Hoppa till huvudinnehållet

Kvinna sorterades bort på grund av sitt kön – vann i domstolen

Publicerad:
En kvinna i Värmland vann i Arbetsdomstolen mot ett Karlstadsföretag. Ärendet handlade om att hon valts bort från en tjänst på grund av sitt kön. Genrebild.
En kvinna i Värmland vann i Arbetsdomstolen mot ett Karlstadsföretag. Ärendet handlade om att hon valts bort från en tjänst på grund av sitt kön. Genrebild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Under rekryteringen till en tjänst på ett Karlstadsföretag fick kvinnan svar att tjänsten gått till en manlig sökande eftersom jobbet var fysiskt krävande. DO stämde företaget och fick rätt i Arbetsdomstolen – eftersom företaget aldrig dök upp vid förhandlingarna.

Kvinnan hade sökt jobb på företaget flera gånger och sökte ytterligare en gång förra året. I höstas fick kvinnan ett svar på sin ansökan.

”Jobbet är väldigt fysiskt krävande och jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta vi har aldrig haft någon”, skrev företaget i ett mejl.

Kvinnan gick vidare med ärendet och anmälde företaget till DO, Diskrimineringsombudsmannen. DO ansåg att kvinnan missgynnats i rekryteringen eftersom företaget uttryckligen skrivit att de beaktat kön när de letade personal, och begärde 100 000 kronor i ersättning.

När det väl var förhandlingar i AD, Arbetsdomstolen, så dök Karlstadsföretaget inte upp. I stället meddelades en tredskodom, en dom som faller när ena parten, svaranden, inte dyker upp till förhandlingar. Karlstadsföretaget ska betala 75 000 kronor i ersättning till kvinnan, plus rättegångskostnader på drygt 22 000 kronor. Arbetsdomstolens beslut kan inte överklagas, men då det var en tredskodom så har företaget en månad på sig att ansöka om så kallad återvinning. Då tas målet upp på nytt.

DO stämmer Karlstadsföretag som nobbade kvinna: ”Hoppas du har förståelse”

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenBrott, lag och rättDiskrimineringsombudsmannenDomstolarÖverklagandenRekrytering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.