Hoppa till huvudinnehållet

Partierna eniga: Åmåls sjuksköterskor ska få högre lön

Publicerad:
Åmål avser höja lönen för sina sjuksköterskor men tänker inte dras med i någon hetsjakt. ARKIVBILD.
Åmål avser höja lönen för sina sjuksköterskor men tänker inte dras med i någon hetsjakt. ARKIVBILD. Foto: isabell Höjman/TT

För att få behålla fler offentliganställda sjuksköterskor i Åmål kommer gruppen prioriteras vid nästa löneöversyn. Det beslutade välfärds- och arbetsmarknadsnämnden vid ett extrainsatt sammanträde på onsdagen.

Kommunen har under senare tid med stigande oro noterat hur vissa grannar börjat bjuda över i lön för att locka till sig sjuksköterskor från Åmål. Som svar kommer sjuksköterskorna bli en prioriterad grupp nästa gång det är dags att se över lönerna.

Samtidigt gör välfärds- och arbetsmarknadsnämnden klart att Åmål inte tänker hänga på om budgivningen mellan kommunerna urartar i hetsjakt.

Bedömningen är att ett sådant scenario inte vore hållbart mot under rådande ekonomiska läge.

På nivå med andra

Efter nästkommande lönerevision hoppas nämndordförande Camilla Ackerblad (M) att ingångslönen för Åmåls sjuksköterskor ska hamna på samma nivå som hos övriga kommuner i Fyrbodal.

Lönehetsjakt skulle riskera slå mot andra delar av välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningens domäner.

– I svåra ekonomiska tider ser vi inte att det är gångbart att skära ner på resurser i övriga redan ansträngda verksamheter för en enskild grupp. Det är verksamheter som utför viktiga arbetsinsatser för våra medborgare, säger Camilla Ackerblad (M) i ett uttalande.

Artikeltaggar

ÅmålArbeteBeslutCamilla AckerbladLönerVälfärd

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.