Hoppa till huvudinnehållet

MSB drog tillbaka utlandstjänst för gravid – utreds för diskriminering

Publicerad:
En rekrytering hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är nu föremål för utredning hos diskrimineringsombudsmannen.
En rekrytering hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är nu föremål för utredning hos diskrimineringsombudsmannen. Foto: Tommy Andersson

Efter en två månader lång rekryteringsprocess erbjöds kvinnan den internationella tjänsten. När hon senare fått veta att hon blivit gravid, blev det problem.

MSB drog tillbaka tjänsten.

Nu utreds hanteringen av diskrimineringsombudsmannen.

Tjänsten som kvinnan sökte hos MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) var placerad i utlandet och beskrevs som ”family duty station”. Under rekryteringsprocessen gick man igenom detaljer kring projektets förutsättningar samt hur man skulle lösa de praktiska bitarna som boende och förskolor då hennes familj också skulle följa med.

Efter två månader fick hon jobbet.

Men precis innan kvinnan skulle flytta fick hon reda på att hon var gravid. Efter att MSB nåddes av beskedet inleddes en veckas konsultation och sedan meddelades kvinnan att man dragit tillbaka tjänsten.

En anledning till att MSB drog tillbaka tjänsten ska ha varit att ”barn under fem år inte får följa med om sjukvården i landet inte är bra”, vilket den av myndigheten inte bedömdes vara.

Kvinnan menade att det här bara var ett svepskäl – att det snarare handlade om en problematisk föräldraledighet – och har nu anmält myndigheten för diskriminering. Hon menade att hon aldrig någon gång under rekryteringsprocessen fick den här informationen, varken skriftligt eller muntligt.

Den indragna tjänsten medförde också att kvinnan förlorat en månad av aktivt arbetssökande, vilket innebar att hon inte fick någon utbetalning från a-kassan.

Vill inte föregå processen

I ett mail till NWT skriver MSB:s pressekreterare Elin Bohman följande:

”Vi arbetar för närvarande med svaret till DO som förväntas vara klart inom kort. För att inte föregå processen ber vi att få återkomma med svar på dina frågor så snart vi skickat in svar till DO.”

Artikeltaggar

ArbeteDiskrimineringMSBMyndigheterPolitikRekryteringSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.