Hoppa till huvudinnehållet

Hammarös starka centerkvinna död: ”Hon var en bestämd profil och lämnar ett stort tomrum”

Publicerad:
Margareta Ivarsson (C) har avlidit efter en kort tids sjukdom.
Margareta Ivarsson (C) har avlidit efter en kort tids sjukdom. Foto: Håkan Strandman

Margareta Ivarsson (C) har funnits med i Hammaröpolitiken och föreningslivet så länge alla kan minnas. I tisdags gick hon bort efter en kort tids sjukdom – aktiv in i det sista.

– Det gick väldigt fort och är en chock för oss alla, säger sonen Mats Ivarsson Klarqvist.

Få minns en tid inom Hammaröpolitiken där Margareta Ivarsson inte funnits med. Hon började 1973 och var fram till sin död i tisdags ordförande i socialnämnden och seniorrådet och gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

Fram till valet i höstas var hon dessutom gruppledare för centern och har varit ordförande i servicenämnden och Hammarö energi.

1990 startade hon föreningen Dancing team club Hammarö efter att sonen Mats blev en aktiv dansare och intresset för dans var stort i kommunen.

– Hon var aktiv in i det sista. Hon brann för politiken, idrotten och dansen. Hon var en verklig idealist och väldigt framåt och samtidigt en mycket varm person, säger Mats Ivarsson Klarqvist.

Margareta Ivarsson, med sin man Roger som gick bort 2019, på klipporna vid sommarstuga på Stora Skårholmen i Dingelsundet.
Margareta Ivarsson, med sin man Roger som gick bort 2019, på klipporna vid sommarstuga på Stora Skårholmen i Dingelsundet. Foto: Helena Karlsson

Hann med allt

För familjen, Mats och hans fyra syskon och många barnbarn, var det en chock att hon nu är borta.

– Hon fick en aggressiv sköldkörtelcancer och det gick så fort, bara ett par veckor från cancerbesked till att hon gick bort i tisdags natt.

Han minns henne som en otroligt driftig person.

– Hon hade så oerhört mycket energi. Jobbade och skötte allting hemma – hon hann med allt och alla. Det var en livsstil för henne med politiken och föreningslivet. Sen var hon bestämd och hade klara åsikter och blev en riktig profil på Hammarö.

Hetsiga diskussioner

Lillemor Larsson (V), ordförande i bildningsnämnden fram till valet då hon slutade inom politiken, lärde känna Margareta 1985 när hon klev in i Hammaröpolitiken.

Margareta Ivarsson (C), tillsammans med Per Aspengren (S) dåvarande kommunalråd och Lillemor Larsson (V).
Margareta Ivarsson (C), tillsammans med Per Aspengren (S) dåvarande kommunalråd och Lillemor Larsson (V). Foto: Fredrik Karlsson

– Vi har både suttit i majoritet tillsammans och varit i opposition men vi har alltid kunna prata med varandra och ville Hammaröborna väl. Nu känner jag en oerhörd tomhet. Jag visst om att hon var sjuk men det gick oerhört fort, det känns jobbigt.

Hon minns Margareta som en person med stora ambitioner.

– Hon var en stark person, målmedveten, väldigt envis och kämpade för det hon trodde på. Det blev en hel del hetsiga diskussioner mellan oss, men vi sov på saken, lugnade ner oss och kom vidare i samtalen.

Kulturbärare borta

När Margareta Ivarsson klev ner som gruppledare för Centerpartiet på Hammarö tog Dan Eriksson över den rollen.

Dan Eriksson är ny gruppledare för Centerpartiet Hammarö och efterträdde Margareta Ivarsson efter valet i höstas.
Dan Eriksson är ny gruppledare för Centerpartiet Hammarö och efterträdde Margareta Ivarsson efter valet i höstas. Foto: Privat

– Margareta hade varit med i politiken sedan Hedenhös. Med sin långa erfarenhet var hon en stor kulturbärare inom centern i Värmland. Det är en stor förlust på alla sätt och vis.

För honom som är ny på posten visade hon vägen.

– Hon visade stöd och omtanke för mig. Vi delade på posten så jag fick en chans att sätta mig in i allt. Min första tanke efter beskedet är tomhet. Vi planerade för nationaldagsfirandet på Hammarö men hon kom inte för hon mådde inte så bra. Det var senast jag pratade med henne.

Saknad drivkraft

För honom är hon en person som alltid funnits där.

– Jag minns henne som ärlig, principfast, arbetsam, stolt och tydlig.

För politiken på Hammarö har en stor drivkraft försvunnit.

– Hon hade oerhört stort fokus på socialtjänsten och de äldres situation och var drivande i att bygga särskilda boendet Djupängen. Hon hade stort personalfokus och drev de äldres och svagas rätt i samhället. Det blir tomt i socialnämnden kompetensmässigt.

Margareta Ivarsson blev 77 år gammal.

Margareta Ivarsson (C) blev 77 år gammal.
Margareta Ivarsson (C) blev 77 år gammal. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

CenterpartietDingelsundetDjupängenHammaröLillemor LarssonMargareta IvarssonPolitikSjukdomSocialnämnderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.