Hoppa till huvudinnehållet

Region Värmland slutar med inköp av chokladen och osten

Publicerad:
Marabou är ett av alla de varumärken i Mondelēz ägo som nu den borgerliga alliansen inte vill att regionen längre ska köpa in.
Marabou är ett av alla de varumärken i Mondelēz ägo som nu den borgerliga alliansen inte vill att regionen längre ska köpa in. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Region Värmland slutar med inköp av produkter från Mondelēz.

Detta då företaget finansierat den ryska staten, vilket alliansen menar bidrar till den fortsatta och fruktansvärda krigföringen mot Ukraina.

Det var den borgerliga alliansen som förde fram en skarp uppmaning till regionen i ett politiskt intiativ.

Livsmedelsföretaget Mondelēz International äger bland annat varumärken som Marabou, Philadelphia och Oreo.

Enligt ukrainska myndigheter betalade livsmedelsföretaget mer än en halv miljard kronor i skatt till ryska staten förra året. Att företaget fortsätter med sin verksamhet i Ryssland är något som Värmlands borgerliga allians är kritiska mot. Detta när EU tillsammans med de flesta andra länder i världen har ställt sig bakom ett stort antal sanktioner mot Ryssland.

– Flertalet företag, organisationer och myndigheter i Sverige har redan beslutat avbryta inköp och vidareförsäljning av Mondelēz produkter som ett led i att stödja Ukraina i kriget. Region Värmland bör göra detsamma. För att undvika slöseri kan redan inköpta varor säljas och användas, men fortsatta inköp bör tills vidare pausas, säger Stina Höök (M), regionråd, i ett pressmeddelande.

Ska löpande följa utvecklingen

Och så blev det. På tisdagen fattade regionstyrelsen beslut om att Region Värmland ska pausa inköpen från Mondelēz samt sälja och använda redan inköpta varor. Regiondirektören får också i uppdrag att löpande följa utvecklingen och vid behov besluta om fortsatta åtgärder, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

EkonomiEUMarabouMondelēz InternationalMyndigheterPolitikRegion VärmlandRysslandSanktionerSkatterStina HöökUkrainaVärmlands länVarumärken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.