Hoppa till huvudinnehållet

Pausa inköpen av produkter från Mondelez!

Publicerad:
Sluta köpa in produkter från företag som fortsätter att göra affärer i Ryssland, vilket bidrar till fortsatt krigföring, skriver Värmlands borgerliga allians.
Sluta köpa in produkter från företag som fortsätter att göra affärer i Ryssland, vilket bidrar till fortsatt krigföring, skriver Värmlands borgerliga allians. Foto: Conny Hultgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Livsmedelsföretaget Mondelez är ett sådant bolag som enligt ukrainska myndigheter betalade mer än en halv miljard kronor i skatt till ryska staten förra året, skriver Värmlands borgerliga allians.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är fruktansvärt. Tusentals barn har kidnappats, flickor och kvinnor våldtas som en del i krigföringen, sjukhus bombas och de materiella, miljömässiga och psykologiska skadorna kan komma att ta årtionden att reparera. EU tillsammans med de flesta andra länder i världen har ställt sig bakom ett stort antal sanktioner mot Ryssland.

Ändå fortsätter vissa företag att göra affärer i Ryssland vilket bidrar till fortsatt krigföring. Livsmedelsföretaget Mondelez är ett sådant bolag som enligt ukrainska myndigheter betalade mer än en halv miljard kronor i skatt till ryska staten förra året. Mondelez äger bland annat varumärken som Marabou, Philadelphia och Oreo.

– Flertalet företag, organisationer och myndigheter i Sverige har redan beslutat avbryta inköp och vidareförsäljning av Mondelez produkter som ett led i att stödja Ukraina i kriget. Region Värmland bör göra detsamma. För att undvika slöseri kan redan inköpta varor säljas och användas, men fortsatta inköp bör tills vidare pausas menar Stina Höök (M), regionråd.

Med anledning av ovan har Värmlands borgerliga allians i Regionstyrelsen beslutat att ge regiondirektören i uppdrag att omedelbart pausa inköp av produkter från Mondelez och att löpande följa utvecklingen och besluta om fortsatta åtgärder.

För Värmlands borgerliga allians

Fredrik Larsson, Regionråd (M)

Stina Höök, Regionråd (M)

Sara Kihlström, Regionråd (KD)

Sara Gunnarsson Regionråd (L)

Artikeltaggar

EkonomiEUFredrik LarssonKristdemokraternaMarabouModeraternaMyndigheterPolitikRegion VärmlandRysslandSanktionerSara KihlströmSkatterStina HöökUkrainaVärmlands länVarumärken