Hoppa till huvudinnehållet

Ny solcellspark blir en av Sveriges största

Publicerad:
Christian Gustafsson, vd Ilmatar Solar, ser fram emot att börja bygga den nya stora solcellsparken i Grums.
Christian Gustafsson, vd Ilmatar Solar, ser fram emot att börja bygga den nya stora solcellsparken i Grums. Foto: Ilmatar Solar

Energibolaget Ilmatar Solar planerar att bygga en stor solcellspark i Grums.

Den planerade storleken är 300-400 hektar och parken ska ge el till 17 500 villor. Enligt bolaget blir parken en av Sveriges största.

Bolaget har slutit ett 50 år långt arrendeavtal med berörda markägare.

Parken kommer framförallt att anläggas på mark där barkborreangripen produktionsskog avverkats, och som därför inte kan användas till mycket annat, berättar bolaget i ett pressmeddelande.

Parken kommer att generera över 350 GWh per år från solenergi,

Två bröder äger marken

Marken ägs av bröderna Anders Bergenheim och Martin Andersson. Anders Bergenheim säger i pressmeddelandet:

”Det är fantastiskt roligt att ingå i det här samarbetet med Ilmatar och att genom detta på ett väldigt konkret sätt kunna bidra till den gröna klimatomställningen. Dessutom ser vi väldigt positivt på Ilmatars inställning kring att kombinera solceller och betesmark, något som bidrar till den biologiska mångfalden”.

Ilmatar Solar är ett helägt dotterbolag till energibolaget Ilmatar Energy Oy, som grundades i Finland 2011.

Tiotals miljarder

Bolaget har enligt egen uppgift finansiering för att investera tiotals miljarder kronor i utbyggnanden av svensk sol- och vindenergi.

Parken i Grums är det senaste steget Ilmatar tar för att bygga storskalig solenergi i Sverige. Totalt har Ilmatar på mindre än ett år arrenderat tillräckligt mycket mark för att generera 4,2 terrawatt solenergi per år, varav cirka 500 megawatt i Karlstadsområdet. 4,2 terrawatt räcker enligt bolaget för att ombesörja 210 000 villors årliga elförbrukning.

Efterlängtad energiskjuts

Ilmatar Solars vd Christian Gustafsson säger: “Vi satsar stenhårt på att bygga ut fossilfri energi i Sverige och ser fram emot att kunna färdigställa parken och koppla på till stamnätet så fort alla tillstånd är på plats. Parken i Grums kommer att ge en efterlängtad energiskjuts, inte minst lokalt”.

Artikeltaggar

ElGrumsMiljöSolcellerSolenergi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.