ofta är de ute på larm.

– Vissa dagar är det full strutt hela tiden.

Andreas Norling är chef för ambulansen och 1177 i Värmland. Han förklarar att man planerat efter bästa förmåga och förutsättningar.

Förklaringen till att man gått från tre semesterperioder till två är bland annat för att personalen ska kunna vara ledig under den tid då barnen är lediga från skolan.

Han menar att det är en arbetsmiljöfråga för personalen men även av omtanke för de barn som då kan dela ledig tid med sina föräldrar.

Efter sommaren kommer man att utvärdera hur resultatet har blivit under semesterperioderna. Andreas Norling menar att det inte finns några indikationer på att man kommer att dra in ambulanser eller pass i den ordinarie verksamheten, däremot får man se hur man ska lösa bemanningen under semesterperioderna kommande år.

Artikeltaggar

Andreas NorlingArbeteBemanningFilipstadKristinehamnSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.