Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna som NHL-draftats de senaste 20 åren – det gör de i dag

Publicerad:
Jonas Brodin valdes som nummer 10 i första rundan år 2011.
Jonas Brodin valdes som nummer 10 i första rundan år 2011. Foto: David Zalubowski

Nästa vecka riktas ljuset mot NHL-draften, när världens mest lovande hockeytalanger ska tingas.

Karlstadssonen och Örebros superlöfte Leo Carlsson spås gå tidigt.

Vi har tagit en titt på värmlänningarna som draftats de senaste 20 åren och vad de gör i dag.

Det är 20 år sedan Mikael ”Magic Mike” Johansson valdes i NHL-draften. Här en bild från 2019 när han tackades av Färjestad innan nedsläpp mellan FBK och Skellefteå.
Det är 20 år sedan Mikael ”Magic Mike” Johansson valdes i NHL-draften. Här en bild från 2019 när han tackades av Färjestad innan nedsläpp mellan FBK och Skellefteå. Foto: FREDRIK KARLSSON

2003

Mikael Johansson

Valdes av Detroit Red Wings i nionderundan som 289:e spelare. Arvikaprodukten fortsatte sin resa i bland annat Bofors IK och Färjestad och hade flera år som utlandsproffs där han spelade för klubbar i Schweiz, KHL och AHL.

Under åren i Färjestad var ”Magic Mike” en stor publikfavorit, och idag syns han ofta i Löfbergs Arenas korridorer. Han har nämligen stannat kvar i hockeyn även efter sin aktiva spelarkarriär, nu som del i J20-lagets tränarstab.

Niclas Andersén avslutade karriären i Brynäs.
Niclas Andersén avslutade karriären i Brynäs. Foto: JESPER ZERMAN

2006

Niclas Andersén

LA Kings valde Grumssonen som 114:e val i draftens fjärderunda. Backen tillhörde då Leksands organisation, och gick sedan vidare till Brynäs, som han spelade för i många säsonger. Det var också där han blev svensk mästare.

Brynäs var också klubben där han kom att avsluta sin spelarkarriär säsongen 20/21.

Andersén spelade även några säsonger utomlands, bland annat i KHL och AHL.

Per Johnsson

Backen plockades av Calgary Flames i sjunderundan som spelare 209. ”Perras” son tillhörde då moderklubben Färjestad och de kommande säsongerna spelade han en del som utlånad till bland annat Malmö, Bofors och Skåre. Johnsson testade på spel utomlands, först som utlånad till TPS och säsongen efter spelade han i danska EfB.

De sista aktiva åren som spelare var han i hockeytvåan och trean i Kil, Munkfors och Sunne. Två av säsongerna var han spelande tränare.

Anton Gustafsson avslutade sin spelarkarriär i Sundsvall.
Anton Gustafsson avslutade sin spelarkarriär i Sundsvall. Foto: PÄR OLERT

2008

Anton Gustafsson

Valdes som nummer 21 i förstarundan. Bengt-Åke Gustafssons son föddes i Karlskoga men spelade de flesta av ungdomsåren i Frölunda. Han spelade i Schweiz i 10 säsonger innan han återvände hem till Sverige för att avsluta karriären i Sundsvall.

Johan Motin

Den andre Karlskogaprodukten att draftas 2008. Motin tillhörde Färjestads organisation när han draftades. Det var Edmonton Oilers som valde honom som 103:e spelare i den fjärde rundan. Har flera säsonger utomlands bakom sig, och de fem senaste åren har han spelat i HIFK. Han har ett år kvar på kontraktet med den finska klubben.

Karlskogasonen Simon Bertilsson är kvar i Brynäs även kommande säsong, när klubben ska försöka ta sig tillbaka upp i SHL.
Karlskogasonen Simon Bertilsson är kvar i Brynäs även kommande säsong, när klubben ska försöka ta sig tillbaka upp i SHL. Foto: TOBIAS STERNER

2009

Simon Bertilsson

Boforsfostrade Simon Bertilsson plockades av Philadelphia Flyers som 87:e spelare i tredjerundan. Han lämnade Bofors för spel i Brynäs som junior, och har varit trogen Gävleklubben under i stort sett hela sin karriär. Säsongen 19/20 spelade han i KHL, men i övrigt har han spelat i Brynäs och där är han kvar än idag då han skrivit på för tre år till med klubben.

Henrik Björklund förbereder sig för fullt inför en ny säsong med Färjestad.
Henrik Björklund förbereder sig för fullt inför en ny säsong med Färjestad. Foto: Lisa Olaison

Henrik Björklund

Valdes av Calgary Flames i fjärderundan som 111:e spelare. Då tillhörde han Färjestads organisation. Björklund har som bekant gjort stort avtryck i Hockeyallsvenskan, och har legendarstatus i BIK Karlskoga. Han kom tillbaka till SHL och Färjestad inför den gångna säsongen, men åkte tidigt på en hjärnskakning som stoppade honom från spel under större delen av säsongen. Han kom tillbaka efter en lång tids rehabträning, och spelade hela slutspelet. Nu är han i full träning när Färjestad förbereder sig för kommande säsong. Hans kontrakt sträcker sig säsongen ut.

Jonas Brodin gick tidigt i förstarundan i draften 2011.
Jonas Brodin gick tidigt i förstarundan i draften 2011. Foto: SIMON HASTEGÅRD

2011

Jonas Brodin

Valdes som nummer tio i första rundan av Minnesota Wild. Och Brodin har varit Minnesota trogen. 28-åringen har spelat i Wild under hela sin NHL-karriär. Den etablerade NHL-backens kontrakt med klubben går ut efter säsongen 27/28.

Oscar Klefbom

Valdes som nummer 19 av Edmonton Oilers i första rundan. Klefbom, som är hockeyfostrad i Hammarö HC har de senaste säsongerna kämpat med en axelskada som hållit honom helt borta från spel.

Joachim Nermark

Valdes av Colorado Avalanche i fjärde rundan som 93:e val. Nermark startade sina hockeydagar i Sunne IK. Han gick sedan till Leksand och därifrån till Linköping som junior, och senare spelade han i LHC:s SHL-lag. Han har gjort två säsonger i norska Sparta Sarpsborg har spelat de senaste åren i Tingsryd.

Snart vinkar Magnus Nygren till publiken i Löfbergs Arena igen.
Snart vinkar Magnus Nygren till publiken i Löfbergs Arena igen. Foto: Fredrik Karlsson

Magnus Nygren

Valdes av Montreal i fjärde rundan som 113:e val. 33-åringen från Karlstad spelade som junior i Färjestad och Skåre. Han har spelat AHL-hockey i Hamilton Bulldogs och var lagkapten i Färjestad säsongerna 13/14 och 15/16. Säsongen 12/13 var han en av de assisterande lagkaptenerna i FBK. Han har varit en omtyckt spelare i Davos de senaste åren, men är nu tillbaka i Färjestad efter att ha skrivit på ett treårskontrakt.

Henrik Tömmernes

Draftades av Vancouver i sjunde rundan som 210:e val totalt. Tömmernes är hockeyfostrad i Färjestad, men har inte gjort några seniormatcher i Elitserien/SHL för FBK. Han gick över till Frölunda som junior och har som senior spelat i Frölunda, i AHL-laget Utica Comets, finska Tappara och har de senaste säsongerna spelat i Genève-Servette i Schweiz. Nu är han presenterad som en av Frölundas stjärnvärvningar inför den kommande säsongen.

2012

Fredric Larsson

Valdes av Philadelphia Flyers i fjärde rundan som 111:e val totalt. Född i Karlstad. Larsson som representerade Brynäs under sina år som junior, har idag lagt skridskorna på hyllan. 13/14 spelade han i högsta juniorhockeyligan i USA för Youngstown Phantoms och Tri-City Storm. Efter året i USA kom han hem till Sverige igen och spelade i Hockeyettan för Kallinge/Ronneby. Därefter gjorde han en säsong i Södertälje. Han spelade senast i Hudiksvall i hockeyettan (säsongen 16/17).

Mikael Wikstrand draftades av Ottawa 2012.
Mikael Wikstrand draftades av Ottawa 2012. Foto: FREDRIK KARLSSON

Mikael Wikstrand

Draftades av Ottawa i sjunde rundan som 196:e val totalt. Wikstrand är född i Karlstad men hockeyfostrad i IFK Ore och Mora IK. Som senior har han spelat i Mora, Frölunda och Färjestad och han gjorde två säsonger i KHL-laget AK Bars Kazan innan han skrev på ett flerårskontrakt i Färjestad. Han har ett år kvar på kontraktet med FBK, och är just nu i rehabträning efter sin långtidsskada.

Jacob de la Rose valdes av Montreal i draften 2013.
Jacob de la Rose valdes av Montreal i draften 2013. Foto: PETTER ARVIDSON

2013

Jacob de la Rose

Draftades av Montreal i andra rundan som 34:e val totalt. Arvikacentern har tillhört Leksand under större delen av ungdomsåren och sin svenska seniorkarriär. Han gjorde fyra säsonger i Montreal innan han säsongen 18/19 gick till Detroit. Han har också spelat i St.Louis, och det var därifrån han värvades till FBK. Han vann SM-guld med Färjestad och hade en bärande roll i laget när Luleå besegrades efter en högdramatisk finalserie. Nu spelar han i Schweiz och Fribourg-Gottéron.

Joel Eriksson Ek valdes av Minnesota i draften 2015.
Joel Eriksson Ek valdes av Minnesota i draften 2015. Foto: David Zalubowski

2015

Joel Eriksson Ek

Valdes av Minnesota i första rundan som 20:e val. Han spelade i Färjestad hela sin svenska karriär. Eriksson Ek lämnade Sverige och Karlstad för spel i Minnesota säsongen 16/17 och lånades då ut till FBK i 26 matcher. Nu har han en stor roll i NHL-klubben, där han har kontrakt till och med säsongen 28/29.

Rasmus Asplund i Buffalo-tröjan.
Rasmus Asplund i Buffalo-tröjan. Foto: Bruce Bennett

2016

Rasmus Asplund

Valdes av Buffalo i andra rundan som 33:e val totalt. Filipstadssonen spelade som junior i Färjestad, han gjorde fyra säsonger i FBK innan han säsongen 2018/2019 tog klivet över Atlanten. Där har han varit sedan dess. Under den gångna säsongen trejdades han från Buffalo till Nashville. Än så länge har han inte gjort klart med någon ny klubb till nästa säsong.

Oskar Steen

Valdes av Boston i sjätte rundan som 165:e val totalt. Steen kommer från Karlstad och har Forshaga som moderklubb. Han spelade i Färjestad som junior och har representerat Färjestads SHL-lag under fyra säsonger. Steen lämnade Värmland för spel i USA och Providence Bruins säsongen 2019/2020. Har ett år kvar på kontraktet med Bostons organisation.

2017

Fabian Zetterlund

Valdes av New Jersey Devils i tredje rundan som 63:a och har Färjestad som moderklubb. Här spelade han hela vägen tills det var dags att åka till USA. Han har spelat i både NHL och AHL under sin tid i Nordamerika. Förra säsongen trejdades han från New Jersey till San Jose. Än så länge har han inte klart med någon ny klubb.

Olle Eriksson Ek lånades ut till BIK Karlskoga under två säsonger.
Olle Eriksson Ek lånades ut till BIK Karlskoga under två säsonger. Foto: Tommy Pedersen/TT

Olle Eriksson Ek

Valdes av Anaheim i femte rundan som 153:a. Målvakten från Karlstad är lillebror till Joel Eriksson Ek. Han är hockeyskolad i Färjestad och har lånats ut till BIK Karlskoga under några matcher säsongerna 17/18 och 18/19. De senaste säsongerna har han spelat i Nordamerika och förra säsongen blev han den förste värmländska målvakten att göra NHL-debut. Nu har Eriksson Ek lämnat USA för spel i Modo, som tagit klivet upp i SHL.

2018

Oskar Bäck

Valdes av Dallas i tredje rundan som 75:a. Bäck har Hammarö som moderklubb. Han spelade majoriteten av junioråren i Färjestad och gjorde 14 matcher i SHL säsongen 17/18. Bäck gjorde en säsong i BIK Karlskoga 18/19 innan han kom tillbaka till FBK. De senaste säsongerna har han spelat i AHL och Texas Stars. Han har ett år kvar på kontraktet.

2019

Albert Johansson

Valdes av Detroit i andra rundan som 60:e val totalt. Albert Johansson har Färjestad som moderklubb och har spelat som junior i FBK hela vägen fram till säsongen 18/19, när han gjorde sina första SHL-matcher. Vann SM-guld med laget innan han for över Atlanten. Den gångna säsongen spelade han i Grand Rapids Griffins och han har ett år kvar på kontraktet i Nordamerika.

Adam Edström från Hammarö valdes av NY Rangers i draften 2019.
Adam Edström från Hammarö valdes av NY Rangers i draften 2019. Foto: OLA WESTERBERG

Adam Edström

Valdes av New York Rangers i sjätte rundan som 161:a. Hammarösonen började junioråren i moderklubben Hammarö HC, och gick sedan till Mora. Han har även spelat två matcher i Malung i Hockeyettan som utlånad. De senaste åren har han spelat i Rögle. Förra säsongen var han utlånad till SHL-klubben av New York Rangers. När Rögles säsong tog slut åkte han till USA för att spela i AHL med Hartford. Edström har två år kvar på kontraktet med Rangers.

Andre Lee

Valdes av LA Kings i sjunderundan som 188:e spelare. Lee är född i Karlstad. Han spelade som junior i FBK, och flyttade till USA säsongen 18/19. Där spelade han först i USHL Sioux Falls Stampede, för att sedan lira collegehockey i NCAA, i UMass-Lowell. Den gångna säsongen gjorde han sin första hela AHL-säsong i Ontario Reign. Lee har ett år kvar på kontraktet.

St. Louis valde Leo Lööf i draften 2020.
St. Louis valde Leo Lööf i draften 2020. Foto: PETER HOLGERSSON

2020

Leo Lööf

Valdes av St. Louis i tredje rundan som 88:a totalt. Lööf är hockeyfostrad i FBK och gjorde sina första SHL-matcher säsongen 19/20. De senaste två säsongerna har han spelat i finska Ilves. Där har han kontrakt till och med säsongen 25/26.

Joel Nyström har ett år kvar på kontraktet med Färjestad.
Joel Nyström har ett år kvar på kontraktet med Färjestad. Foto: FREDRIK KARLSSON

2021

Joel Nyström

Färjestadsbacken valdes av Carolina Hurricanes som spelare 219 i den sjunde rundan. Nyström, som varit Färjestad trogen i hela sin karriär och som debuterade i Tre Kronor den gångna säsongen, har ett år kvar på kontraktet med FBK.

Artikeltaggar

Adam EdströmAlbert JohanssonAndre LeeBIK Karlskoga A-lagFabian ZetterlundFärjestad BK HerrFärjestad BK JuniorHammarö HCHenrik TömmernesIshockeyJacob de la RoseJoachim NermarkJoel Eriksson EkJonas BrodinLeo LööfMagnus NygrenMikael WikstrandNHLNHL Entry DraftOlle Eriksson EkOscar KlefbomOskar BäckOskar SteenRasmus AsplundSunne IK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.