Hoppa till huvudinnehållet

Göta drömmer om rekordlopp och 72 meter av Ståhl: ”Extremt fördelaktigt”

Publicerad:
Kan Daniel Ståhl kasta över 72 meter på Sola arena? Förhållandena ska i alla fall vara bästa tänkbara.
Kan Daniel Ståhl kasta över 72 meter på Sola arena? Förhållandena ska i alla fall vara bästa tänkbara. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Drömscenariot är jättekast av Daniel Ståhl, långskutt av Thobias Montler och svenskt rekord av Henrik Larsson.

– Hade varit fantastiskt kul att inviga Sola arena med ett riktigt dunderresultat i diskus, säger Johan Engberg i Göta.

Första upplagan av friidrottsgalan på nya arenan i Karlstad avgörs onsdagen den 5 juli, och det fyller på med stjärnor.

Längdhopparen Thobias Montler och hemmasonen Henrik Larsson är senaste i raden med tidigare klara Daniel Ståhl, Simon Pettersson, kulstötaren Fanny Roos och Maja Åskag, som nått 14 meter i tresteg och nu hoppar längd.

Dessutom gör tidigare höjdfantomen Bohdan Bondarenko comeback och möter sonen till tidigare rivalen Stefan Holm – Melwin Lycke Holm. Den 33-årige ukrainaren har varit över 2,42, men kapaciteten nu ligger runt 2,20. 18-årige Holm juniors personrekord är 2,18. Bondarenko och Stefan Holm drabbade för övrigt samman i Karlstad GP 2008.

Dock blir det ingen Armand Duplantis den här gången. Stavgiganten har varit med tre gånger tidigare.

Är han för dyr?

– Nej, dörren är alltid öppen för honom. Vill han tävla får vi hitta lösningar. Men det passar inte i hans schema och är egentligen under hans nivå, men hoppet lever för framtiden.

Målningen av löparbanans linjer håller på att slutföras och hinner precis torka tills cirka 200 aktiva intar Sola arena under Folksam Grand Prix och tävlar i 18 grenar, varav 14 på rankningsnivå med prispengar.

Förutsättningarna för såväl löpare som hoppare och kastare är riktigt fina.

– Det är rätt bra medvind på upploppet och extremt fördelaktigt i diskus, säger Johan Engberg och pekar på en vimpel bredvid kastburen.

Johan Engberg och Lovisa Ellström i Göta på Sola arenas nya löparbanor. Hon jobbar på kansliet, men tävlar också och ställer kanske upp i 800 meter. I bakgrunden syns experterna som håller på att måla linjerna.
Johan Engberg och Lovisa Ellström i Göta på Sola arenas nya löparbanor. Hon jobbar på kansliet, men tävlar också och ställer kanske upp i 800 meter. I bakgrunden syns experterna som håller på att måla linjerna. Foto: Bengt Sundler

Motvind är melodin för de roterande giganterna, då seglar skivan som bäst.

– När man är högerhänt vill man ha vinden snett från höger helst. Det normala här är sydvästlig vind och det är kalas.

Daniel Ståhl verkar vara i toppform. I fredags slog han till med 71,45 i Estland, inte långt från personrekordet 71,86, med vilket han är delad världsfyra genom tiderna.

– Daniel Ståhl har gjort sin bästa säsongsinledning någonsin. Med såna här vindar kommer han kasta otroligt långt.

Jürgen Schults 37 år gamla världsrekord 74,08 kanske är lite väl långt bort.

– Man kan bara spekulera. Han kastade 73 meter i ett övertrampskast för några år sedan. Ingen i världshistorien har kastat 72 någonting, så det vore häftigt.

Ståhl och Simon Pettersson får sällskap av bland andra österrikaren Lukas Weisshaidinger, ny 70-meterskastare i år, och förhoppningsvis någon mer stjärna, men troligen inte världsettan Kristjan Ceh från Slovenien.

– Che blir nog svårt att få hit, han är på en otrolig nivå nu.

Däremot kommer Martynas Alekna, storebror till Europamästaren Mykolas. Han har ett årsbästa på 67 meter.

Längdhopparen Thobias Montler är klar för galan.
Längdhopparen Thobias Montler är klar för galan. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En annan höjdpunkt är när nyblivne svenske rekordhållaren på 100 meter, Götas Henrik Larsson, gör en attack på 200-metersrekordet, med innehavaren Johan Wissman närvarande. 20,30 har stått sig sedan 2007. Larsson har gjort 20,44 den här säsongen.

– Vi ska hitta någon som matchar Henrik mot svenskt rekord. Han har absolut möjligheten, men det är svårt. 20,30 är ett extremt bra rekord. Jag skulle nog säga att det är lite bättre än 10,18 var på 100.

Wissmans 20,43 på Tingvalla överträffades aldrig.

– Vi tänkte uppmärksamma det när han ändå är här. Johan ska också springa det vi kallar Göta challenge, och möta sju Götaungdomar på 100 meter, ett lopp med försprång.

Peter Karlsson, som fick vara Sverigebäst på 100 meter i drygt 27 år innan Larsson sprang en hundradel fortare (10,17), kommer för att lämna över en hemlig gåva till nye rekordhållaren.

Montler över åtta?

Sveriges bäste manlige längdhoppare, Thobias Montler, gör ett av ganska få framträdanden i Karlstad genom åren. Den 27-årige skåningen har flera internationella mästerskapsmedaljer och 8,27 som personrekord.

– Det är alltid kul att tävla i Karlstad där publiken alltid är engagerad och ”på”. I år ser jag extra fram emot att komma till Karlstad och få hoppa på den nya arenan, säger Montler i ett uttalande.

– Jag tror det kan bli över åtta meter. Vi jagar motstånd nu, men det är svårt hitta, säger Johan Engberg.

Konkurrensen från andra internationella tävlingar är stor. Götas gala är så kallad bronsnivå. De flesta vill komma in i silver eller guld, som ger fler rankningspoäng.

Engberg hoppas locka någon från Diamond League i Lausanne på fredagen innan, gärna OS-mästaren Miltiadis Tentoglou.

– Greken är nog tillgänglig och finns några spännande australiensare och någon japan som gjort 8,30.

På damsidan hoppar bland andra Götas Kaiza Karlén, som vann i Göteborg GP på 6,40 och Emilia Kjellberg, som kommit igång efter några tuffa år och gjorde 6,27 på måndagen.

I slägga tar sig hemmakastaren Sara Forsell an VM-finalisten Grete Ahlberg och några internationella 70-metersdamer.

Hanna Karlsson springer 400 häck och möter bland andra stjärnskottet Moa Granath.

En nyhet är livemusik. Norrskensorkestern spelar vid invigning, under tävlingarna och efter.

– Vi tror det blir en kul krydda

Hur stor satsning är en sån här gala ekonomiskt?

– Det största enskilda projektet vi gör. I och med titelsponsorn har vi viss grundtrygghet, men sponsorer och biljettförsäljning är jätteviktigt.

8700 är rekordet från Tingvalla i första galan med Ludmila Engquist. Sola arena har nästan dubbelt så många sittplatser (1670) och får ta 9900 totalt.

Sådana siffror är en utopi, men målet är i alla fall fler än senast.

– Något på 3000 när vi stängde Tingvalla var lite av en besvikelse. Vi vill upp i 4000–5000, säger Johan Engberg.

Ytterligare en stjärna med två JVM-guld är klar: ”Slog igenom i längd på Karlstad GP”

Artikeltaggar

Daniel StåhlFolksam Grand PrixFriidrottHenrik LarssonIF GötaJohan EngbergJohan WissmanKarlstadLängdhoppRekordSimon PetterssonVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.