Hoppa till huvudinnehållet

Styrelseproffset föreslås ta klivet in i Färjestad: ”Ett sätt för mig att betala tillbaka”

Publicerad:
Lennart Käll föreslås väljas in i Färjestads styrelse. Här en bild från när han blev utsedd till Årets alumn av Karlstads universitet.
Lennart Käll föreslås väljas in i Färjestads styrelse. Här en bild från när han blev utsedd till Årets alumn av Karlstads universitet. Foto: Lisa Olaison

Han har genom åren haft vd- och styrelseuppdrag i en rad olika storföretag, bland annat har han varit vd för Svenska Spel.

Styrelseproffset Lennart Källs hjärta bultar hårt för Färjestad – och nu föreslås han väljas in i klubbens styrelse.

– Det är ett sätt för mig att betala tillbaka, säger han.

Nästa vecka har Färjestad årsmöte, och i valberedningens förslag till styrelse finns två nya namn.

Maria Frykblom, som idag arbetar med bostadsprojekt hos Prepart föreslås väljas in på två år.

Den andra ledamoten som föreslås av valberedningen är Lennart Käll. Han har många år bakom sig inom näringslivet. Bland annat har han varit vd och koncernchef för Svenska Spel, vd hos Ticket Travel Group, ICA Banken och SEB Finans och han har idag styrelseuppdrag hos till exempel Sveriges Radio, Svenska Skidförbundet och Länsförsäkringar.

Han studerade vid Karlstads universitet på sena 1970-talet och tog examen som civilekonom 1982 och blev årets alumn 2019.

Och det var under tiden i Värmland han fick upp ögonen för den klubb han nu föreslås bli en del av som styrelseledamot.

– Jag har en passion och ett hjärta för både Färjestad, Karlstad och Värmland. Det är ett sätt för mig att betala tillbaka, säger han.

Käll, som idag bor i Stockholm, har aldrig släppt taget om Färjestad och följer laget med såväl engagemang som nyfikenhet.

– Jag brukar lyfta fram det många gånger, speciellt när jag träffar såna som inte är Färjestadssupportrar, skrattar han.

”En förmån”

Käll har givetvis många års erfarenhet från styrelsearbete med sig in i det som ser ut att kunna bli verklighet nästa vecka, när Färjestad har årsmöte. Men än är det för tidigt att spåna om vilken roll han kommer att ha.

– Först ska jag bli vald av medlemmarna, säger Lennart Käll. Sen ska jag sätta mig in i frågorna. Jag har givetvis träffat Stefan (Larsson), Lars (Appelqvist) och valberedningen, och vi får diskutera vidare på vilket sätt jag gör mest nytta.

Skulle Käll bli invald, blir det första gången han får ett styrelseuppdrag i en elitklubb.

– Det är alltid så när man får jobba med sin passion, det är fantastiskt, en förmån som inte alla får. Jag som kommer lite utifrån, har med mig erfarenheter från andra sammanhang vilket kan vitalisera en hel del i styrelsearbetet. Men vi tar ett steg i sänder och får återkomma med vilka reflektioner jag har när jag blivit invald och uppvärmd.

Lennart Käll berättar att han följer Färjestad noga och nära, dels under säsongen men också bakom kulisserna via klubbens sociala medier.

– Det är kul att följa vilka nyförvärv som kommer in både på dam- och herrsidan, under säsong försöker jag se så mycket jag kan. Nu finns det ju inga Stockholmslag i SHL, men det finns bra utbud i media så att jag kan följa matcher där.

Och som många Färjestadssupportrar har, finns även ritualer hos Käll i samband med matcher. Givetvis följde han den rafflande finalserien mot Luleå, när guldet bärgades, till exempel.

– Jag såg inte matcherna på plats, men herregud! Då har man strumporna på, som jag brukar säga. När det är match åker Färjestadsstrumporna på, det är min lilla grej, säger Käll.

Han delar med sig av en annan Färjestadsanekdot.

– När jag bodde och pluggade i Karlstad hade vi en grej för oss. I periodpaus skulle vi äta lika många korv med bröd som antalet mål Färjestad gjort. Ibland blev det väldigt många, och ibland inte så många, skrattar han.

”Engagerar och berör”

Återstår att se om korvtraditionen får nytt liv i höst. Klart är i alla fall att Käll hoppas på medlemmarnas förtroende.

– Färjestad är en klubb som engagerar och berör, och jag tycker att det är viktigt med den samhällskoppling som en förening som Färjestad har i Karlstad och Värmland. Jag har sett och ser det inom annan idrott också, vilken viktig samhällsbärare sporten är. Ungdomar får ett alternativ till sin fritid. Titta på antalet ungdomar och ideella ledare Färjestad har. Det finns en enorm kraft i det som man inte bara ska ta för givet. Det kräver hårt arbete för att komma dit.

Artikeltaggar

FärjestadFärjestad BK HerrIca BankenIshockeyKarlstadLennart KällPrepartSEBSHLSociala medierStyrelserSvenska spelValberedningVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.