Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsbo bakom podden om svenskt gin: ”Historierna bakom drycken”

Publicerad:
Joacim Lundin ligger bakom "Ginpodden" som handlar om svensk ginkultur.
Joacim Lundin ligger bakom "Ginpodden" som handlar om svensk ginkultur. Foto: Carl Edlom

I ”Ginpodden” har Karlstadsbon Joacim Lundin pratat om svenskt hantverksgin i över 80 avsnitt.

Intresset kring gin har ökat stort de senaste åren och för Joacim Lundin är det främst de lokala kreatörerna och hantverket bakom dryckerna som fängslar.

I det senaste avsnittet av ”Ginpodden” pratar Joacim Lundin med Mojtaba Ghodsi som är vd på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Snacket rör sig kring allt från alkoholromantik och grupptryck till populärkulturens alkoholreferenser.

För Joacim Lundin är inte alkohol den bärande anledningen till att han startade podcasten för några år sedan. Snarare bottnar intresset i en fascination för hantverket och de berättelser med lokala förankringar som ofta omger tillverkningen av gin. Han är en entusiast. Lika nyfiken på entreprenörskapet hos personerna bakom destillerierna som på de otaliga smaker som modern gin kan erbjuda.

– Min svärfar har bjudit på en och annan Gin & Tonic genom åren, börjar Joacim Lundin hemma på Gustavsberg i Karlstad.

– Men det var inte smaken i sig som gjorde att mitt intresse exploderade. Nej, det var under en ginprovning i Härnösand. Där fick jag upp ögonen för historierna bakom drycken – entreprenörskapet och drivet. Det var sjukt häftigt att ta del av.

Han driver ”Ginpodden” som hobby och har blivit uppmärksammad av både Dagens nyheter och medieprofilen Marcus Oscarsson.

– För mig är det viktigt att inte bli ”köpt”, jag har inga annonser eller liknande och behöver tack vare det inte anpassa mig på något sätt vare sig det rör innehåll eller när och hur jag producerar podden.

Joacim Lundin startade ”Ginpodden” 2020 och har nu gjort över 80 avsnitt.
Joacim Lundin startade ”Ginpodden” 2020 och har nu gjort över 80 avsnitt. Foto: Carl Edlom

”Svensk gin är rätt innovativ”

De senaste åren har intresset kring gin ökat stort. Sverige är traditionellt sett ett land med brännvin och akvavit, inte gin, menar Joacim Lundin.

– Men gin är kryddat brännvin kan man säga. Så typen av alkohol har vi en lång tradition av. Vilket säkert till en del kan förklara det stora intresset för gin just nu.

I podden möter Joacim Lundin svenska gintillverkare över hela landet.

– I Sverige finns det ett stort intresse för mat och dryck. Svensk gin är rätt innovativ och sticker ut internationellt.

Inom vin pratar man mycket om terroir, som är det franska ordet för jord. Det handlar om ursprung och historisk förankring, något som präglar gintillverkningen.

– Det handlar om det lokala och nära. Inom svensk gin är man bra på att lyfta fram och bygga på de sakerna. Finns det åkerbär i närheten av destilleriet? Jamen då ser man till att använda det. Eller Havtorn eller småländska lingon – det blir ett slags storytelling. Vilket skapar unika produkter. Det blir inte alltid bra, men det finns en gom för allt.

Joacim Lundin lyfter fram ett antal aktörer som bidragit till det växande intresset för svenskt hantverksgin, däribland den värmländska dryckesinspiratören David Kringlund.

– Tidigare har det mest varit Gin & Tonic, i dag finns det helt andra möjligheter vad gäller drinkar och cocktails. Det finns en extrem experimentlusta, vilket gör det väldigt kul. Utöver regeln att enbär ska vara den bärande smaken i gin är det mesta tillåtet, menar Joacim Lundin.

För Joacim Lundin är det intressant hur många av de svenska gindestillerierna som låter den lokala historien och botaniken färga sina produkter.
För Joacim Lundin är det intressant hur många av de svenska gindestillerierna som låter den lokala historien och botaniken färga sina produkter. Foto: Carl Edlom

Värmländskt gin

”Ginpodden” har fått en avknoppning i ”Ginkartan” där Joacim Lundin markerar var de svenska destillerierna finns.

– Det finns över hundra enskilda svenska destillerier som är listade på Systembolaget.

Ett värmländskt destilleri som rönt uppmärksamhet är Nordmarkens Destilleri i Årjängs kommun.

– De har släppt sex olika gin och har specialiserat sig på att fånga årstiderna och tar med en del värmländsk botanik. Snart släpper även Wermlands Brygghus, som till vardags gör öl, en gin som heter ”Skogsgin”. Där har de tagit fasta på det lokala – det finns ju en hel del skog i Värmland. De kryddar med lingon och granskott.

När det gäller framtiden för det blomstrande ginintresset tror Joacim Lundin att det här är bara början.

– Det kommer att expandera tror jag. Speciellt om det framöver blir gårdsförsäljning, då kommer allt fler att både upptäcka och intressera sig för att tillverka gin. Några trender just nu är fatlagrad gin och att sälja färdigblandade drinkar på Systembolaget, det sker hela tiden en produktutveckling.

”Ginpodden” finns där poddar finns, ”Ginkartan” hittar du på ginkartan.se.

Joacim Lundin tipsar om tre sommardrinkar med gin

GIN BASIL SMASH

10 stora fina blad basilika (ju fler, desto mer smak)

5 cl gin, 3 cl citron, 2 cl sockerlag

1. Muddla basilikan i botten på en shaker

2. Häll i massor av is och resterande ingredienser

3. Skaka järnet

4. Sila upp i ett favoritglas fyllt med is

5. Toppa med basilika

CLOVER CLUB

5 cl gin, 3 cl citronsaft, 2 cl sockerlag på hallon, 1 äggvita

1. Gör en hallonsockerlag (lika delar socker, vatten och hallon). Sila av i en flaska.

2. Skaka alla ingredienserna luftiga i en shaker (utan is).

3. Tillsätt is i shakern, skaka ingredienserna kalla och sila upp i glaset.

4. Garnera med några hallon.

GIN & TONIC

5 cl gin, 10 cl tonic

Garnera med en stor bit citronskal (potatisskalare fungerar perfekt)

Tänk på att om du har en smakrik gin kan du köra en neutral tonic och addera garnityr som matchar ginets smak. Exempelvis citron.

Artikeltaggar

AlkoholÅrjängs kommunDryckerGustavsbergHärnösandHistoriaKarlstadMänskligtMarcus OscarssonMat och dryckNöje/KulturNordmarkenÖlPodcastSystembolagetVin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.