Hoppa till huvudinnehållet

Regionen slipper vite för arbetsbelastningen på BB – för luddigt krav, enligt domstol

Publicerad:
Regionen slipper betala vite i ett arbetsmiljöärende efter en dom i förvaltningsrätten i Stockholm.
Regionen slipper betala vite i ett arbetsmiljöärende efter en dom i förvaltningsrätten i Stockholm. Foto: Lisa Olaison

Region Värmland slipper betala 100 000 kronor i vite för brister i arbetsmiljön på avdelning 14 på CSK.

Det har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat.

Orsaken: Arbetsmiljöverkets krav är för luddigt formulerat.

Bakgrunden till ärendet är ett föreläggande som ursprungligen gällde förlossningen, avdelning 14, gynmottagningen och gynakuten och där Arbetsmiljöverket krävde åtgärder för att arbetsbelastningen inte skulle skapa risker för ohälsa. Krav och resurser för undersköterskor, sjuksköterskor och barnmorskor skulle vara i balans. Till kraven kopplades ett vite på 300 000 kronor.

Senare ansåg Arbetsmiljöverket att Region Värmland levt upp till kraven förutom på avdelning 14 på Centralsjukhuset i Karlstad. Därför ansökte man i domstol om att regionen skulle åläggas att betala 100 000 kronor i vite.

Nu har förvaltningsrätten i Stockholm avgjort ärendet och beslutat att avslå ansökan. Domen innebär att regionen inte behöver betala något vite.

Orsaken är att domstolen inte anser att kraven är tillräckligt precist formulerade. Det framgår inte vilka åtgärder som skulle ha räckt för att uppfylla dem. Att Arbetsmiljöverket hänvisar till allmänna råd om åtgärder för att minska arbetsbelastningen räcker inte ”för att regionen ska kunna förstå vilka av de exemplifierade åtgärderna som behöver vidtas i det aktuella fallet för att följa föreläggandet”, står det i domen.

Förvaltningsrätten anser också att det är otydligt vilka resurser Arbetsmiljöverket tycker att personalen saknar.

Det gör att det är svårt både för regionen och domstolen att avgöra vad regionen ska göra för att klara kraven och därmed är föreläggandet för luddigt för att vitet ska dömas ut.

I domen refererar förvaltningsrätten till de åtgärder regionen uppger att man har vidtagit för minska arbetsbelastningen på avdelning 14. Bland annat har man anställt fler sjuksköterskor och undersköterskor för att avlasta barnmorskorna, att man använt inhyrda barnmorskor i samma syfte och att avdelningens personal inte behövt täcka upp på andra avdelningar.

Domen kan överklagas inom tre veckor.

Läs tidigare artiklar om arbetsmiljön i kvinnosjukvården:

Jätteökning i regionen: Skyddsombud kräver bättring av arbetsmiljön allt oftareRegion Värmland klarar kraven inom kvinnosjukvårdenKvinnosjukvården är på bättringsvägen: “Trenden har vänt”Efter hotet om vite – nu är BB snart fullbemannatArbetsbelastningen är för hög: BB kan krävas på 100 000 kronor i viteArbetsmiljöverket vill ha vite på 100 000 från kvinnosjukvårdenKvinnosjukvårdens chef satsar på arbetsmiljön för att vända trendenArbetsmiljön kan göra personalen sjuk – kvinnosjukvården riskerar dyrt vite

Artikeltaggar

ArbetsmiljöArbetsmiljöverketBrott, lag och rättCentralsjukhuset i KarlstadDomstolarFörlossningKarlstadRegion VärmlandSjukvårdStockholmVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.