Hoppa till huvudinnehållet

Så avslöjades kvinnliga utredarens hemliga kärleksrelation med gängkriminell

Publicerad:
Den kvinnliga dataanalytikern höll de inledande förhören med den brottsmisstänkte 28-åringen hon senare inledde en relation med.
Den kvinnliga dataanalytikern höll de inledande förhören med den brottsmisstänkte 28-åringen hon senare inledde en relation med.

Hon: polisens dataanalytiker som knäckte telefonen med information om den stora vapenhärvan som styrdes från Kumlaanstalten.

Han: den gängkriminella narkotikabrottslingen som var nyckelfigur i den avslöjade brottshärvan.

Nu skakar parets hemliga kärleksrelation om det värmländska rättsväsendet.

”Gillar du mina nya underkläder? Hade älskat att få visa dem för dig irl” skriver den värmländska polisanställda i ett brev till den gängkriminelle Kumlafången.

När Värmlandspolisens kvinnliga dataanalytiker kliver in på Elite Palace Hotel i centrala Stockholm en sen måndagseftermiddag i december förra året vet hon inte om att hon är bevakad.

En bit därifrån står två civila spanare från polisens särskilda utredningsenhet, den avdelning som utreder brott som begås av poliser.

Fyra timmar senare står de kvar och ser hur den värmländska polisanställda kommer ut i sällskap med en man med koppling till gängkriminalitet - samma man som den polisanställda några timmar tidigare gjort olagliga sökningar på i polisens interna datasystem.

Mötet på hotellet blir ett av de sista bevisen mot den kvinnliga dataanalytikern, som nu är åtalad för tolv fall av dataintrång.

Chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.
Chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren. Foto: Drago Prvulovic

– Man kan konstatera att ärendet fick sin upplösning vid det här tillslaget man gjorde. Men exakt hur länge spaningen pågått vill jag inte gå in på, säger Per Nichols, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Koppling till ”Kurdiska räven”

Men brottsmisstankarna kan få förödande konsekvenser för ett av Värmlandspolisens mest omfattande brottmål.

Det handlar om den uppmärksammade vapenhärva med koppling till Kumlaanstalten som avslöjades hösten 2021, och som NWT rapporterat om vid flera tidigare tillfällen.

”Det finns i dagsläget ingen konkret omständighet eller uppgift som tyder på eller talar för att XX påverkat utredningen.” skriver Jan Josefsson, chef för avdelningen för grova brott i Karlstad och kvinnans tidigare chef, i ett mejl till NWT.

Anledningen till en eventuell resning i målet är den hemliga kärleksrelation som den kvinnliga dataanalytikern utvecklade med den nyckelmisstänkte mannen i målet - en dömd narkotikabrottsling som ingår i det kriminella nätverk som styrs av den numera nationellt ökände gängledaren ”Kurdiska räven”.

Den skarpladdade Makarovpistolen som hittades i en buske på Rud i Karlstad blev startskottet för polisens utredning.
Den skarpladdade Makarovpistolen som hittades i en buske på Rud i Karlstad blev startskottet för polisens utredning. Foto: Polisen

Romansen pågick samtidigt som den polisanställda arbetade med brottsutredningen där hennes flört var misstänkt.

Avslöjade vapenköp

Det var efter att polisen beslagtagit ett skarpladdat vapen i en buske på Rud sommaren 2021 som den kvinnliga dataanalytikern fick i uppdrag att försöka gå igenom två mobiltelefoner som tillhörde den då 19-årige man som senare dömdes för vapenbrott.

Kvinnan - som tidigare arbetat med bland annat utredningarna om mordet på Kari i Lesjöfors och mordet på en 36-årig man i Skoghall - fick snabbt fram avgörande pusselbitar i utredningen.

Efter att 19-åringen och hans vänner blivit beskjutna i en bil i Karlstad åkte de till Bromma för att köpa ett vapen.
Efter att 19-åringen och hans vänner blivit beskjutna i en bil i Karlstad åkte de till Bromma för att köpa ett vapen. Foto: Polisen

I den brottsmisstänkte 19-åringens mobiler hittade hon konversationer om vapenköp, en film där flera olika vapen visas upp samt adressuppgifter till en lägenhet i Stockholmsförorten Bromma.

Men även uppgifter som tydde på att det förekom kontakt med personer som satt inlåsta på högsäkerhetsfängelset Kumla.

Vapen- och droglager

Det ledde till att Värmlandspolisen började avlyssna en i dag 28-årig man på Kumlaanstalten, dömd till sju års fängelse för grovt narkotikabrott.

Därefter gjorde de husrannsakan på adressen i Bromma - som visade sig vara ett av det kriminella nätverkets stora vapen- och droglager.

I lägenheten beslagtogs bland annat det vapen som användes vid mordet på tolvåriga Adriana samt stora mängder narkotika.

Den kvinnliga dataanalytikern hittade bilderna på vapen i 19-åringens telefon.
Den kvinnliga dataanalytikern hittade bilderna på vapen i 19-åringens telefon. Foto: Polisen

Den omfattande brottsverksamheten kontrollerades av den 28-årige Kumlafången, vilket framgick i de avlyssnade telefonsamtalen som framför allt den kvinnliga polisanställda analyserat.

När han togs in på ett första förhör i mitten på oktober 2021 var det därför dataanalytikern som höll i förhöret.

Flörtig ton under förhör

Han upplevde henne som skrämmande.

”Vetu hur rädd jag va för dig första 1-2 ggr vi prata” skriver han i ett brev.

Men stämningen under förhören ändrades snart och övergick till en flörtig ton.

Den kvinnliga dataanalytikern tillika förhörsledaren började komma på anledningar att ringa upp brottsutredningens nyckelfigur för den ena kompletterande frågan efter den andra.

 • Den gängkriminelle 28-åringen i skriver till den värmländska polisanställda: ”Bram, vem av oss vare som börja flörta? Släpp din tuffa sida, det va du. Haha, vetu hur rädd jag va för dig första 1 2 ggr vi prata?”
  Den gängkriminelle 28-åringen i skriver till den värmländska polisanställda: ”Bram, vem av oss vare som börja flörta? Släpp din tuffa sida, det va du. Haha, vetu hur rädd jag va … Foto: Polisen
 • Brev mellan kvinnlig brottsutredare och grovt kriminell man.
  Brev mellan kvinnlig brottsutredare och grovt kriminell man. Foto: Polisen
 • Brev mellan den kvinnliga brottsutredaren och den gängkriminelle Kumlafången.
  Brev mellan den kvinnliga brottsutredaren och den gängkriminelle Kumlafången. Foto: Polisen
 • Den gängkriminella mannen skriver till den kvinnliga polisanställda: ”Väntar på bilder samt brev. Du måste steppa upp bilder annars lagar jag ej god mat till dig när jag kommer hem.”
  Den gängkriminella mannen skriver till den kvinnliga polisanställda: ”Väntar på bilder samt brev. Du måste steppa upp bilder annars lagar jag ej god mat till dig när jag kommer h… Foto: polisen

”Minns så roliga saker som typ hur du ringde över heeelt onödiga saker sen till slut sa du hallå nu får du också börja ringa jag har slut på anledningar” skriver 28-åringen.

När den gängkriminella 28-åringen i maj förra året fick sin slutliga dom i Värmlands tingsrätt på ytterligare fyra år och åtta månaders fängelse hade han och dataanalytikern redan börjat brevväxla.

14 april 2022, när rättegången mot honom fortfarande pågick, skrev den kvinnliga polisanställda det första kända brevet till honom:

”Hej X! Vad händer? Hur mår du? Länge sen vi hördes av? Eller du kanske fick mitt kort?”. Hon skriver under med ”Hjärtat” och avslutar med ”PS. Bror - saknar dig”.

”Bilderna wow alltså”

Därefter följde en periodvis intensiv brevväxling med sexuella anspelningar och antydningar om att den polisanställda skickat över intima fotografier på sig själv till den dömde brottslingen.

”Skickar några bilder. Gillar du mina nya underkläder? Hade älskat att få visa dem för dig irl” skriver dataanalytikern till Kumlafången.

”Alltså bilderna jag fick kvinna, du vill verkligen få mig bli kär (...) Och sen bilderna wow alltså. Va är nästa steg värre? haha är jag tillräckligt manipulativ?” svarar han.

Hon skriver även om jobbet på polisen och om framtidsdrömmar:

”Sitter på jobbet, hehe. hur många timmar av min arbetstid har jag lagt på dig. Om folk bara visste... tur att du har min rygg och inte skvallrar.”

”När du är less på murarna och fängelset, tänk på oss och allt kul vi ska göra. Bli fulla i Köpenhamn. Äta glass på en strand vid Medelhavet. Känn hur vi kramas. Tänk på första gången som jag överraskade dig.”

För att undvika att bli avslöjade skickade 28-åringen inte breven direkt till den värmländska polisanställda utan via ett ombud, på samma sätt skrev hon aldrig under med sitt riktiga namn.

Kriminalvårdens upptäckt

Men kriminalvården reagerade på brevväxlingen - samt att den värmländska dataanalytikern vid flera tillfällen besökte 28-åringen.

”När vi misstänkte att det kunde röra sig om en polisanställd tog vi kontakt med enheten för Särskilda utredningar inom polisen. Breven begärdes ut från anstaltens kansli. Vi lämnade ut dem och analysen av innehållet gjordes därefter.” skriver Jacques Mwepu, chef för Kumlaanstalten, i ett mejl.

Jacques Mwepu, chef på Kumlaanstalten.
Jacques Mwepu, chef på Kumlaanstalten. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

När polisens enhet för särskilda utredningar började undersöka den värmländska polisanställda kunde de se att hon under våren och hösten 2022 gjorde upprepade otillåtna slagningar på 28-åringen i polisens olika interna datasystem.

Under hösten samma år fick hon kontakt med ännu en kriminell man i en utredning hon arbetade med då hon var utlånad till Stockholmspolisen.

Även den mannen misstänks hon ha inlett en kärleksrelation med.

Och även den mannen gjorde hon otillåtna slagningar på i polisens interna datasystem.

Slutat på myndigheten

Därefter åkte hon till Elite Palace Hotel och spanarna från särskilda utredningar såg hur hon gick in på hotellet med den kriminella mannen och tillbringade fyra timmar tillsammans med honom.

– Det material som finns i utredningen ger ett väldigt starkt uttryck för att det funnits en kärleksrelation mellan henne och de här två personerna, säger åklagare Per Nichols.

Den kvinnliga polisanställda har medgett de tolv dataintrång hon står åtalad för, men uppger i förhör att slagningarna skedde på rutin och inte hade syfte att ta fram information för att delge kriminella personer.

I december förra året slutade kvinnan inom polismyndigheten på grund av de misstänkta brotten. Hon fick omgående nytt jobb på en annan myndighet som hanterar grov brottslighet, men har sedan åtalet blev känt även fått lämna den tjänsten.

NWT har sökt den kvinnliga polisanställda men hon har valt att inte svara.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln benämndes den kvinnliga polisanställda dataanalytikern vid ett par tillfällen för polis. Det är inte korrekt. Kvinnan var civilt anställd inom polismyndigheten som operativ analytiker/brottsutredare/förhörsledare.

Artikeltaggar

ÅtalBrommaBrottBrott, lag och rättElite Palace HotelFängelseJacques MwepuJan JosefssonKarlstadKumlaanstaltenRudVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.