Hoppa till huvudinnehållet

Martin försökte släcka storbranden – med grävmaskin: ”Lät som skjutningar”

Publicerad:
Martin Larsson i Lekvattnet drog ut sin arbetsbuss ur carporten med grävmaskin, för att branden inte skulle få vidare spridning.
Martin Larsson i Lekvattnet drog ut sin arbetsbuss ur carporten med grävmaskin, för att branden inte skulle få vidare spridning. Foto: Morgan Bäckvall

Linda Olsson vaknade av att det small som gevärsskott utanför huset. Då upptäckte hon att carporten stod i brand – inte långt från den anrika hembygdsgården Karmenkynna.

Hon väckte pojkvännen Martin Larsson som direkt började släcka branden med en – grävmaskin.

Några dagar efter branden återfinns ett utbränt bilvrak, eldhärjade snöskotrar och en båt.

Den utbrända skåpbilen står som ett vrak på Sammelsgården i Lekvattnet några dagar efter en brand som bröt ut natt till söndag, där räddningstjänsterna från Östmark, Torsby och Gräsmark larmats ut och möttes av en övertänd och nedbrunnen carport-byggnad.

Det är någon som skjuter här ute, för det lät precis så. Sedan går jag ned till köksfönstret och får syn på den stora blå ”vanen” som står i lågor.
Linda Olsson

Carporten som var gjord för att rymma fem fordon innehöll en skåpbil, två snöskotrar en täckt båt med sovplatser och en packmoped.

När NWT är på plats under torsdagen återstår ett kaos av takplåtar och utbrända fordon.

Linda Olsson försökte hålla barnen lugna och Martin Larsson började släcka branden med en grävmaskin.
Linda Olsson försökte hålla barnen lugna och Martin Larsson började släcka branden med en grävmaskin. Foto: Morgan Bäckvall

Paret Martin Larsson och Linda Olsson befann sig i bostadshuset när branden startade.

Carport totalförstördes i brand – ägaren stoppade spridning: “Mycket bra gjort“

– Jag hörde något som lät som skjutningar och undrade vad som var på gång. Så jag väckte Martin och sa att det är någon som skjuter här ute, för det lät precis så. Sedan går jag ned till köksfönstret och får syn på den stora blå ”vanen” som står i lågor, säger Linda Olsson.

Alla fem barnen i åldrarna 4 - 12 år var hemma i huset när branden i carporten härjade hos Martin Larsson och Linda Olsson.
Alla fem barnen i åldrarna 4 - 12 år var hemma i huset när branden i carporten härjade hos Martin Larsson och Linda Olsson. Foto: Morgan Bäckvall

Det får Martin att springa ut i bara kalsongerna och Linda larmar 112.

– Klockan 03.28 tror jag att det var, säger hon.

Skjutningarna förklaras av att det var däck som exploderade.

Martin drog igång en grävmaskin.

– När jag sprang nedför trappan tänkte jag tre grejer, jag ska försöka få ut bilen och skotrarna och så mycket som möjligt. Det var en bil i carporten, arbetsbussen som var inkörd, och en båt och en packmoped, säger Martin.

– Bilen orkade jag dra ut, för jag tänkte att då kanske branden lugnar ned sig. Branden var så koncentrerad till bilen. Eldflammor gick ut i framrutan på den och upp i taket på carporten.

Strax intill stod en åtta och en halv tons minigrävare. Martin startar den och hugger tag i skåpbilen, i bakändan av taket och drar ut skåpbilen ur carporten. Ur en liten damm intill slänger han upp lervatten på taket på carporten med grävskopan.

Hembygdsgården Karmenkynna

Martin såg en risk att branden skulle kunna sprida sig till den anrika hembygdsgården Karmenkynna, granne med Sammelsgården.

I all bråte av takplåtar och aska finns resterna av två snöskotrar, en packmoped och en stor båt.
I all bråte av takplåtar och aska finns resterna av två snöskotrar, en packmoped och en stor båt. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag ”larvade” runt carporten med grävaren och slängde på jord för att elden inte skulle sprida sig, för det var lite torrt gräs där. Och eftersom branden var så stor så tänkte jag att gräset torkar vartefter det brinner. Det sista jag gjorde innan jag ställde undan maskinen var att skjuta in väggarna in i elden för att de inte skulle rasa ut och ta de intilliggande byggnaderna. Av strålningsvärmen började det brinna i uthuset intill, men jag lyckades få ned vindskivorna och släcka, säger Martin.

När det var medeltidsmarknad i Karmenkynna. Branden inträffade alldeles i närheten. Arkivbild.
När det var medeltidsmarknad i Karmenkynna. Branden inträffade alldeles i närheten. Arkivbild.

Linda kunde allt annat än hålla sig overksam under brandförloppet. Just den här helgen var alla barnen, i åldrarna, 4, 9, 10, 10, och 12, hemma i huset och de yngsta skulle inte väckas och de äldre som vaknat skulle hållas inomhus.

– De tre äldsta barnen vaknade och jag stängde alla fönster för att det inte skulle komma in en massa rök. Jag försökte hålla barnen inne så att de inte skulle vara ute i röken och jag försökte lugna dem. Framförallt äldsta pojken blev skärrad och frågade direkt var minsta brodern var, men lugnade sig lite när jag berättade, och att jag ringt brandkåren och de såg att de kom.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättLekvattnetOlyckor och katastroferÖstmarkTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.