Hoppa till huvudinnehållet

Långlivade miljögifter i fisk från Vänern: ”De påverkar jättemånga system”

Publicerad:
Förhöjda halter av miljögifter har hittats bland fisk i Vänern. Genrebild.
Förhöjda halter av miljögifter har hittats bland fisk i Vänern. Genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ny information från Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen visar förhöjda halter av miljögifter bland fisk i Vänern.

Sänkt födelsevikt, ökad svårighet vid inlärning och försämrat immunförsvar är några av de konsekvenser gifterna kan medföra.

– De påverkar jättemånga olika system, säger Mattias Öberg, forskare vid Karolinska Institutet.

Om du har tänkt att äta lax på midsommar kan det vara bra att kika en extra gång på var den är fångad. Mycket av fisken som fiskas i Vänern innehåller förhöjda halter av miljögifter som dioxin och PCB, det varnar Livsmedelsverket för i ett pressmeddelande.

NWT har kontaktat Mattias Öberg som är forskare inom hälsorisker med kemikalier vid Karolinska Institutet.

– Både PCB och dioxin tillhör en grupp mycket, mycket långlivade miljögifter som är fettlösliga. Det betyder att de samlas i kroppsfett. De samlas alltså i levande organismer, säger Mattias Öberg.

Vildfångad lax och sik från Vänern är två av de fiskar som man har hittat de förhöjda gifthalterna i. När man äter den förorenade fisken stannar miljögifterna kvar i kroppen under en lång tid - fem till tio år - och kan påverka dina chanser att bli gravid i framtiden. Gifterna kan dessutom föras vidare till ditt barn både vid graviditeten och amningen.

– Det vi har sett i samband med människor som har exponerats är till exempel en sänkt födelsevikt, ökade svårigheter vid inlärning, ökad känslighet för infektion, påverkan på tändernas utveckling, samt påverkan på spermiers rörlighet och antal, förklarar Mattias Öberg.

Är det bara gravida och fertila kvinnor som behöver vara försiktiga?

– Nej men kan vi skydda dem så kan vi skydda alla andra på köpet, säger Mattias Öberg.

Forskning visar att gifterna har en stor påverkan på fosterutveckling och den nästkommande generationen, och just därför blir det extra viktigt att vara försiktig när du är eller planerar att bli gravid.

– I min egna forskning har vi tittat mycket på hur kroppens hantering av vitamin A påverkas och att det i sin tur också kan påverka fosterutvecklingen, säger Mattias Öberg.

– De påverkar jättemånga olika system. Ytterligare en mekanism som man känner till är att det här kan störa flera hormonsystem, fortsätter han.

Gravida bör vara extra noggranna vid val av fisk. Genrebild.
Gravida bör vara extra noggranna vid val av fisk. Genrebild. Foto: Kallestad, Gorm

”Högst två till tre gånger per år”

På grund av de förhöja halterna av miljögifter i fisk rekommenderar Livsmedelsverket att de som är eller planerar att bli gravida inte ska äta dessa sorters fiskar oftare än två till tre gånger per år. För alla andra är rekommendationen att äta sådan fisk högst en gång i veckan.

– Alla vuxna bör kolla upp var fisken kommer ifrån innan de serverar den, säger Sabina Litens Karlsson som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Den lax som säljs i butik är oftast odlad eller vildfångad i andra hav och innehåller då förhållandevis låga halter av miljögifter. Livsmedelsverket uppmanar alla till att läsa på förpackningarna var fisken kommer ifrån, eller fråga personalen.

PFAS ”Håller sig inte till de feta fiskarna”

PCB och dioxin är inte de enda miljögifterna att hålla koll på. Naturskyddsföreningen skriver att det i Sverige finns höga halter av miljögiftet PFAS bland fiskarna i Vänern.

– Den är inte fettlöslig som PCB:erna och dioxinerna är. De håller sig alltså inte till de feta fiskarna utan finns även i de magra insjöfiskarna. PFAS stannar också kvar i kroppen under flera år, säger Mattias Öberg.

PFAS skiljer sig från de andra miljögifterna då den även kan finnas i dricksvattnet.

– Den stora skillnaden är också att den inte är ordentligt förbjuden ännu, säger Mattias Öberg.

Sedan den 1 januari 2023 finns det gränsvärden inom EU för hur mycket av miljögiftet PFAS som får finnas i fisk, samt andra animaliska livsmedel. EFSA - Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten - har sett att många får i sig för mycket PFAS från vatten och andra livsmedel och därför har man tagit fram dessa gränsvärden.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeGraviditetKarolinska institutetLivsmedelsverketMiljöMiljögifterNaturskyddsföreningenVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.