Hoppa till huvudinnehållet

Privatpersoner ryckte in och släckte järnvägsbränderna: ”Tacksamma varje gång”

Publicerad:
”På många ställen var det privatpersoner som gjorde en förstainsats och dämpade bränderna”, säger räddningschef Mattias Larsson.
”På många ställen var det privatpersoner som gjorde en förstainsats och dämpade bränderna”, säger räddningschef Mattias Larsson. Foto: Denny Jansson

När bränderna härjade längs med järnvägen mellan Arvika och Åmotfors under tisdagskvällen var det många privatpersoner som gjorde en förstainsats innan Räddningstjänsten hunnit dit.

– Det är inget vi tar för givet, säger räddningschef Mattias Larsson.

Under tisdagskvällen uppstod det ett flertal bränder på järnvägssträckan mellan Arvika och Åmotfors.

– Vi hade mycket resurser ute. Vi upplevde ändå att det var relativt lätt att släcka, det har inte varit något under natten. Vi fick snabbt koll, när det är på så många ställen kan det vara en utmaning. Vi hade hjälp av drönare som ger en bra överblick när det rör sig om ett större område, säger räddningschef Mattias Larsson.

Tiotal bränder längs med järnväg: ”Omfattande – kommer ta flera timmar”

Privatpersoners insatser utgjorde en annan viktig faktor i släckningsarbetet.

– På många ställen var det privatpersoner som gjorde en förstainsats och dämpade bränderna.

Hör det till vanligheterna?

– Ja det är inte ovanligt. Men vi är tacksamma varje gång. Det är inget vi tar för givet. Vi uppmuntrar det. Men givetvis måste man ta det försiktigt, man får inte beträda spåren.

Det är inte ovanligt att det uppstår bränder längs med järnvägen när gnistbildningen från tåg kommer i kontakt med torrt gräs.

– Om man tittar på hela räddningsregionen har vi flera sådana här typer av händelser i större områden. Trafikverket är medvetna om problematiken.

Med den torka som fortsatt råder finns det en överhängande risk att flera sådana här bränder uppstår i sommar.

– Vi följer prognoserna. Vi kommer säkert att få fler bränder. Den värsta torkan var i slutet av förra veckan. När det inte är den värsta torkan har vi ändå bra förutsättningar att kunna slå ner bränderna i ett tidigt skede.

Det är också i det tidiga skedet som privatpersonernas insatser kommer väl till pass.

– Det gäller att vara vaksam. Ser man en brand ska man vara snabb att larma och snabb att ta reda på mer. Sedan ska man så klart följa eldningsförbudet också.

Artikeltaggar

ÅmotforsArvikaBränderBrott, lag och rättMattias LarssonOlyckor och katastroferTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.